Doğu ve Güneydoğu'daki STK'lar 'Demokratik Açılım' için Diyarbakır'da buluştu

Doğu ve Güneydoğu'daki bütün sivil toplum kuruluşları (STK) Kürt sorununun çözülmesi ve demokratik açılımın sürmesi için Diyarbakır'da buluştu. Bölged

Doğu ve Güneydoğu'daki bütün sivil toplum kuruluşları (STK) Kürt sorununun çözülmesi ve demokratik açılımın sürmesi için Diyarbakır'da buluştu. Bölgedeki baro başkanları, ticaret ve sanayi odası başkanları ile diğer sivil toplum kuruluşlarının başkanlarından oluşan 200'e yakın kiş,i Diyarbakır'da Kürt sorunun çözümü ve demokratik açılımın devam etmesini için iki günlük çalıştaya katıldı.

STK'lar, çalıştaydan sonra cumhurbaşkanı, başbakan ve çözüme katkı sunabilecek kişilerle görüşmeyi hedefliyor.

Diyarbakır Sümerpark Resepsiyon Salonu'nda yapılan çalıştay Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar'ın konuşmasıyla başladı. Aktar, canı acıtan, içi sızlatan çatışmalar nedeniyle bir kez daha bir araya geldiklerini belirterek, "Her çatışma ve ölüm haberi ile insanlığımızdan birşeyler yitiriyoruz. Sivil toplum ögrütleri hükümet dışı yani yerleşik iktidar dışında yer aldıklarından hareket noktaları insandır. Bizi toplantı çağrısına yapmaya iten etken yaşadığımız topluma karşı duyduğumuz ahlaki ve vicdani sorumluluktur." diye konuştu.

Sivil toplumun, sorunların çözüm yöntemininin diyalog, müzakere ve uzlaşmadan geçtiğine inandığını anlatan Aktar, sivil toplumun şiddet ve çatışma dilini reddettiğini ve barışçıl olduğunu kaydetti. Kürt meselesinin, çatışma ve ölüm haberleriyle gündeme geldiğini anlatan Aktar, kaygısını şöyle dile getirdi: "Yeni dönemde başlayan çatışmalarda, gerek hükümet gerek muhalefet partileri gerekse devlet kurumları, 1990'lı yılların Kürt meselesini güvenlik meselesi olarak kabul eden geleneksel devlet politikasına dönme işaretleri vermektedir."

"ŞİDDET, DİYALOĞUN GELİŞMESİNE ENGEL OLUYOR"

Devlet kurumlarının ülkede Kürt meselesi olduğunu kabul etmeye ve sorunu Kürtlerle diyalog geliştirerek çözmeye yanaşmadığını iddia aden Aktar, şiddetin, Kürt meselesinin sonucu olarak değil, nedeni olarak gösterildiğini savundu. Aktar, "Siyaset kurumu çözüm üretme konusunda kilitlenmiş militer bir dille egemen olmaya başlamıştır. Bölgemizde yaşanan tüm acılara olağandışı rejim uygulamalarına karşın son derece etkin bir sivil toplum gelişmiştir." dedi.

Siyaset kurumunun çözüm üretemediği, şiddetin gittikçe diyaloğun gelişmesine engel olduğu koşullarda toplumun vicdanını harekete geçirmek amacıyla bir araya geldiklerini dile getiren Baro Başkanı Aktar, şunları ösöyledi: "Kürt meselesi bir adalet meselesidir. Meselenin kaynaklandığı tüm yönler tartışılmadan ve toplumun ortak vicdanına uygun bir çözüm bulunmadan çözüm olanaksızdır. Adalet, toplum vicdanına uygun çözümün gerçekleşmesidir. Yapılması gereken, sivil ve demokratik çözüm için vicdan hareketi oluşturmaktır. Farklı inanç ve siyasi görüşe sahip olmamız bir arada vicdani bir hareketi oluşturmamıza engel olmamalıdır."

STK'lar, çalıştaydan çıkacak sonucu yarın kamuoyuna açıklayacak.