Körfez ülkeleri savunmaya 83 milyar dolar harcayacak

Küresel ekonomideki durgunluğun ardından kendi ülkelerindeki milli savunma bütçelerinde kesinti yapılan silah üreticilerinin, ürünlerini satmak için g

  Küresel ekonomideki durgunluğun ardından kendi ülkelerindeki milli savunma bütçelerinde kesinti yapılan silah üreticilerinin , ürünlerini satmak için gözünü petrol zengini Körfez bölgesine çevirdiği kaydedildi . ABD merkezli Uluslararası Tahmin adlı danışmanlık şirketi tarafından hazırlanan rapora göre , Körfez ülkeleri 2015 yılına kadar savunma sektörüne 83 milyar dolarlık harcama yapacak . Daha önceki tahminlerde bu rakam 68 . 3 milyar dolar olarak kaydedilmişti .

Dubai ' de yayınlanan Arabian Business ' taki habere göre , danışmanlık şirketi yetkilileri Suudi Arabistan ' ı göz önüne aldıklarında tahminlerini aslında düşük tuttuklarını ifade etti . Şirketin Avrupa ve Ortadoğu piyasaları analizcisi Dan Darling , Suudi Arabistan ' ın devlet bütçesinin yüzde 30 ' unu yani neredeyse üçte birini savunmaya harcadığını söyledi . Yetkili , bazı ajansların tahminlerinde yüzde 35-40 ' a kadar çıktığını ve kendilerinin bu oranı yüzde 29-31 civarında tuttuklarını belirtti .

Darling , silah üreticilerinin Körfez ' e değer vermesinin iki sebebi olduğunu açıkladı . Yetkiliye göre ilk sebep artık dünyada harcama yapan çok az bölgenin kalmış olması . Diğer sebep de satın alınan savaş uçakları , hava savunma sistemleri ve helikopter gibi ürünlerin çok pahalı olması .

ABD ' li silah devleri Boeing , Lockheed Martin ve Raytheon ' un yanısıra İngiliz ve Fransız şirketleri de Körfez ' deki pastadan pay kapmak için yarışmaya devam ediyor . İngiliz havacılık ve savunma firmalarını temsil eden ticari organizasyon ihracat müdürü Brinley Salzmann , petrol ve gaz fiyatlarına bağımlı Suudi Arabistan , Katar ve BAE gibi ülkelerin çok parası olduğunu ve ihtiyaç duyduklarına inandıkları herhangi bir şeyi alabileceklerini söyledi .

DÜNYADA EN ÇOK SİLAH ALAN DÖRDÜNCÜ ÜLKE

İstatistiklere göre tüm dünyada son beş yılda yapılan uluslararası konvensiyonel silah transferinin yüzde 17 ' si Ortadoğu bölgesine yapıldı . Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsüne göre bölgeye yapılan silah transferlerinin yüzde 33 ' ü Birleşik Arap Emirlikleri ' ne gitti . BAE , 2005-2009 yılları arasında dünyada en çok silah ithal eden dördüncü ülke oldu .

Dergiye konuşan bazı savunma uzmanları önümüzdeki ay İngiltere ' de düzenlenecek Farnborough hava şovunda BAE ' nin Fransa ile Rafale jet uçakları konusunda anlaşma imzalayabileceğini belirtti . Anlaşmanın değerinin 7 milyar dolara kadar çıkabileceği öğrenildi .