Yağışlar toprak sanayicilerini olumsuz etkiledi

Türkiye'nin önemli kiremit ve tuğla üretim merkezlerinden Çorum'da toprak sanayi sektörü yağışlar nedeniyle beklenen düzeyde üretim yapamadı. Üretim s

Türkiye'nin önemli kiremit ve tuğla üretim merkezlerinden Çorum'da toprak sanayi sektörü yağışlar nedeniyle beklenen düzeyde üretim yapamadı. Üretim sezonunun en verimli dönemi ise Ramazan ayına denk geliyor. Sektör umudunu Ramazan sonrasına bağladı.

Çorum'un en önemli sektörlerinin başında gelen toprak sanayisinde 54 firma faaliyet gösteriyor. Tuğla ve kiremit fabrikalarından oluşan bu firmalarda 4 bine yakın işçi istihdam ediliyor.

Aileleriyle birlikte 10 binden fazla kişinin geçimini sağladığı toprak sanayi sektörü 2010 yılında istenilen üretim seviyesine çıkamadı. Bunun ilk nedeni Temmuz ayında bile devam eden yağışlar. 2010 yılı sezonuna yüzde 20 kapasite artışı ile giren sektör, yağışlardan olumsuz etkilendi. Yağışlar nedeniyle üretimde yer yer aksamalar yaşandı.

Sezonun en verimli dönemi ise Ramazan ayına denk geliyor. Bu ayda da üretim düşüyor. Sektörün tek çıkış noktası ise Ramazan ayından sonraki dönem. Bu iki aylık dönemde hava koşullarının durumuna göre üretim gerçekleştirecek.

HAMMADDE SORUNU DEVAM EDİYOR

Toprak Sanayiciler Kooperatifi Başkanı Çetin Başaranhıncal, toprak sanayi sektörünün hammadde sorununun halen çözülemediğini belirterek, "Değişen mevzuatlara ayak uydurmamız mümkün değil. Hammadde sorunu devam ediyor. Kalite korunamıyor, bu da Çorumlu toprak sanayicilerin pazar kaybına neden oluyor" diye konuştu.