İthal Ayakkabılar Muayeneden Geçirilecek İzmir

AYAKKABILAR MUAYENEDEN GEÇİRİLECEK

İZMİR (A.

  AYAKKABILAR MUAYENEDEN GEÇİRİLECEK

İZMİR ( A . A ) - 01 . 07 . 2010 - Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı Hasan Özcan , kurdukları vakıf bünyesindeki laboratuarda insan sağlığına zarar veren ithal ayakkabıların muayenelerini zorunlu kılacaklarını söyledi .
Ayakkabı Kış 2010 28 . İzmir Ayakkabı , Çanta ve Aksesuarları Fuarı ' , İzmir Uluslararası Fuar alanında açıldı .
Açılış töreninde konuşan Hasan Özcan , ayakkabıcılığın emek yoğun bir sektör olduğunu , dolayısıyla Türkiye ' nin en büyük problemi olan işsizliğin sektörde çok yoğun yaşandığını söyledi .
Her yüzde 1 ' lik büyümenin 100 bin kişiye istihdam yaratılması anlamına geldiğini , her yıl 700-800 bin gencin iş gücüne katıldığı düşünüldüğünde , ülkenin her sene yüzde 7-8 büyümesi gerektiğini anlatan Özcan , yüzde 1 büyümenin ayakkabıcılık sektöründe diğer sektörlerin 5 katı istihdam yaratılması anlamına geldiğini dile getirdi .
Özcan , ' haksız ithalat ' tan yakındığı konuşmasını , şöyle sürdürdü :
' Türkiye ' de haksız rekabete dayalı ithalattan en olumsuz biz etkileniyoruz . Bunun için ithalatta ek maliyetler getiren hükümlerle önlem aldırdık . 2003-2004 yıllarında ek mali yükümlülüklerle önünü kestiğimiz ithalat , şimdi farklı bir yöne doğru gidiyor . İthalatçılar artık kaliteli ayakkabıya yöneldiler . Yani ucuz Çin , Hindistan malları yerine kaliteli ayakkabılar gelmeye başladı . '
Federasyon olarak TASEV adı altında bir vakıf kurduklarını ve geçtiğimiz yıl vakıf bünyesinde bir laboratuvar oluşturduklarını hatırlatan Özcan , ' Bu laboratuvarın bir örneğini de İzmir ' de kurmamız , laboratuvar muayenelerini zorunlu kılan düzenlemeleri gerçekleştirmek için çalışmamız lazım . İnşallah , özellikle insan sağlığına zarar veren ithal ayakkabıların laboratuvarda muayenelerini zorunlu kılacağız ' dedi .

-İZMİR ' DE AYAKKABI LABORATUVARI KURULMASI ÖNERİSİNE DESTEK-

Ege Bölgesi Sanayi Odası ( EBSO ) yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da ülke olarak sadece ayakkabıda değil , tüm sektörlerde en önemli üç eksiğin pazarlama , markalaşma ve kayıt dışı olduğunu söyledi .
İzmir ' de , İstanbul ' da üretilip , 100 avrolara Avrupa ' ya satılan ayakkabıların orada markalaştırılıp 300 avroya satıldığını anlatan Yorgancılar , ' Pazarlama konusu ise çok farklı . Çin ' den buraya ayakkabı geliyor . Bu pazarlamanın bir sonucu . Sadece satmak için fiyat ön plana çıkan ayakkabılar geliyor . Çin ' den yapılan 3 , 6 milyar dolarlık ithalatın 120 milyon dolarının ayakkabı sektöründen geldiğini buluyoruz . Bu sorunu markalaşma ve iyi üretimle aşacağız ' dedi .
Yorgancılar , Federasyon Başkanı Hasan Özcan ' ın İzmir ' de laboratuvar kurulması önerisine gerek TOBB , gerekse EBSO olarak her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını belirterek , ' Yatırımı nedir? En azından vatandaşın sağlıklı ayakkabı giymesi için iyi sonuç alınacağını görüyoruz ' diye konuştu .

