Darbe zemini 35. madde için Ankara konsensusu - POLİTİKA

Türkiye’de 1961’den bu yana yapılan darbelerin yasal zemini olarak kullanılan TSK İç Hizmet Madde 35’in kaldırılması için siyasi partiler arasında büyük bir konsensus oluştu



Türkiye’de 1961’den bu yana yapılan darbelerin yasal zemini olarak kullanılan TSK İç Hizmet Madde 35’in kaldırılması için siyasi partiler arasında büyük bir konsensus oluştu

Türkiye’de darbecilerin kendilerine yasal dayanak olarak gösterdikleri TSK İç Hizmet Kanunu 35. maddesinin kaldırılmasına yönelik bütün siyasi partilerde bir konsensus oluştu. İlk olarak Geçtiğimiz Ocak ayında TRT’de katıldığı bir programda Başbakan Erdoğan’ın gündeme getirdiği 35. maddenin kaldırılmasına ilişkin olarak CHP lider Kemal Kılıçdaroğlu da önceki gün Radikal’den Murat Yetkin’e görüş bildirdi. Bunun üzerine maddenin kaldırılması konusu yeniden gündeme geldi.

BU GÜNE KADAR KALDIRILMAMASI EKSİKLİK

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin söz konusu maddenin bugüne kadar değiştirilmemiş olmasının bir eksiklik olduğunu belirterek “Millet iradesinin temsil edildiği yer olan TBMM’nin şu anki başkanı olarak bu konu üzerinde titizlik durmak gerek” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik CHP’lilerin bu konuda ciddi bir teklif sunması halinde TBMM’de görüşülerek gerekenin yapılacağını kaydetti.

MHP: DARBEYE YASAL DAYANAK OLMAZ

MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı da konuyla ilgili olarak açıklamada  öneri gelmesi halinde bunu değerlendireceklerini belirterek “Darbenin yasal dalanağı olamaz” diye konuştu.

UMARIM SADECE TEMENNİDE KALMAZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay ise AK Parti’nin bu teklifi değerlendirmesinin önemli olduğunu belirterek “Mesele parlamentodan bu teklifin geçmesini sağlanmak. Olabilirse ne güzel tabii” dedi. • ANKARA star 

Ya milletin sesi ya darbenin

Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkan Gül ile görüşmesinin ardından Tarabya Meydanı’nda makam aracından inerek vatandaşlarla sohbet etti. Burada ikram edilen çayı içti, ocuklara hediye verdi. Vatandaşlara halk oylaması konusunda ne düşündüklerini soran Erdoğan, “26 maddede nelerin değiştiği ortada. Ya milletin sesine kulak vereceğiz, ya darbenin sesine kulak vereceğiz’’ dedi.     

Tören sonrası 2.5 saatlik görüşme 

Harp Akademileri Komutanlığı’nın 2009-2010 eğitim-öğretim yılı mezuniyet töreni İstanbul’da gerçeşleştirildi. Törende, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, akademi birincileri Hava Pilot Üsteğmen Hasan Koçak, Piyade Yüzbaşı Osman Doğan ve Deniz Yüzbaşı Hasan İlhan’a diplomalarını verdi.TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ikincilere, Başbakan Erdoğan da üçüncülere diplomalarını sundu. Törenin ardından Gül ve Erdoğan,  Tarabya Köşkü’nde yaklaşık 2.5 saat görüştü.

Anlaşma olursa çok hızlı değişir

TSK İç Hizmet kanunu Madde 35’in kaldırılmasına yönelik ilk siyasi irade belanını Başbakan Erdoğan yapmıştı. Erdoğan, TRT-1’de 31 Ocak 2010’da yayımlanan Taha Özhan’ın sunduğu ‘Enine Boyuna’ programında konuyla ilgili sorularını ‘Darbe söylentilerinin TSK’nın İç Hizmetler Kanunu’nun 35. maddesine dayandırıldığı belirtilip, bu maddede değişiklik yapılıp yapılamayacağı’ sorusuna şu cevabı vermişti: “Konsensüs gerçekleştirildiğinde bu çok kolay yapılabilir. Bunun için çok uzun zamana da ihtiyaç yok. Askere özellikle o madde, resen harekete geçme müsaadesini zaten vermiyor.

