Rusya'da büyüme rakamları sevindirdi: Yılın ilk yarısında yüzde 4,2

Küresel ekonomik kriz nedeni ile geçen yıl yüzde 7,9 oranında küçülen Rusya ekonomisinden olumlu haberler gelmeye devam ediyor. Petrol varil fiyatları

Küresel ekonomik kriz nedeni ile geçen yıl yüzde 7,9 oranında küçülen Rusya ekonomisinden olumlu haberler gelmeye devam ediyor. Petrol varil fiyatlarının yükselmesi, küresel piyasalarda yaşanan olumlu gelişmeler Rusya ekonomisinin yeniden toparlanmasını sağladı.

Rusya Ekonomi Bakanı Elvira Nabuillina 2010'un ilk yarısında gayri safi milli hasılanın yüzde 4,2 oranında büyüdüğünü açıkladı. Hükümet toplantısında açıklamada bulunan Nabiullina, Haziran ayındaki büyümenin de yüzde 4,9 olarak gerçekleştiği bilgisini verdi. Rusya Ekonomi Bakanı özellikle sanayi sektöründe yılın ilk yarısında gerçekleşen yüzde 10,2'lik büyüme rakamının bunda katkısının büyük olduğuna işaret etti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) geçen ay yaptığı değerlendirmede Rusya'nın 2010'da yüzde 4 olarak öngördükleri büyüme rakamını yüzde 4,25'e çektiklerini açıklamıştı. IMF Rusya masası şefi Paul Thomsen enflasyon rakamını da 1 puan geri çekerek 2010 için yüzde 6 olarak revize ettiklerini ifade etmişti.

Petrol varil fiyatlarında yaşanan yükselmenin istikrarlı bir şekilde devam ettiğini, bunun Rusya ekonomisine olumlu yansıdığına işaret eden Thomsen, kamu borçlarının az olması ve rezervlerin varlığının krizden toparlanma sürecinde hükümete geniş bir manevra imkanı verdiğine değinmişti.