Valilik, Güneydoğu'dan gelecek fındık işçilerine yaşam merkezi kurdu

Ordu Valisi Orhan Düzgün, fındık toplamak için Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan gelecek mevsimlik tarım işçileri için Uzunisa köyünde yaptırılan yaşam me

Ordu Valisi Orhan Düzgün, fındık toplamak için Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan gelecek mevsimlik tarım işçileri için Uzunisa köyünde yaptırılan yaşam merkezinde incelemelerde bulundu.

Ordu Valiliği tarafından yaptırılan yaşam merkezinde; spor sahası, çocuklar için oyun alanı, yemek yapmak için ocaklar, çadırlar, tuvaletler, banyolar, sağlık kabinleri, tiyatro ve eğitim için prefabrik binalar da yer alıyor. Fındık işçileri, daha önceki yıllarda kendi imkanları ile dere kenarları ve köprü altlarında oluşturdukları tuvalet, su ve banyosu olmayan derme çatma çadır kentlerde yaşamak zorunda kalmayacak.

Yaklaşık 100 dönüm alan üzerine kurulan konaklama yerinde süren çalışmaları inceleyen Ordu Valisi Orhan Düzgün, bir hafta sonra tamamlanacak konaklama yeri ile ilgili yetkililerden bilgi aldı.

Daha sonra fındık işçilerinin konaklama yapacağı yer ile ilgili bilgiler veren Düzgün, 'Türkiye genelinde en çok fındık rekoltesinin Ordu'da beklendiğini kaydetti.

Ordu'nun bir kez daha fındığın baş kenti olduğunu gösterdiğine değinen Düzgün, rekolte fazla olduğu için fındık işçilerin de bu sezon bölgeye fazla gelmesini tahmin ettiklerini söyledi.

Ordu'ya her yıl aileleriyle 6 bin ile 7 bin civarında fındık işçisinin geldiğine dikkat çeken Düzgün, işçilerin bir bölümünün doğrudan fındık üreticileri ile buluşarak bahçelere gittiğini bir bölümünün ise iş bulamadığı için geçen yıllarda olduğu gibi Ordu'nun çeşitli yerlerinde konaklayarak kendilerine iş teklifleri beklediğini dile getirdi. Genelde dere yataklarında konaklayan işçilerin bazı tehlikelerle de karşı karşıya kaldığına işaret eden Vali Düzgün, işçilerin elektrik ve su olmadan konakladıklarını ifade etti.

İŞÇİLER İÇİN YAŞAM MERKEZİ

Bu yıl bu tür manzaraların bir daha yaşanmaması için merkeze bağlı Uzunisa köyünde uzun yıllardan bu yana kapalı olan köy okulunun da bahçesinin olduğu alana işçilerin daha güzel şartlarda yaşaması için bir konaklama yeri yapıldığını kaydeden Düzgün, burasının bir nevi amele pazarı olacağını kaydetti.

Burada kısa süreli konaklayan işçinin üreticilerle ile buluşturulduktan sonra bahçelere gideceğini aktaran Düzgün, hazırlanan yerini uzun süreli konaklama yeri olmayacağını, kısa süreli konaklama yapan işçilerin bahçe sahipleri ile buluşturularak buradan ayrılmasının sağlanacağını belirtti.

Düzgün, "Yaklaşık 100 dönüm arazi üzerine yapılan konaklama yerinde başta elektrik ve su kesintisiz sağlanacak. İşçilerin ekmeklerini yapabilmesi için de betondan ocaklar hazırlanıyor. Alanda çeşmeler de hazır hale getirilerek temiz su işçilerin hizmetine sunulacak. Bütün işçilerin tuvalet ihtiyacını gidermesi için de bay-bayan ayrı ayrı tuvaletler inşa edildi. Yine işçilerin temizlik ihtiyacını gidermesi için ayrı ayrı kabinlerden oluşan banyolar inşa edildi. Fındık işçilerinin vakit geçirmesi için ise top sahası kullanıma açılacak, çocukların oyun ihtiyacını gidermek için ise park kuruldu." diye konuştu.

"İŞÇİLER RAMAZAN'A DENK GELEN FINDIK SEZONUNDA KÖY CAMİLERİNDE İBADETLERİNİ YAPABİLİR"

Ramazan ayına denk gelen fındık mevsiminde işçilerin ibadetlerini köy merkezindeki camide yapabileceğine işaret eden Ordu Valisi Düzgün, şunları kaydetti: "Fındık sezonu boyunca gönüllü öğretmenleri konaklama yerine getirerek ailelerin çocuklarına okuma yazma kursları verilecek. Ordu Belediyesi tarafından ise çeşitli kültür sanat etkinlikleri alanda yapılacak. Her şey işçilerin rahatı için yapıldı ve yapılmaya devam ediliyor.''

İşçilerin çoğunluğunun kendi çadırlarını getireceğini ancak getirmeyenler için çadır temini yapılacağını da ifade eden Düzgün, ''Amacımız işçi kardeşlerimizin bütün ihtiyaçları sağlamak, inşallah gelecek işçiler de kendilerine sunulan bu hizmetten memnun kalır." şeklinde konuştu.

Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, her yıl Ordu'ya 15 bin fındık işçisi geldiğine vurgu yaparak, "5 bini il merkezine geliyor. 2 bini odamız tarafından işe yerleştiriliyor. Üreticilerin istekleri ile işçi temsilcileri ile görüşerek işçi teminini gerçekleştiriyoruz. Bu yıl da işçi teminine gelen talepler doğrultusunda başladık. Bu sezon fındık fazla olduğu için 7 bin işçiye ihtiyaç var." diye konuştu.

"Bizim Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan gelen insanımıza ihtiyacımız var. Onlar bizim kardeşimiz. Kimse bizi birbirimize düşüremez." diyen Avcı, "Valilik tarafından oluşturulan Koordinasyon Merkezi ile birlikte işçi yerleştirmelerine başladık. Kontrolsüz gelmelerin önünü kesmek ve insanların işsiz kalıp mağdur olmalarını önlemek için Doğu ve Güneydoğu Anadolu Ziraat Odaları ile koordineli çalışıyoruz. Ordu'da ise muhtarlıklar ve belediyeler ve camilerde yapılan anonslarla fındık işçi taleplerinin odamıza gelmesini sağlıyoruz." açıklamasında bulundu.