'Kıbrıs'ın çözümü kime ne kazandıracak?

'Kıbrıs sorununun çözümü, sadece politik değil maddi anlamda da taraflara büyük katkı yapacak. ' Bu konuyla ilgili bir Oslo merkezli bir enstitü rapor hazırladı. Rapora göre, barış durumunda Türkiye 17, Yunanistan da 3 milyar euro kar elde edecek. Ada, dış yatırımcıların göz bebeği haline gelecek.

"Kıbrıs sorununun çözümü, sadece politik değil maddi anlamda da taraflara büyük katkı yapacak. " Bu konuyla ilgili bir Oslo merkezli bir enstitü rapor hazırladı. Rapora göre, barış durumunda Türkiye 17, Yunanistan da 3 milyar euro kar elde edecek. Ada, dış yatırımcıların göz bebeği haline gelecek. Ankara, yıl sonuna kadar Kıbrıs sorununu çözelim diyor, ön şartlar sunan Rum tarafı ayak sürüyor.

Ama aslında çözüm herkesin yararına. Hem siyaseten hem de maddi anlamda.

Oslo merkezli Kıbrıs Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün yayımladığı "Türkiye ve Yunanistan'ın barıştan kazancı" başlıklı araştırma, Ada'da barışın tarafların ekonomisine ne kadar katkı yapacağını araştırdı. Rakamlar dikkat çekici.

Kıbrıs sorununun çözülmesi Türkiye'ye, turizm, ulaşım ve hizmet sektöründe büyük kazanç getirecek. Türkiye'nin, yıllık kazancı 17.4 milyar euroyu bulacak.

Bu rakamın 12.3 milyar eurosu yıllık toplam gelir, 5.1 milyar eurosu tasarruf. Bölgedeki kalıcı barış, hem mülki hem de askeri harcamalarda Türkiye'nin yararına olacak.

Yani Türkiye Ada'da çözüm olursa, gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 3 buçuğunu tasarruf hanesine yazacak.

Çözüm sadece Ankara'nın değil, tarihinin en kötü ekonomik dönemini geçiren Atina'nın da lehine.

Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'ndan aldığı yardımlar sonrası ayakta kalmaya çalışan Yunanistan da çözümden büyük kar edecek.

Yunanistan'ın barıştan kazancı yıllık en az 3 milyar euro olacak.

Ve Ada'daki durum. Kıbrıs'ta barış olursa, en büyük potansiyel enerji sektöründe var.

Çözüm olunca, Ada'ya doğrudan yabancı yatırım 16.1 milyar eurodan, 33 milyar euro seviyesine yükselecek. Bu da Ada halkının 17. 9 milyar euro kazanması demek.


CNN Türk