Ayvalık'ta Hazine Arazisi Satışına Tepki

Balıkesir'in Ayvalık ilçesindeki Alibey (Cunda) Adası'nda yaklaşık 20 dönümlük Hazine arazisinin satışı için çalışma başlatıldı

Balıkesir'in Ayvalık ilçesindeki Alibey (Cunda) Adası'nda yaklaşık 20 dönümlük Hazine arazisinin satışı için çalışma başlatıldı. Uygulamaya tepki gösteren çevreciler, mevcut durumu 'talan' olarak nitelendirip, uygulamayı durdurabilmek için hukuksal mücadele vereceklerini söylerken, çalışmanın 2B düzenlemesine hazırlık için yapıldığını savundular.
Kamuoyunda 2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş hazine arazilerinin satışı için Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan özel ekip, Ayvalık'ta saha çalışmasına başladı. Edinilen bilgiye göre yasanın yürürlüğe girmesinin ardından, Maliye Bakanlığı tarafından arazinin bedeliyle ilgili açıklama yapılacağı kaydedildi.
Alibey Adası Ortunç Koyu bölgesindeki Hazine'ye ait 20 dönümlük arazinin de, 2B kapsamında satılacağı öne sürüldü. Halen etrafı kızılçamlarla kaplı alanın 10 yıl önce çıkan orman yangınında zarar gördüğü bildiriliyor.
Arazi üzerinde herhangi bir ağaçlandırma çalışması yapılmamasına karşın, doğa kendini yeniledi. Alanda şimdi genç fidanların yükseldiği görülüyor.
Ayvalık Adaları Tabiat Parkı içerisinde yer alan ve 1. derece doğal SİT statüsündeki arazinin satış işlemlerinin başlatılması çevrecileri ayağa kaldırdı.
Ayvalık Kent Konseyi ve Çevre Derneği Başkanı Nuray Özer, Türkiye'nin en büyük Tabiat Parkı'nın Ayvalık'ta olduğunu belirterek, "Yakılarak veya yok sayılarak her ne şekilde olursa olsun zeytin, çam ağaçları ve endemik bitkilerle kaplı bu alanın 1 santimetrekaresinin bile satışına, yapılaşmaya açılmasına asla razı değiliz. Ayvalık Kent Konseyi ve Çevre Derneği olarak bu konudaki kararlı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Bizimle aynı fikirde olan tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliğine hazırız" diye konuştu.
EROL; "BUNA İZİN VERMEYECEĞİZ"
CHP Ayvalık İlçe Başkanı Hüsnü Erol da, "2B adı altındaki talan tasarısı, yasalaşmadan uygulamaya girdi. Bunda da şaşılacak bir şey yok. Ancak biz Cunda'ya peşkeş çekilmesine izin vermeyeceğiz. CHP olarak halkımızla el ele verip talan ve yağmanın önüne geçeceğiz" diye konuştu.
Bu arada ilçeye bağlı Akçapınar köyünde, vatandaşlar tarafından 10 yıl önce fıstık çamıyla ağaçlandırılan 53 dönüm araziyle ilgili de, 2B kapsamında fiyat tespiti yapıldığı bildirildi. Köylüler, tedirgin oldukları gelişmeleri yakından izlediklerini söylediler.