Etso Meclis Başkanı Saim Özakalın;

Avrupa Birliği'nin (AB), Türkiye'deki küçük işletmeler için uyguladığı, Small Enterprises Loan Programme II'ye (Küçük İşletmeler Kredi Programı II - SELP 2) teknik destek hizmetleri veren Frankfurt School of FinanceManagement'in uzmanları, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nı (ETSO) ziyaret ederek yürütülen kredi programıyla ilgili bilgi ve

Etso Meclis Başkanı Saim Özakalın;
Avrupa Birliği'nin (AB), Türkiye'deki küçük işletmeler için uyguladığı, Small Enterprises Loan Programme II'ye (Küçük İşletmeler Kredi Programı II - SELP 2) teknik destek hizmetleri veren Frankfurt School of FinanceManagement'in uzmanları, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nı (ETSO) ziyaret ederek yürütülen kredi programıyla ilgili bilgi verdiler.
ETSO'da, Meclis Başkanı Saim Özakalın, Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGİEM) Koordinatörü Prof. Dr. Osman Demirdöğen ve ETSO AB ve Dış İlişkiler Birimi sorumlusu Hakan İnanlı ile görüşen Frankfurt School of FinanceManagement'in uluslararası kıdemli danışmanı Rainer Fitz ve bankacılık uzmanı Melahat Söğütlü, kredi programının KOBİ'lere yönelik kredi avantajlarını anlattılar.
AB'nin söz konusu kredi programının Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi ile Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası (CEB) ve Alman Kalkınma Bankası (KfW) işbirliğiyle yürütüldüğünü dile getiren Rainer Fitz, SELP II Programı'nın küçük işletme finansmanına katkı sağlamak ve finansal sistemini güçlendirmek amacıyla dizayn edildiğini belirterek, "SELP II programı, Türk Hükümeti'nin, istihdam oluşturma, işgücü piyasasını istikrarlı kılma ve KOBİ finansmanını kolaylaştırma şeklindeki politikalarına destek oluyor. Küçük işletmeler, Türk ekonomisinde hayati bir rol oynuyor. Ülkedeki toplam işletmelerin yüzde 90'ından fazlası KOBİ statüsünde bulunduğu ve bunların, ülkedeki istihdamın yüzde 70'ini sağladıkları tahmin ediliyor." diye konuştu.
Ocak 2008'de başlatılan ve 49 ilde uygulanan SELP II Programı'nın, 2003 yılında Kocaeli, İzmir ve Gaziantep illerinde başlatılan SELP I Programı'nın devamı olduğunu kaydeden Rainer Fitz, SELP II'nin, ilk program kapsamındaki hizmetlerin Orta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'ndeki illere de ulaştırılmasına aracılık etmeyi amaçladığını vurguladı. SELP II kapsamında 50 bin EURO'ya kadar olan küçük kredilerin Akbank, Şekerbank, Garanti Bankası ve İş Bankası vasıtasıyla küçük işletmelere ulaştırıldığını hatırlatarak, "Aynı zamanda, mevcut fon sağlayıcılara ilave olarak özel statüdeki fon sağlayıcıların da cezbedilmesi ve program kapsamında sağlanan servislerin zaman içinde uzun vadeli yatırımların finansmanı için de kullanılabilmesine imkan sağlanması amaçlanmaktadır." dedi.
ÖZAKALIN; "BANKA SAYISI ARTIRILMALI"
Küçük ölçekli işletmelere verilen finansal desteklerin bu işletmeler için hayati önem taşıdığını ifade eden ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın ise, söz konusu kredi uygulamasında yer alan banka sayısının artırılmasının krediyi kullanan küçük işletme sayısını da artıracağını belirterek, yetkililerin bu yönde çaba göstermesini istedi. Kullandırılan kredilerdeki 1-2 puanlık indirimlerin bile küçük ölçekli işletmeler için önemli olduğunu anlatan Meclis Başkanı Özakalın, bu nedenle SELP II kredilerinin banka kredilerinden daha cazip olmasının tercih sebebi olacağını söyledi.
Ziyarette ABİGEM Koordinatörü Prof. Dr. Osman Demirdöğen de, üretim, tarım ve hayvancılık alanlarında bölgeye yönelik özel kredi ve uygulamalar hakkında SELP II uzmanlarıyla bilgi paylaşımında bulundu. Prof. Dr. Demirdöğen, bölge üreticisi için cazip olabilecek uygun krediler verilmesinin yerinde bir karar olabileceğini dile getirdi.