İso Başkanı Küçük: 'Karlılıktaki Artış, Herhalde İsmini Açıklamak İstemeyenlerin Oranını Artırdı'

Karlılıktaki artışın İSO 500 listesinde isminin açıklanmasını istemeyenlerin sayısını arttırdığını ifade eden İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, "Sanayici, hiçbir zaman karlılığın artmasından çekinmemelidir" dedi

Karlılıktaki artışın İSO 500 listesinde isminin açıklanmasını istemeyenlerin sayısını arttırdığını ifade eden İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, "Sanayici, hiçbir zaman karlılığın artmasından çekinmemelidir" dedi.
İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) gerçekleştirdiği ''Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu'' araştırmasının sonuçlarının açıklandığı toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan İSO Başkanı Küçük, 2002 yılından beri ısrarla yapısal reformların gerçekleştirilmesi ve Türk sanayinin rekabet gücünün artırılması gerektiğini, makro ve mikro reformların uluslararası arenada Türkiye'nin gücünü ciddi şekilde artıracağını dile getirdiklerini söyledi.
Global krizin etkilerine ilişkin, genel anlamda finans kesiminde bir sarsılma beklerken krizin en çok reel sektörü, özellikle de sanayi sektörünü olumsuz etkilediğini ifade eden Küçük, sanayi sektörünün 2005 yılından 2008 yılına kadar karlılık yaratamadığını, karlılığı artıracak reformların gerçekleştirilemediğini, bir anlamda zayıf halka olarak krize yakalandığını söyledi.
Genel seçimlerin ekonomiyi nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine ise Küçük, "Önümüzde yaklaşan genel seçim var. En azından şunu görüyoruz ki yaklaşan bir seçim ortamında yapısal reformların gerçekleşmesi zor bir ihtimal. Son dönemlerde İSO olarak, iç ve dış siyasetteki tüm gelişmelere rağmen gözlerin ve dikkatlerin ekonomide olması gereğinin altını hep çiziyoruz" dedi.
2009 verilerine ilişkin ortak kanaatin sanayicinin üzerine düşeni yaptığı yönünde olduğunu ifade eden Küçük, "Sanayici çok uzun zamandır üzerine düşenleri yerine getirmenin gayreti ve çabası içinde. Ancak sadece sanayicinin çabası ve gayreti yetmiyor. Ekonominin diğer aktörlerinin, özellikle ekonomi yönetiminin de üzerine düşeni yapması gerekiyor. Bunlar çok açık ve net. Bizce 2009 sonuçları hem sanayicimizin gayretinin ifadesidir, hem de bu gayretin mutlak olarak ekonomi yönetimi ve diğer aktörleri
tarafından desteklenmesi gereğinin işaretidir" diye konuştu.
2009 İSO 500 sonuçlarının 2009 yılının ekonomik gerçekleriyle örtüşmediğini kaydeden Küçük, İSO 500'de isminin açıklanmasını istemeyen 23 kuruluş ile ilgili bir soruya şu yanıtı verdi:
"Dileğimiz, bunların azalması şeklindeydi. Karlılıktaki artış, herhalde ismini açıklamak istemeyenlerin oranını artırdı. Sanayici hiçbir zaman karlılığın artmasından çekinmemelidir. Karlılığın artması demek, kişilerin cebine giren para değildir, şirketlerin kasasına giren paradır. Bu da yatırım, istihdam sorununa çözüm demektir."
2009 yılında karlılıktaki artışa ilişkin soru üzerine de Küçük, 2009 karlılığının olumsuz geçen 2008 yılıyla karşılaştırıldığını, ancak hala 2008 yılının yaralarının sarılamadığını söyledi.
Türkiye ekonomisinin çok ciddi potansiyeli bulunduğunu ve krizden çıkışın başladığını vurgulayan Küçük, ''Ancak esas olan bunun kalıcı hale gelmesi ve Türkiye'nin potansiyelinin de üstünde büyümeyi nasıl yakalayabileceği, buna paralel olarak sanayinin gelişmesinin nasıl sağlanabileceğidir" dedi.
İstihdam azalışının verimliliğe yönlendirmesinden dolayı karlılığı artıran unsurlardan biri olduğunu kaydeden Küçük, araştırma sonuçlarının "sanayicinin karlılığı artmış, bu istihdama yeteri kadar yansımamış" şeklinde yorumlanabileceğini, ancak 2010 yılında sanayi alanında istihdamda bir artış olacağını öngördüklerini kaydetti.