-TÜRKİYE SEKTÖRDE AVRUPA İKİNCİSİ

İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tahsin Güzel de Türkiye ayakkabıcılık sektöründe 420 milyon çift kurulu kapasitenin bulunduğunu söyledi .
Sektörün üretim değil , pazarlama sıkıntısı olduğunu anlatan Güzel , Türkiye ' nin ayakkabıcılık sektöründe Avrupa ' da ikinci , dünyada dördüncü sırada yer aldığını , 61 milyar dolarlık dünya ayakkabıcılık pastasından daha fazla pay alınması için çalışılması gerektiğini dile getirdi .
Güzel , ' Biz Çin ' i , Hindistan ' ı aştık . Bizim ayakkabıcımız da kendini biraz aşsın . Çin ' de , Hindistan ' da kayıt dışı ekonomi var ama bizim de ' yerli Çin ' problemimiz var , yani ciddi bir kayıt dışı var , her sektörde olduğu gibi ' diye konuştu .
Semt pazarlarının sektöre büyük zarar verdiğini , pazarlarda haftanın yedi günü çok sayıda tezgahta ayakkabı satıldığını , bunların kayıt dışı olduğunu anlatan Güzel , ' Türkiye için bu çok önemli . Bu pazar yerlerine bir çeki düzen verilsin . İzmir de ayakkabı satamaz olduk . Perakendeciyi bitirdiler ' dedi .

-MARKALAŞMA ÖNEMLİ

İzmir Ticaret Odası ( İZTO ) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da ayakkabıcılık sektörünün İzmir ' de çok geliştiğini , ayakkabı fabrikası sayısının 100 ' leri geçtiğini aktararak , ' Ulusal bazda üretimde ikinci büyük kent olmak yetmiyor . Uluslararası olmak gerekiyor . Bu fuarın uluslararası olmasını istiyoruz ve yabancı alıcıların buraya gelmesini istiyoruz ' dedi .
Ayakkabı sektöründe Çin mallarının etkisinin çok azaldığını dile getiren Demirtaş , Türkiye ' deki ayakkabıcıların üretim gücü , hırsı ve başarısının Çin ' i bu alanda yok etme aşamasına geldiğini söyledi .
Demirtaş , ayakkabı laboratuvarı konusunda üzerlerine düşeni yapacaklarını sözlerine ekledi .
İzmir Büyükşehir Belediye Vekili Sırrı Aydoğan ise markalaşmanını önemini vurguladı .
200 ' ün üzerinde olan fuar katılımcılarının 2008 yılında 168 ' e , 2009 ve 2010 ' da 110 ' a düştüğünü bildiren Aydoğan , Avrupa ' daki krizin henüz aşılmadığını , bunun Türkiye ' yi de etkilediğini ifade etti .
Aydoğan , ' Alıcıların azlığı önemli değil , önemli olan alışveriş iyi olsun ' dedi .
İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Aydın , Türkiye ' deki ayakkabı üretiminin üçte birden fazlasının İzmir ' de üretildiğini , sektörün girdilerinin yerli olması nedeniyle yarattığı katma değerin de yüksek olduğunu bildirdi .
Konuşmaların ardından kurdele kesimiyle fuarın açılışı gerçekleştirildi .

-FUARA 11 FİRMA KATILDI

Profesyonellere hitap eden ve 4 Temmuz 2010 tarihine kadar sürecek fuara bu yıl 111 firmanın katıldığı bildirildi . Fuarda İzmir , İstanbul , Ankara , Konya , Sakarya , Adana , Manisa , Bursa , Antalya ve Trabzon ' un yanı sıra İtalya , İran , Brezilya , Bangladeş ve İngiltere ' den de katılımcıların yer aldığı belirtildi .
01 . 07 . 2010 15 : 00 : 33