Türk Kızılayı Genel Müdürü Taşlı: 150 milyon liralık yatırımla ülkenin kan sorununu çözeceğiz

Türk Kızılayı Genel Müdürü Ömer Taşlı, 2005 yılından bugüne kadar Türkiye genelinde yaklaşık 150 milyon liralık yatırımla Türkiye'nin kan sorununu çöz

  Türk Kızılayı Genel Müdürü Ömer Taşlı , 2005 yılından bugüne kadar Türkiye genelinde yaklaşık 150 milyon liralık yatırımla Türkiye ' nin kan sorununu çözeceklerini söyledi .

Türk Kızılayı Orta Akdeniz Bölge Kan Merkezi ' nin açılışında konuşan Taşlı , kamunun insancıl hizmetlerinde yardımcı rolünü oynadıklarını kaydetti . Kanda özel bir durumun varlığına işaret eden Taşlı , " Türk Kızılayı ilk kez tarihinde bir ulusal sorunu sorumluluğunu tek başına alarak çözmeye soyundu . Yaklaşık 2 milyon kan alımı ve kullanımı konusunda ülkenin bu alandaki sorununu çözüyoruz . Bunla ilgili yatırımların yarısına geldik . 150 milyon liralık yatırımla ülke genelinde kan probleminin hal olacağını düşünüyoruz . " dedi .

Çok meşakkatli ve uzun yolda dikkatli davranılması gerektiğinin altını çizen Ömer Taşlı şöyle devam etti : " Sonuçta kan hastalara direkt uygulanıyor . Testlerde hata yapıldığında dönüşü olmayan yollara girme riski var . Bu nedenle düzenli ve güvenli donörden kan almak çok önemli . İnsanlar üç beş ayda bir kan vermeye başladıklarında daha iyi takip edilebiliniyor . Geçmişi bilinen kan bağışçıları oldukları için ' pencere ' dönemi denilen 10-15 güne kadar hiçbir tıbbi tekniğin çözemediği riskleri de elime etmiş olacağız . "

Türk Kızılayı ' nın Kırgızistan ' daki soydaşların yaşadığı ciddi sıkıntıları gidermek için çalışmalarda bulunduğunu ifade eden Taşlı , bugüne kadar 4 uçakla kurulan hava köprüsüyle yardımların bu ülkeye ulaştırıldığını vurguladı . Kırgızistan için ülke genelinde bir kampanyanın başlatıldığını ve Diyanet İşleri Başkanlığı ' nın işbirliğinde cuma namazlarında yardım toplanacağına işaret eden Taşlı , ayrıca İslam Kalkınma Bankası ' ndan sağlanacak kaynaklarla Kırgızistan ' daki saldırıda zarar gören insanların mağduriyetinin giderileceğini duyurdu . Adana Valisi İlhan Atış ise törene katılan ailenin 13 aylık kız çocuğu Güngör Ateş ' i kucağına alarak , " Hepimiz bu yavrular için çalışıyoruz . Bu çocuklara gözyaşı olmayan mutlu bir Türkiye için uğraşıyoruz . Büyük ülkemiz mutlak suretle Atatürk ' ün emir ettiği şekilde ilelebet yaşayacaktır . Yeter ki bu çocukların geleceğini garanti altına alabilelim . İyi ki muhteşem Türkiye ' nin vatandaşlarıyız . " şeklinde konuştu .

Adana ' nın daha önce Gaziantep ' e bağlı istasyon şeklinde hizmet verdiğini belirten Türk Kızılayı Adana Şube Başkanı Mehmet Sağlam , bu durumun kendilerini rahatsız ettiğine işaret etti . Yaptıkları girişimler sonucu Adana ' da Türk Kızılayı Orta Akdeniz Bölge Merkezi ' ni açtıklarını hatırlatan Sağlam , Mersin , Osmaniye ve Hatay ' ın buraya bağlandığını belirtti . Bölgede geçen ay 10 bin ünite kan toplandığını anlatan Sağlam , ciddi artışa rağmen bu rakamın yeterli olmadığını vurguladı .

Türk Kızılayı Orta Akdeniz Bölge Kan Merkezi ' nde görevli Planlama Uzmanı Esra Karaer ise kurumun 2005 yılından buyana sürdürdüğü , " Güvenli Kan Temini Programı " ile faaliyetlerini hızlandırdığını söyledi . Ülkenin kan ve kan komponenti açısından kendine yeterli hale gelebilmesi için genel nüfusa göre bağış oranının yüzde 5 civarında olması gerektiğini anlatan Karaer , son verilere göre bu oran yüzde 1 . 5 civarında olduğunu hatırlattı . Güvenli Kan Temini Programı ile kan bağışlarının yüzde 148 arttığını dile getiren Karaer , " 2009 yılında 848 bin 587 ünite kan bağışına ulaşıldı . 2010 yılının ilk beş ayında ise 414 bin 444 ünite kan bağışı alındı . Toplanan bu kanlar ile ülkenin kan ihtiyacı olan 1 milyon 800 bin ünite kanın yüzde 48 ' i karşılanıyor . 2012 yılına kadar hazırlanacak stratejik planlar ile ülke kan ihtiyacının tamamı Türk Kızılayı tarafından karşılanması hedeflenmektedir . " ifadelerini kullandı .

Konuşmalardan sonra Vali Atış , diğer davetlilerle birlikte Türk Kızılayı Orta Akdeniz Bölge Kan Merkezi ' nin açılışını yaptı .