Cepte yurtdışı tarifeleri adına büyük gelişme

Yurtdışındaki cep telefonu ve internet tarifeleri düzene giriyor.

Cepten internet erişiminde AB tüketicilerine koruma...

Avrupa Birliği'nin cep telefonu ve bilgisayar kullanıcılarının ülkeleri dışında internet kullanırken yüklü faturalarla karşılaşmasını önlemeye yönelik düzenlemeleri yürürlüğe girdi.

Yeni kurallar uyarınca, ülkeleri dışında internete erişirken kendilerine fatura edilen ücret KDV hariç 50 euro'ya ulaştığında kullanıcıların internet erişimi kesilecek.

Kullanıcılar bu limitin yüzde 80'ine ulaştıklarında bir uyarı mesajı alacaklar.

Ayrıca isteyenler operatörlerine başvurarak, erişimlerinin kesileceği ücret düzeyini kendileri tespit edebilecekler.

Cep telefonları ile internet kullanan tüketiciler, "data roaming" ya da "veri dolaşımı" uygulamaları kapsamında, özellikle video izler ya da müzik dinlerken ciddi büyüklükte faturalarla yüzyüze kalmaktan şikayetçiydi.

Fatura şoklarına son

Bir Alman turist, Fransa'dayken bir film indirmesi karşılığında 46 bin euro'luk (90.600 TL) bir fatura ile karşılaştı.

İngiliz bir öğrencisinin bir aylık eğitim seyahati sırasında 9 bin euro'luk bir fatura aldığı bildiriliyor.

Avrupa Komisyonu'nun Dijital Gündem'den Sorumlu Komisyon Üyesi Neelie Kroes, "Bundan böyle akıllı telefonları ya da dizüstü bilgisayarları ile bir başka AB ülkesinde internete ulaşan turistler ya da iş seyahati yapanlar için fatura şokları yaşanmayacak " dedi.

Yeni kurallara göre operatörler kullanıcı bir diğer ülkeye girer girmez, sadece telefon için dolaşım ücretlerini değil, veri aktarımına uygulanan dolaşım ücretlerini de derhal bir mesaj ile bildirecek.

Avrupa Birliği 2007 yılında dolaşım sırasında cep telefonlarında dolaşım ücretlerini standardize edip sınırlamaya yönelmişti.

Şimdi, bir başka AB ülkesinde cep telefonu ile arama yapmanın azami ücreti de dakikada 43 sent'ten 39 sent'e indiriliyor.

Arama kabul etmenin bedeli ise 19'dan 15 sente düşecek.

Cep telefonu şirketleri, yurtdışından görüşme hizmetlerine (roaming) getirdikleri ücretlere şimdiye dek kendileri karar veriyor, ücretler şebekeler arasında büyük farklar gösteriyordu.

BBC