Yurt dışında yüksek lisans eğitime 'askerlik' engeli

Yüksek lisans yapan öğrenciler, askerliklerini yapmadıkları gerekçesiyle yurt dışında yüksek lisans ve doktora eğitimine başvuramıyor.

Milli Eğitim

  Yüksek lisans yapan öğrenciler , askerliklerini yapmadıkları gerekçesiyle yurt dışında yüksek lisans ve doktora eğitimine başvuramıyor .

Milli Eğitim Bakanlığı ( MEB ) bursu ile yurt dışında yüksek lisans ve doktora eğitimi almak isteyen öğrencilerin karşısına askerlik çıkıyor . Tezli-tezsiz yüksek lisans yapan öğrenciler , askerlik yapmamaları sebebiyle yurt dışında eğitim için başvuruda bulunamıyor .

Yurt dışına lisansüstü öğrenim görmek üzere gönderilecek adayları seçme ve yerleştirme kılavuzunun F maddesinde , " 1111 sayılı Askerlik Kanunu uyarınca askerlik yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere aynı seviyede ikinci bir öğrenim izni verilmemesi ' şeklindeki uygulama öğrencileri mağdur ediyor . Öğrencilere , ancak askerlik yükümlülüklerini yerine getirmiş olmaları kaydıyla yurt dışında yüksek lisans izni veriliyor .

İsmail Karadağ ( 26 ) , bu uygulamanın mağdurlarından biri . Karadağ , tezsiz yüksek lisans yapması sebebiyle askerliğini yapmadığı gerekçesiyle yurt dışındaki yüksek lisans eğitimine başvuramamanın üzüntüsünü yaşıyor . Maddi sıkıntılar yüzünden çalışırken liseyi dışarıdan bitirdiğini , daha sonra üniversite sınavlarını kazanarak Sakarya Üniversitesi ( SAÜ ) Tarih Bölümü ' nden mezun olduğunu kaydeden Karadağ , en büyük arzusunun yurt dışında eğitim görmek olduğunu vurguladı .

Karadağ , MEB ' in bursu ile yurtdışında yüksek lisans yapmak istediğini , puan ve bütün şartları taşımasına rağmen askerlik yapmadığı için başvuruda bulunamadığını ifade etti . Karadağ , bunun eğitime vurulmuş büyük bir engel olduğunu kaydetti . Karadağ , şöyle konuştu :

" Tezsiz yüksek lisans yaptın diye askerliğini yapmadan yurt dışındaki yüksek lisans eğitimine başvuramazsın dediler . MEB ' de öğretmenlik yapabilmek için eğitim derslerini kapsayan formasyon aldım . Kayıtlarda formasyon tezsiz yüksek lisans olarak geçtiği için yurtdışında yüksek lisans yapamazsın diyorlar . Formasyon almadan öncede MEB ' de ' Öğretmenlik yapamazsın formasyonun yok ' diyorlardı . Formasyonu aldım ama iyi mi yaptım kötü mü yaptım . Formasyon aldım ama KPSS olmadan atanamıyoruz . KPSS puanı ile bu sene bir yerlere başvuralım dedik , bu sefer 2008 KPSS olması lazım dediler . Ben de 2009 KPSS olduğu için başvuramadım . Şimdi yurt dışına yüksek lisans eğitimi için de başvuruda bulunamıyorum . "

SAÜ ' nün , daha önce duyurmadan bir karar aldığını , tezli yüksek lisans için yabancı dil şartı getirildiğini ifade eden Karadağ , " SAÜ ' de şimdilik tezli yüksek lisans yapma şansımız ortadan kalktı . Biz üniversiteye , dil şartı ile alımdan sonra kalan kontenjanlara bizim gibi dil sıkıntısı olanları da alın diyoruz . Dil şartını her üniversite istemiyor Marmara üniversitesi , Gazi üniversitesi de istemeyenler arasında . " bilgisini verdi .