Gelire göre teknolojiye en fazla yatırımı biz yapıyoruz

Teknolojiye yatırımda lider olduklarını söyleyen AVEA CEO'su Erkan Akdemir, 'Gelire göre yatırımda sektör ortalaması yüzde 10, bizimki yüzde 20.' dedi. Nisanda ara bağlantı ücret...



Teknolojiye yatırımda lider olduklarını söyleyen AVEA CEO'su Erkan Akdemir, "Gelire göre yatırımda sektör ortalaması yüzde 10, bizimki yüzde 20." dedi. Nisanda ara bağlantı ücretlerinin yüzde 52 indirilmesiyle her yöne aramaların 4 katına çıktığını belirten Akdemir, burada çığırı açanın şirketi olduğunu söyledi.

Cep telefonu operatörü Avea üst yöneticisi (CEO) Erkan Akdemir, sektörde, gelire göre en fazla yatırım yapan şirket olduklarını açıkladı. Erkan Akdemir, "Yatırımlarımız birkaç yıldır çok yüksek seyrediyor. Burada en önemli kıstas, gelirlerin ne kadarının yatırıma dönüştüğüdür. GSM'de sektör ortalaması yüzde 10'un altında. Avea'da ise bu oran yüzde 20 gibi yüksek bir oranda seyrediyor." dedi. 3G'de sesten ziyade data kullanıldığını belirten Akdemir, "Şirketin toplam 3G trafiğinin artık yüzde 70'i burada gerçekleşiyor. Her ay yüzde 8-10 bir büyüme var. 3G'nin olmadığı yerlerde TTNet'in wifi (kablosuz) altyapısını kullanıyoruz. 3G'de de yüzde 20 ile 2G'dekine yakın bir pazar payına sahibiz. 3G için yeni dönemde daha fazla yatırım yapacağız." dedi. Abonelerinin yüzde 10'dan fazlasının 3G kullanıcısı olduğunu hatırlatan Akdemir, "3G hızlarına ilişkin diğer operatörlerin açıkladığı rakamları çok spekülatif buluyoruz. İstanbul ve büyük şehirler başta olmak üzere Türkiye ortalamasında 3G hızımız iyi bir noktada. Müşteri geri dönüşleri de olumlu. Avea Jet Mobil modem kullanıcıları memnun." şeklinde konuştu.
Avea CEO'su Erkan Akdemir, göreve gelişinin birinci yılında GSM sektörünü ve bu gelişmelerde Avea'nın rolünü değerlendirdi. Cep telefonu ücretlerinin düşmesinde Avea'nın çığır açtığını belirten Akdemir, gelinen durumu şöyle anlattı: "Cepten arama maliyetlerinde büyük düşüşler oldu. Türkiye'deki toplam 61 milyon cep telefonu kullanıcısı Avea'nın varlığından pozitif olarak faydalandı. Avea her yöne aramalara öncülük ederek cep telefonu kullanıcılarının uzun süredir duydukları ihtiyaca çözüm getirdi. Nisan ayı başında ara bağlantı ücretleri yüzde 52 düşürüldü. Trafik dağılımına bakıldığında bu rahatlıkla gözleniyor. Her yöne yapılan aramaların toplam görüşme trafiği içindeki payı yüzde 8 iken şimdi bu oran yüzde 30'a çıktı. Artık aboneler diğer operatörleri korkmadan, çekinmeden rahatlıkla arayabiliyor. Herhangi bir cep numarasını ararken artık bu numaranın hangi operatöre ait olduğu kaygısını taşımıyor. Avea her yöne aramalarla GSM'de çığır açtı. GSM'de taşları yerinden oynattı. Her yöne aramalarda Avrupa ortalaması yüzde 50'lerin üzerinde, bizde de her yöne aramanın yüzde 50'lere çıkmasını bekliyoruz."
2010 yılının ikinci çeyreğini 11,5 milyon abone ile kapattıklarını belirten Akdemir, "2009'da ciromuz 2,5 milyar idi. Bu yıl ikinci çeyrek sonunda ciromuz 1,3 milyar liranın üzerinde. 2010'un ikinci çeyreğinde yılın ilk çeyreğine kıyasla gelirlerimizin düşmemesi önemli bir başarı." dedi. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor olarak dört kulüp ile yaptığı gelir paylaşım ortaklıklarında da Avea, 500 binden fazla aboneye ulaştı. ANKA

Zaman