İŞAD Başkanı Yalçın: "Çözüm sağlanırsa bu ekonomiyle Rumların arka bahçesi oluruz."

Kıbrıs Türk İş Adamları Derneği (İŞAD) Başkanı ve Port İsbi şirketinin Genel Müdürü Metin Yalçın KKTC'deki ekonomik yapının bir benzerinin dünyada olm

  Kıbrıs Türk İş Adamları Derneği ( İŞAD ) Başkanı ve Port İsbi şirketinin Genel Müdürü Metin Yalçın KKTC ' deki ekonomik yapının bir benzerinin dünyada olmadığını söyledi . Tamamen Türkiye ' ye bakan bir ekonominin bugüne kadar etkin olduğunu belirten Yalçın , hükümetin aldığı ekonomik tedbirleri desteklediğini ifade etti . Türkiye ' nin desteğiyle ekonomik tedbirler almaları gerektiğini vurgulayan Yalçın , " Olası çözüm durumunda bu ekonomiyle Rumların arka bahçesi oluruz . " dedi .

Alınan tedbirlerden dolayı hükümeti istifaya çağıran sendikaları eleştiren Yalçın ; Yunanistan , İspanya gibi ülkelerin bile şu anda krizle boğuştuğunu ve ekonomik tedbirler aldığını hatırlattı .

" KKTC ' DE HALK PROJE DEĞİL ŞAHSİ MENFAAT PEŞİNDE KOŞTU "

Yalçın , bugüne kadar ülke ekonomisinin temelinin tamamen Türkiye ' den gelecek maddi kaynağa göre belirlendiğini belirterek , " Sürekli dışarıdan destekli ekonomi kendine özgü bir politikacı yarattı . " dedi . Devletin uyguladığı politikanın , kendine göre seçmen tabakası oluşturduğuna dikkat çeken Yalçın , " Batı ' da bir politikacı iktidar için oy istediğinde halka projelerini anlatır , halktan projeleriyle oy alır . KKTC ' de ise halk politikacıdan ne kopartabilirim onun hesabını yapıyor . " değerlendirmesinde bulundu .

" KKTC EKONOMİSİ DÜNYADA EŞİ OLMAYAN BİR SİSTEMLE YÖNETİLDİ "

" Global krizle beraber KKTC ' nin ekonomik çarpıklığının artık sürdürülemez hale geldiğini hatırlatan Yalçın , şunları söyledi : " Ne Türkiye ' de ne de dünyada eşi olmayan bir sistem vardı Kuzey Kıbrıs ' ta . Halk üretimden koparıldı . Er veya geç bu sistemin revize edilmesi gerekiyor . " dedi . KKTC ' de uygulanan ekonomik politikanın asıl amacının Ada ' daki Türk varlığının devamını sağlamak olduğunu belirten Yalçın , " Açıkları sürekli dışarıdan kapatılan bir ülke oldu Kuzey Kıbrıs . Buradaki asıl amaç adadaki Türk yoğunluğunun azalmamasıydı . " dedi .

" TÜRKİYE ' NİN ZORLAMASI OLMADIĞI İÇİN EKONOMİK YAPTIRIMLAR UYGULANMADI "

Dünyada global krizin başlamasıyla Türkiye ' nin de tedbirler aldığına dikkat çeken Yalçın , " Türkiye krizin başlamasıyla beraber ekonomik tedbirler aldı . Anavatan , KKTC ' ye de bir takım tedbirler alması konusunda teşviklerde bulundu . " dedi . Türkiye ile imzalanan teşvik protokollerinin uygulanmadığını belirten Yalçın , " Politikacılar zorlama olmadığı için Türkiye ' nin teşvikte bulunduğu ekonomik tedbirleri uygulamadı . " ifadelerini kullandı .

" TÜRKİYE ' NİN AMACI KAMU AÇIĞI VERMEYEN BİR SİSTEM KURMAK "

Türkiye ' nin teşvik politikası ile KKTC ' ye , " Kamu açığı vermeyecek bir sistem kurun , tüm altyapı finansmanını ben sağlayayım . " şeklinde yaklaştığını belirten Yalçın , " Türkiye artık KKTC ' nin kendi gücüyle ayakta kalmasını istiyor . " şeklinde değerlendirmede bulundu .

" EKONOMİ DÜZELMEZSE RUMLARIN ARKA BAHÇESİ OLURUZ "

Türkiye ' nin istediği tedbirlerin er veya geç alınacak tedbirler olduğunu belirten Yalçın , " Eğer biz bugün bu ekonomik değişimi Türkiye ' nin desteğiyle başaramazsak , yarın olası bir çözüm olması durumunda yabancı devletlerin zoruyla yapacağız . Burada Türkiye ' nin rolünü Avrupa Birliği üstlenecek . " ifadelerini kullandı . Ekonomik tedbirlerin alınmaması durumunda ülkeyi zor günlerin beklediğinin altını çizen Yalçın , " Şu anda şu ekonomi ile Rumların arka bahçesi oluruz . " dedi .