Mali Müşavirler, Atso Başkanı Budak'ı Ziyaret Etti

Antalya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Mustafa Erdem ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak'ı ziyaret etti.

Başkan Budak son dönemde ATSO'da yapılan ve üyelerin hizmet almalarını kolaylaştıran işlemlerle ilgili uygulamalar hakkında, Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Erdem ve yönetim kurulu üyelerine bilgiler verdi. Budak, 15 Temmuz tarihinden itibaren şirket, şahıs, kooperatif firmalarının kuruluş ve unvan değişikliğine ilişkin unvan sorgulama işlemlerinin Antalya Ticaret ve Sanayi Odası web sitesinde online olarak yapıldığını belirterek, bu sayede üyeler için önemli bir hizmeti devreye soktuklarını açıkladı. Budak, ayrıca ATSO bünyesinde kurulan Üye İlişkileri Müdürlüğü'nün kurulmasıyla üyelerin Odayla ilgili sorularına hızlı ve etkin yanıtlar verildiğini kaydederek, "Bu birim sayesinde üyelerimiz bazı işlemlerini ve sorularına odaya gelmeden anında yanıt bulmaktadır. Böylece üyelerimiz zamandan kazanmaktadır" dedi.
ATSO'nun Antalya'daki büyük alışveriş merkezlerindeki mağazalarda yaptırdığı araştırmalardan çıkan çarpıcı sonucu, Mali Müşavirler Odası heyetiyle paylaşan Budak, bu araştırmaya göre, Antalya AVM'lerinde faaliyet gösteren mağazaların büyük çoğunluğunun merkezinin İstanbul'da olduğunu söyledi. Budak,"Araştırmaya göre Antalya'daki büyük alışveriş merkezlerindeki mağazaların büyük bölümünün merkezleri İstanbul'da. Antalya Vergi Dairesi'ne kayıtlı olan mağazaların oranı ise sadece yüzde 16. Bu oran bize işletmelerin büyük çoğunluğunun vergilerini faaliyet gösterdikleri kente değil, merkezlerinin bulunduğu kente ödediklerini göstermektedir. Oysa vergi, üretimin yapıldığı, hizmetin verildiği yerde ödenmelidir. Özellikle şube niteliğindeki işletmelerin vergilendirilmesine ilişkin hukuksal yapı bu kapsamda ayrıca ele alınmalı ve gerekli düzenlemeler biran önce yapılmalıdır. Bu sorun sadece bizim sorunumuz değil, yerel yönetimleri de yanımızda görmek istiyoruz" diye konuştu.
Antalya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Mustafa Erdem de, Antalya'da faaliyet gösteren firmaların şubelerinin Antalya'da vergi ödemesi gerektiğini vurgulayarak, "Bizim de bu konuda girişimlerimiz oldu. Bu konu Antalya için çok önemli" ifadelerini kullandı.