Kütahya'da Ata Sanatlarını Yaşatma Merkezi

Kütahya'da 30 yıldır çinicilik mesleği ile uğraşan İbrahim Kocaoğlu, kentin tarihi konaklarından 'Şeker Konağı'nı, 'Ata Sanatlarını Yaşatma Merkezi'ne dönüştürdü.

Kütahya'da Ata Sanatlarını Yaşatma Merkezi
'Alopaşalı İbrahim' olarak tanınan İbrahim Kocaoğlu, kendisine özgü Türkuaz renklerinden oluşan binlerce çini eserlerini, mülkiyeti Kütahya Belediyesi'ne ait Pirler Mahallesi Karadonlu Sokak'ta bulunan 227 yıllık tarihi konakta sergiliyor.
Ata Sanatlarını Yaşatma Merkezi'ni 'tarihlerin buluşması' olarak değerlendirdiğini ifade eden İbrahim Kocaoğlu, "Bu konak, Türk insanının hangi şartlarda nasıl yaşadığını bizlere gösteren bir ibret vesikasıdır. Kütahya'da yaşanyan Türk mimarisi ile oluşmuş 2 tane konak var. Bunlardan bir tanesi Macarevi diğeri de burasıdır. Gusülhanesinden yüklüğünü, meyveliğinden abdesliğine, şadırvanından çeşmesine kadar muhteşem bir dünya burası. 18. yüzyıldan bir yaşantıya ortak olmak isteyen tüm sanatseverleri buraya davet ediyorum. Herkesi aşka davet ediyorum. Ne demek aşk? 'Niçin böyle diyorsunuz derseniz?' bu, kızım Sede Cevher Kocaoğlu'nun 23 Nisan günü bulduğu bir slogan. Eskiden Türkuaz çini vadimiz vardı. Şimdi ise Şeker Konağımız oldu. Alopaşalı Şeker Konağı. Akrostiş yaptımızda baş harflerimizden aşk ortaya çıkıyor. İşte bu Allah'ın bize bahşettiği güzellik. Burada doğa aşkı var, sanat aşkı var. Yurt içinden, yurt dışından tüm sanatseverleri konağa davet ediyorum. Gelsinler, bu güzelikleri birlikte paylaşalım" dedi.

TÜRKUAZ NEDİR?
"Gökkuşağındaki renk yelpazesinde yeşil ile mavinin 'birleştiği-kaynaştığı' nokta olarak tariflenen türkuaz ne tam yeşil ne tam mavi tam arada derya bir renktir. Bu renk 900-1000 yıl önce ilk defa Türkler tarafından eserlere yansıtılmış olduğundan Türk'e vari - Türk'e has olan renk anlamında bütün dünyada "Türkuaz" Turquoise - Türkenblau olarak isimlendirilmiştir. Doğanın derinliklerinden doğal halde Küçük parçalar halinde çıkarıldığı gibi. Bakır 'un türevleri Kimyasal olaylar la, (bakır oksit - bakır sülfat gibi) tepkileştirilerek ataerkil yöntemlerle camlaştırılıp kaolen veya kuvars tan mamul altyapıya kaplanmadan önce (sulu halde) pişirilerek değişik derecelerde de Türkuaz renk elde edilir. En doğrusu ve yıllara meydan okuyabileni tabii ki taşa (Kuvars) ağırlıklı altyapıya çekilen Türkuaz sırıdır. Altyapı ile sır'ın değeri çok iyi ayarlanabilmeli ve sır nefes alabilmelidir ki ancak yüzyıllarca özelliğini korusun. Dünyaca ünlü çini ustası Alopaşalı İbrahim Kocaoğlu, 'Türkuaz işte bizim rengimiz' sloganıyla dünyaya sesleniyor"
16 odadan oluşan 3 katlı binanın 8 odasına büyük bir itinayla yerleştirilen çini eserler, önümüzdeki günlerde yapılacak resmi açılışla sanatseverlerin ziyaretine sunulacak.
Dünyaca ünlü Kütahyalı çini ustası İbrahim Kocaoğlu, Ata Sanatlarını Yaşama Merkezi'nin kurulmasında eşi Sıdıka Kocaoğlu, kızları Seda Cevher Kocaoğlu ve Tuba Çekinkaya, damadı Fahri Çetinkaya ile torunları Eralp Çetinkaya ve Eren Çetinkaya'nın da büyük katkılarının bulunduğunu dile getirdi.