Bankaların Tüccarlardan Memur Kefil Talep Ettiği İddiası

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Ahmet Arat, bankaların sanayiciye kredi vermek için memur kefil talep ettiğini duyduklarını ifade ederek, "Bu gerçekten çok üzücü ve tehlikeli bir durum" dedi

Bankaların Tüccarlardan Memur Kefil Talep Ettiği İddiası
Tokat Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Ahmet Arat, bankaların sanayiciye kredi vermek için memur kefil talep ettiğini duyduklarını ifade ederek, "Bu gerçekten çok üzücü ve tehlikeli bir durum" dedi.
Türkiye'de bankacılık sektöründe yaşanan gelişmelere değinen TSO Başkan Ahmet Arat, iş adamlarının beklenti ve taleplerini anlattı. İşletmelerin finansman sorunlarının çözülmesi gerektiğini ifade eden Arat, "Bizler bu konuda bankaların biraz daha inisiyatif kullanması gerektiğine inanıyoruz. Özellikle bu tür dönemlerde bankalar kar amaçlarının yanı sıra, sosyal sorumluluk kimliklerini de kullanmalı, yaşanan kriz nedeniyle sıkıntıya düşmüş olan işletmeleri ayırt etmeli ve yapıcı yönde kredi sağlamalılar.
Sistemi tıkayan değil, sistemin önünü açan bir anlayışla politikalar üretmeliler. Ancak ne yazık ki, gördüğümüz tablo bunun tam tersi" dedi.
Bankaların tüccardan memur kefil talep ettiğini ileri süren Arat, "Yaklaşık 10-15 yıl önce bir devlet memurunun kredi alabilmesi gibi bir durum neredeyse mümkün değildi. Tüccar ve sanayici kredibilite noktasında tek durumdaydı. Ücretli çalışan bir kişinin kredi kullanabilmesi için bankalar mutlaka tüccar bir kefil isterlerdi. Bugün tablo öyle içler acısı bir duruma geldi ki, tüccar arkadaşlarımıza kredi vermek için bankaların memur kefil talep ettiklerini duyuyoruz. Bu gerçekten çok üzücü ve tehlikeli
bir durum. Benim için bu direkt olarak ticaretin ve sanayinin baltalanması, ayaklar altına alınması anlamına geliyor. O ücretliye maaşının ödenebilmesi için üretip, kazanıp devlete vergi veren insanların aşağılanmasından başka bir şey değil bu. Sadece karlılık kaygılarıyla reel sektörü bir tarafa itip, garanti olarak görülen bordrolunun peşine düşülmesini bankacılıkla bağdaştırmak imkansız. Üretime destek vermeyen, sürekli tüketim çığırtkanlığı yapan bankalarımız, özellikle bu ortamda asli işlevlerine geri
dönmeliler. Aksi halde bu gidişatın sonu çok da parlak görünmüyor" diye konuştu.
Kriz dönemlerinde sıkıntıya düşmüş, çeki yazılmış, senedi protesto olmuş, kredisi geç ödenmiş dürüst tüccar ve sanayicinin korunması ve sıkıntılarının giderilmesi adına hükümet tarafından çıkarılan sicil affı kanununun faydasını hiç kimsenin inkar edemeyeceğine işaret eden Arat, çok yerinde ve zamanında düşünülmüş bir uygulama olarak hafızalara kazınan bu çalışmanın maalesef istenildiği gibi sonuca ulaşmadığını kaydetti. Arat, sözlerine şöyle devam etti:
"Kamu bankaları ve Merkez Bankası'nın bu kayıtları silmiş olmasına rağmen birçok özel bankanın hala bu kayıtlar üzerinden hareketle tüccar ve sanayicimizi sıkıntıya soktuklarını biliyoruz. Ne tür bir çözüm üretilebileceği konusunda teknik bilgimiz olmamakla beraber, konunun zorlayıcı bir takım hükümlerle çözüme kavuşturulmasının gerekli olduğuna inanmaktayız."