Ruslar da 'dumansız hava sahası' istiyor

Türkiye'de sigaraya bağlı hastalıklarda yüzde 20'lere varan azalma yaşanmasını sağlayan 'dumansız hava sahası', Rusya'nın da gündeminde. Levada Araştı

Türkiye'de sigaraya bağlı hastalıklarda yüzde 20'lere varan azalma yaşanmasını sağlayan 'dumansız hava sahası', Rusya'nın da gündeminde. Levada Araştırma Merkezi'nin yaptığı çalışmaya göre, halkın yüzde 82'si ortak kullanım alanlarında sigara içilmesinin yasaklanmasını destekliyor. Halkın yüzde 76'sı alkol alımının da yasaklanmasını talep ediyor.

Yasağa destek verenlerin çoğunluğunun kadın ve 55 yaş üzeri olması dikkat çekti. Araştırmaya göre kısmi uygulanan yasaklar sayesinde Rusya'da son dönemde sigara kullanım oranlarında önemli bir artış yaşanmadı. Yaşları 18-39 arasındaki gençlerin yüzde 37'si düzenli olarak sigara kullanıyor. Levada'nın çalışmasına göre, alkol alanlarda ise bir miktar gerileme var. 2007'de yüzde 55 olan oran, 2010'da yüzde 51'e düşmüş durumda.

Rusya son olarak Türkiye'de olduğu gibi paketlerin üzerine uyarı yazısının yazılmasını yasalaştırdı. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre Rus erkeklerin yüzde 60'ından fazlası sigara içiyor. Yılda yaklaşık 400 bin Rus, sigara ve oluşturduğu zarardan dolayı hayatını kaybediyor. Tüketimin yüksek olmasına sebep olarak Rusya'da sigaranın maliyetinin düşük olması gösteriliyor.