"Eyüplü Kuşlara Kuşevleri Projesi" hayata geçiriliyor

Eyüp Belediyesi, Gönüllü Kuşevleri Araştırmacısı Ressam Alaattin Çankaya ile birlikte "Eyüplü Kuşlara Kuşevleri Projesi"ni hayata geçiriyor.

  Eyüp Belediyesi , Gönüllü Kuşevleri Araştırmacısı Ressam Alaattin Çankaya ile birlikte " Eyüplü Kuşlara Kuşevleri Projesi " ni hayata geçiriyor .

Eyüp Belediyesi , pilot bölge olarak seçtiği Eyüp Sultan Merkez ' de bazı tarihi binaların çatılarına ve ağaçlara , ahşap sanatının ince işçiliğini yansıtan kuşevleri yapmaya başladı .

Kuşların yaşam alanlarının yok olmasıyla birlikte şehirlerde , sivrisinek , karasinek , kene , karınca , tırtıl , kurtçuk , güve , fare ve benzeri haşeratta artış görüldüğünü belirten Araştırmacı Alaattin Çankaya şunları söyledi :

" Ekolojik dengenin çok önemli unsurlarından kuşların , gasp edilen doğal yaşam alanlarının , tarihi/milli bir estetik ve incelik anlayışıyla Kuş Evi olarak iadesi çalışmasını Eyüp Belediyesi ' yle birlikte başlatıyoruz . Kuşların büyük bir bölümünün şehir alanlarını terk etmesi sonucu zararlılar diye adlandırılan sivrisinek , karasinek , kene , karınca , tırtıl , kurtçuk , güve , fare gibi haşerat artış gösterdi . Zararlılarla mücadele için belediyeler ilaçlama yoluna başvuruyor . Bu yapay mücadele de çok sinsi bir felakete yol açıyor . Hava kirliliğinin iyice artması sonucu çocuklar , yaşlılar ve hastalar sağlık sorunlarıyla karşı karşıya geliyor . İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Başkanlığı ' nın verilerine göre son yıllarda astım-bronşit vakalarında ciddi artışlar olmuştur . "

Zararlılarla mücadele etmenin en doğal ve sağlıklı yolunun ekolojik açıdan yapılabileceğini kaydeden Çankaya , " Bilinçli ve kontrollü olarak şehirlerde yaşayabilen bazı kuşlara yaşam alanları açarak zirai mücadeleye katkıda bulunulabilir . Geliştirdiğimiz proje ile dünyada en yaygın olarak Osmanlı coğrafyasında kullanılan kuş evleri uygun şekillerde çağımıza ve günümüze uyarlanabilir . Bu ince işçilikli , narin sanat , tüm halkımıza hatta dünyaya tanıtılabilir . Halkın ekolojik ve çevreci olarak bilinçlenmesine katkıda bulunabiliriz " dedi .

Mermer , ahşap ve bal kabağından yapılan kuşevleri , bölgede ekolojik dengenin sağlanmasında da önemli rol üstlenecek .