Kısmet, Koç Müzesi'ne Gidecek

Türk denizci Sadun Bora, 1965'de başlayan ve yaklaşık 3 yıl süren dünya turunu yaptığı ve Rahmi Koç Müzesi'ne bağışladığı 'Kısmet' adlı teknesinden ayrılıyor.

  İstanbul Salacak ' ta 17 temmuz 1964 ' de denize inen ' Kısmet " adlı çift direkli teknesi ile dünya turu yapan Sadun Bora , teknenin müzede genç nesillere deniz sevgisini aşılamaya devam edeceğini söyledi . Bodrum ' da İçmeler bölgesinde bir tersanede bulunan teknenin İstanbul Hasköy ' de bulunan Rahmi Koç Müzesi ' ne götürüleceği öğrenildi . Teknesinden ayrılacak olan Sadun Bora , Kısmet ' in son yolculuğunu karadan yapacağını belirterek , onunla yolculuklarından söz etti .
Dünya turu için 22 Ağustos 1965 ' te İstanbul ' dan demir alan ve Alman asıllı eşi Oda ile dünya turunu tamamlayarak 15 Haziran 1968 ' de İstanbul ' a dönen Sadun Bora , şunları söyledi :
" İstanbul ' dan demir alıp dünya seyahatine başladıktan sonra 3 yıla yakın bir zaman geçti . 30 bin mil köpükten bir iz bırakan Kısmet , 15 Haziran 1968 ' de yine İstanbul ' a , demir aldığı Caddebostan ' a yeniden demir attı . Daha sonrada 1977 ' de yine 2 . 5 yıl süren , o zaman 8 yaşındaki kızımız Deniz ' le beraber Amerika seyahatimiz vardı . Bir yıl Karayip Adalarını gezdik . Amerika ' nın doğu sahillerine dolaştık . Sonra dönüşünde Bahama , şeytan üçgeni Bermudalar üzerinden dönmüştük . Ondan beri de bir ucu Hopa bir ucu
İskenderun bütün sahillerimizi , Adriyatik ' i bir sürü yeri dolaştık . Emektar herhalde peşinde 150 bin mile yakın yol bırakmıştır . "
Başka bir tekne aldığını ve Kısmet ' i müzeye verme kararı aldığını anlatırken hüzünlendiği gözlenen 1928 İstanbul doğumlu Sadun Bora , " 6 aydır da vicdanımla boğuşuyorum . Çok ağır oluyor . Her tarafında her yerinde nice senelerin hatırası var . Onunla en fırtınaları yaşadık . En güzel koylarda mehtabı seyrettik . 45 senedir de , bir kaplumbağa gibi o bizim bir kabuğumuzdu . Ondan ayrılmak çok acı oluyor . . Ama biraz hakikatleri görmek lazım . Yaş ilerledi , biraz daha rahatça bir teknede gezelim dedik " dedi .
Emektar dediği teknesinin denizde binlerde kişiye ilham kaynağı olduğunu anlatan Sadun Bora , " Bizden sonra o yollarda en aşağı 20 Türk teknesi daha dünya seyahatini yaptı . Bugün amatör denizciliğimiz biraz kalkınabildiyse onun da biraz çorbada tuzu oldu . Bundan sonra da müzede , genç nesillere yine deniz sevgisini , açık denizlere yelken basma ruhunu aşılamasını temenni ediyorum " ifadelerini kullandı .
10 . 30 metre boyunda , 3 . 20 metre eninde seyahatte kullanılan 20 beygirlik motora sahip Kısmet adlı tekne , TIR ' a yüklenecek ve İstanbul ' a götürülmek üzere yola çıkarılacak .