Evren’in Cumhurbaşkanlığı kaynaklı hakları geri alınsın 

BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in, Cumhurbaşkanlığından kaynaklanan tüm haklarının geri alınması için kanun teklifi verdi. Halis’in, TBMM Başkanlığına sunduğu teklifin gerekçesinde, 12 Eylül 1980 darbesinin insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak tarihin sayfalarına geçtiği, ancak bu darbeyi yapanların yargılanmadıkları, devlet olanaklarından fazlasıyla yararlandığı ve imtiyazlı bir halde yaşamlarını sürdürdüğü belirtildi.

1 hafta daha çalışalım

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, ‘’Meclisin bir hafta daha çalıştırılarak, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi (MGSB) ile İç Hizmet Kanununun 35. maddesinin kaldırılması’’ önerisinde bulundu. MGSB’nin devletin gizli anayasası olduğunu savunan Kaplan 1961’den başlayarak her darbedebu kitapçığın daha da kalıcı hale geldiğini iddia etti. 

İsterlerse destek veririz 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün Radikal’den Murat Yetkin’e verdiği demecinde TSK İÇ Hizmet Kanunu 35, maddesinin kaldırılması gerektiğini belirterek şunları söylemişti: ‘12 Eylül’le hesaplaşmak isteniyorsa 12 Eylül’e gerekçe yapılan Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu’nun 35’inci maddesini değiştirelim. O maddeyi değiştirmek için Anayasa’yı değiştirmek de gerekmiyor; AKP’nin tek başına gücü yetiyor. Ama istiyorlarsa getirsinler, tatmin edici değişiklikse biz de destek verelim.

Darbeci anlayışa ince mesaj

Emekli Hakim Albay Ahmet Cengiz Tangören: Muhtelif yorumlara neden olacak maddeler kaldırılmalı. Türkiye Cumhuriyeti’ni korumak sadece TSK’nın görevi değil. Ayrıca TSK’yı da bu tür tartışmalardan uzak tutmak lazım. Aslına bakarsanız Balyoz ve Ergenekon davalarında suçlananların, 35. maddeyi nasıl yorumladıkları önemli. Harp Okulu’ndan çıkan her subay, kendini bu madde ile birlikte yetkili ve bu maddeye uygun davranmaya haiz görüyor. Böyle bir anlayış var. Madenin kesinlikle revize edilmesi gerekli.

Yanlış yorumlamayı engeller

İstanbul Barosu Eski Başkanı Yücel Sayman:  35. madde kaldırılmalı. Şimdiye kadar ki tüm darbeler, darbe teşebbüsleri ve muhtıralar bu maddeye dayandırıldı. Bu madde  kullanıldı. Gerçi madde darbe yapılsın demiyor ama böyle yorumlanıyor.

Makemede böyle savunurlarsa müebbet yerler

Emekli Yargıtay Savcısı Ahmet Gündel: İhtilal yapmak için 35. maddeye dayananlar, mahkemede de ‘TSK İç Hizmet Yasası’nın 35. maddesi’ne dayandık, bize bu yetkiyi veriyor’ desinler. Böyle bir şey söylerlerse, ağırlaştırılmış müebbeti alırlar. Rejimi demokrasi olan bir sistemde, anayasında bu hükümler bulunan kanun kimseye böyle bir yetki veremez. Bu maddeelbirliği ile kalkmalı.” 

TBMM darbecilere geçit vermiyorum mesajı verebilir

Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez : 35. madde kaldırılırsa, darbe eğiliminde olanlar hukuki kılıf aramada daha da zorlanacaktır. Darbenin hukuku olmadığı, darbe kendi hukukunu uyguladığı için darbeciler için önemi olmasa da maddenin kaldırılması psikolojik bir öneme haiz. TBMM ‘Darbe yapılmasını hukuki olarak engelledim’ mesajı verebilir.

Star Gazete