Oltu Taşının Da İmitasyonu Çıktı

Her geçen gün birçok ürünün imitasyonu piyasalardaki yerini alıyor

  Her geçen gün birçok ürünün imitasyonu piyasalardaki yerini alıyor . Erzurum ' un Oltu ilçesinde çıkartılan ve bir diğer adı ' Karakehribar ' olarak bilinen Oltu taşının da imitasyonu çıktı . Oltu taşına rakip gelen Rus taşı , özellikle renk ve şekil açısından Oltu taşından ayırt edilemiyor . Erzurum ' a has olan Oltu taşına rakip olan Rus taşı , 1990 ' lı yıllarda Gürcistan ' a kapıların açılması ile birlikte piyasalardaki yerini almaya başladı .
Erzurum ' da Oltu taşı çarşısı olan Rüstem Paşa Çarşısı ( Taşhan ) ustaları , müşterilerin Oltu taşı ile Rus taşını birbirinden ayırt edemediklerini bu nedenle aynı fiyata ama kalite olarak daha düşük olan taşları alabildiklerini belirttiler .
Rüstem Paşa Çarşısı Başkanı Fatih Birbaş , baba mesleği olan Oltu taşı işletmeciliğini 45 yıldır yaptığını ancak kendisinin bile Oltu taşı ile Rus taşını ayırt etmekte güçlük çektiğini söyledi .
Oltu taşı ile Rus taşı arasındaki farkın çoğu insan tarafından ayırt edilemediğini kaydeden Taşhan Başkanı Fatih Birbaş , " Rus taşı aslında Gürcistan ' da çıkarılıyor . Kapıların açılmasından bu yana bizim piyasada yerini aldı . Aslında bizim Oltu taşını da bulanlar Ruslardır . Ruslar , Erzurum ' un işgali sırasında Oltu taşını buluyor ve işlemeye başlıyorlar . Rusların , Erzurum ' dan çıkmasının ardından bizim ustalarımız bunu işlemeye başlıyorlar . Aslında iki taş arasında pek görünüm farkı bulunmuyor . Ancak
aralarında bir kalite farkı var . Oltu taşı daha çok fosilleşmiş ve daha sert , Rus taşı ise daha yumuşak ve gevşektir . Ayrıca Rus taşı daha çabuk yıpranıyor . Rus taşı ile oltu taşı arasındaki fiyat farkı da buradan geliyor . İkisinin görünümü aynı olduğu için müşterinin bunu ayırt etmesi imkansız . Ancak müşteriler gerçek Oltu taşı almak istiyorlarsa güvenilir ve bilindik yerlerden almaları gerekiyor . "
Bazı Oltu taşı satıcıları ise Rus taşının , Oltu taşının çakması değil bir yan ürünü olduğunu ve tıpkı altındaki ayar farkı gibi aralarında bir değer farkı olduğunu söylediler .

OLTU TAŞI HAKKINDA
Oltu taşı , Erzurum ' un Oltu ilçesinin kuzeydoğu kesiminden çıkarılan yarı değerli bir taştır . Oltu taşının diğer bir adı da ' Karakehribar ' dır . Oltu taşı siyah , koyu kahve , sarı , nadiren de gri-yeşilimsi olabilir . Bu maden esasında bir karbon bileşenidir . Siyah renkli , kolay işlenebilen , bu nedenle de takı ve ziynet eşyası yapımında kullanılır . Genelde bayan takıları ve tespih üretilir . Yüzyıllardan beri yörede genellikle tek kişilik ve babadan oğla geçen ev-atölyelerde fazla bir değişikliğe uğramadan
üretilir . 3213 sayılı Maden Kanunu ' nda kıymetli taşlar arasında olduğunun tescili dahi yapılmıştır . Yakın tarihlerden itibaren Gürcistan üzerinden getirilen benzer özelliklerdeki taşlar Oltu taşı adı altında pazarlanıyor . Ancak bu taşlar kalitesiz , çabuk kırılganlık özelline sahip ve Oltu taşında bulunan siyah ve kahverengimsi özelliklerinin dışındadır . Kalitesinin düşüklüğü sebebiyle piyasaya ucuz olarak sürülen bu da hakiki Oltu taşı üretici ve pazarlamacılarının işlerini zorlaştırıyor .