Ayvalık'ta Ewta'nın 2010 Yılı Çalışması Sona Erdi

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, Sürdürülebilir Turizm ve Yavaş Kent konusunda üç yıllık çalışma programı uygulayan Avrupa Turizm ve Mimarlık Atölyesi (EWTA) çalışmalarının ikinci etabı olan 2010 yılında 70 yerli ve yabancı öğrenciyle bir araya gelerek 17 gün süresince ilçede yapmış oldukları tarihi ve kültürel proje çalışmalarını tamamladı

Ayvalık'ta Ewta'nın 2010 Yılı Çalışması Sona Erdi
Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, Sürdürülebilir Turizm ve Yavaş Kent konusunda üç yıllık çalışma programı uygulayan Avrupa Turizm ve Mimarlık Atölyesi (EWTA) çalışmalarının ikinci etabı olan 2010 yılında 70 yerli ve yabancı öğrenciyle bir araya gelerek 17 gün süresince ilçede yapmış oldukları tarihi ve kültürel proje çalışmalarını tamamladı.
Geçen yıl başlayarak 3 yıl sürmesi planlanan Avrupa Turizm ve Mimarlık Atölyesinin (EWTA) 2010 yılı etabı önceki sona erdi. Önceki yıl Cunda Adası ile ilgili 6 yeni proje hazırlayan genç mimarların bu yılki çalışmaları Ayvalık Merkezde yoğunlaştığı öğrenildi.
Ayvalık Belediyesi'nin katkılarıyla, Alibey (Cunda) Adası'nda bulunan Kültür Merkezi'nde önceki gün, etkinliklere katılan öğrencilerin sunumlarıyla sona erdi. Sunumun ardından farklı ülkelerin vatandaşı olan öğrencilerin iki hafta süresince kurmuş oldukları dostluk nedeniyle birbirlerine vedası duygusal anlar yaşanmasına neden olduğu gözlendi.
Gazi Üniversitesi Osmangazi Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin yanı sıra, Almanya, İtalya, Polonya gibi ülkelerden gelen yaklaşık 70 mimarlık öğrencisinin katıldığı eğitim, yeni sorunlar ve öncelikler, kentsel ve kültürel sürdürülebilirlik ve mimarlık eğitimini kapsadı. Bu yılki etkinlik, "Turizm ve Mimarlık EWTA 2010, "(Avrupa Atölyeler) başlıklarıyla gerçekleşti.
'Sürdürülebilir Turizm ve Yavaş Kent ' konularının ele alındığı iki haftayı aşkın eğitimin sona ermesi nedeniyle Alibey Kültür Salonunda öğrencilere yapmış oldukları çalışmalarla ilgili İngilizce olarak yaptıkları sunumlarının ardından katılım belgeleri dağıtıldı.

ÖZMEN; "BU YIL AYVALIK MERKEZDE YOĞUNLAŞTIK"
Proje koordinatörü Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Fulya Aybar Özmen, "Ayvalık'ta sürdürülebilir turizm ve yavaş kent kavramı üzerine dört ayrı bölgede çalışmalar yaptık. Bu çalışmalarımızı Terminal ve Cumhuriyet Meydanı noktalarına öncelik vererek yaptık. Öncülük ettiğimiz çalışmalarda üniversite bünyemizdeki ve yurt dışından eğitim seminerimize katılan öğrencilerle birlikte ikinci etapta Cumhuriyet Meydanı ve Marina arasında kalan bölgeyi mercek altına aldık.
Ayvalık merkezde bulunan pazaryeri, küçük meydanlar ile kiliseler üzerinde yaptığımız çalışmalar sonucunda öğrenciler bugün burada izlenimlerini sunum haline getirerek, hazırlamış oldukları projelerini paylaştılar.
EWTA projesinin ortakları arasında; Gazi Üniversitesi, Aristoteles Üniversitesi Thessalonıkı-Yunanistan Assoc. (Prof. Maria Voyatzakı), Of Fh Bochum Üniversitesi Uygulamalı Bilimler-Almanya (Dr Heiner Krumlä), Mılan Teknik Üniversitesi-İtalya (Dr Manfredo Manfredini), Paris Üniversitesi - La Sorbonne-Fransa (Dr Françoise PY-Mokrane), İnsanlık ve Tenchnology-Portekiz Lusofona Üniversitesi (Dr Ana Paola Raina), Teknoloji Polıtechnıca Gdanska (GdaÃ... "sk Üniversitesi)-Polonya (Yrd. Dr Lucyna Nyka), Mılan Politeknik Okulu, Mimarlık ve Toplum, Mimarlık ve Planlama-İtalya Fakültesi (Prof Ado Franchini) olduğunu kaydeden Özmen, üç yıl sürecek ve bu yıl ikincisi tamamlanan EWTA çalışmalarının Ayvalık mimarisi için gelecekte önemli bir başlangıç olabileceğini belirtti.

2011'DE DE AYVALIK'TA OLACAKLAR
İki haftayı aşkın bir süre boyunca Ayvalık Alibey Adası'nda ağırlanıp, eğitim gören Türk ve yabancı mimarlık öğrencileri Dünya ve Türkiye mimarisini Ayvalık'ta tartışmakla kalmıyor, Alibey (Cunda) Adası için yeni projelerde üretiyor. EWTA öğrencileri geçen yıl yaptıkları çalışmalarda, 6 gruba ayrılarak Ada ile ilgili, Adada yaşayanların denizle bağlantısını sağlayacak basamaklı kıyı bandı, yüzer restoranlar gibi projeler hazırlamıştı.
Avrupa Birliği Merkezi Erasmus ofisinin desteklediği, Ankara Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi koordinatörlüğünde gerçekleştirilen EWTA öğrencileri önümüzdeki yıl da üç yılı kapsayan çalışmanın son etabını tamamlamak üzere tekrar Ayvalık'a gelip üç yıllık çalışma programını tamamlayacakları belirtildi.