Moskova'da trafiğin yıllık maliyeti 1,3 milyar dolar

Rusya Trafik Ofisi Başkanı Viktor Kiryanov, başkent Moskova'da trafikte kalan araçların ülke ekonomisine yıllık 40 milyar rublelik (1,3 milyar dolar)

Rusya Trafik Ofisi Başkanı Viktor Kiryanov, başkent Moskova'da trafikte kalan araçların ülke ekonomisine yıllık 40 milyar rublelik (1,3 milyar dolar) ek bir maliyet getirdiğini açıkladı.

6-7 milyon aracın trafikte olduğu başkentte, yetersiz alt ve üst geçitler, binlerce makam aracının sirenlerini sonuna kadar açarak trafiği kesip gitmeleri, yol bakım çalışmalarının yetersizliği, artan kapasiteye paralel yeni yolların inşa edilmemesi ve otoparkların yeterli olmaması gibi bir çok gerekçe ile araçlar bazen 2-3 saat trafikte kalabiliyor.

Trafikte yaşanan çileye Ulaştırma Bakanlığı'nın bir çözüm bulması gerektiğini ifade eden trafik polisi yetkilisi, "Moskova'da trafik sorunu giderek artıyor. Moskova'da bulunan araç sayısı da her geçen gün artıyor. Ekonomik kriz sürecinde bile 900 bin araç Moskova trafiğine çıktı" bilgisini verdi. Sorunun çözümü için de önerilerde bulunan Kiryanov, "Basitçe söylemek gerekirse Moskova'nın daha fazla yola ihtiyacı var. Alt ve üst geçitler kurulmalı ve bir kısım düzenlemeler yapılmalı. Otopark alanlarının genişletilmesi gerekiyor" dedi. Havaların 30 derecenin üzerinde seyretmesi nedeni ile vatandaşların rastgele park etmeye başladıklarına dikkat çeken yetkili, "Bu gibi yanlış park olayları trafiği kilitliyor. Cezaların artırılması gerekiyor. Sürücülerin lisanslarına el konulabilecek daha ağır cezalar getirilmeli" şeklinde konuştu.

Russia Today'in haberine göre, Moskova'da bulunan araçların sadece yüzde 30'u için park alanı var. Moskovalıların yüzde 42'si bir günde 3 saatten fazla zamanını trafikte harcıyor. Halkın yüzde 57'si trafiğin sağlıklarını olumsuz etkilediğini düşünürken, yüzde 33'ü de iş verimliliğini düşürdüğüne inanıyor. Özellikle siren lambalarının, yüksek yönetimdeki bütün devlet memurları tarafından kullanılması sıklıkla protesto ediliyor.