Eskişehir İl Sağlık Müdürü Fidan: Yapay plaj doğal su alanı değildir, artezyen suyu ile doldurulmuştur

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Fidan, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi''nce Kent Park''ta yaptırılan ''yapay plaj''ın'' artezyen suyu ile doldu

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Fidan, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi''nce Kent Park''ta yaptırılan ''yapay plaj''ın'' artezyen suyu ile doldurulduğunu belirtti. Fidan, "Plaj doğal bir su alanı değildir. Porsuk Çayı ile değil artezyen suyu ile doldurulmuştur. 2009 yılındaki incelememizde suyun kirli olduğunu tespit ettik. Bu konuda gerekli hassasiyet gösterilirse güzel olur." dedi.

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Fidan, yazılı açıklamasında, son günlerde yerel ve ulusal medyada söz konusu yapay plaj ile ilgili çıkan haberler üzerine inceleme ve çalışma yaptıklarını bildirdi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından Kent Park''ta yapılan ve ''yapay plaj'' olarak adlandırılan yüzme alanın Porsuk Çayı''nın kenarına yapıldığını vurgulayan Müdür Fidan, şöyle devam etti: "350 metre boyunda, 35 metre eninde, 1,5 metre derinliğindeki bu alanın içi Porsuk Çayı''nın suyu ile değil, takriben 40 metre derinliğinden çıkarılan artezyen suyu ile doldurulmuştur. 16 bin–18 bin metreküp su kapasiteli bu alanın debisi, düşük bir akış ile su sirkülâsyonu giriş ve çıkışlardaki bentlerle sağlanmıştır. Bu alan, dip ve kenar kısımları deniz kumu ile doldurulmuş olan geniş bir su kütlesidir. Dolayısıyla bu nokta doğal bir su alanı değildir. Kanun ve yönetmeliklere göre bu tür yüzme alanlarının nasıl olacağı açık olarak belirtilmiştir."

Sağlık Müdürlüğü olarak Büyükşehir Belediyesi ESKİ Genel Müdürlüğü''ne yazdıkları yazıların bu alanın kanun, tüzük ve yönetmeliklerine uygun hale getirilmesi yönünde olduğunu vurgulayan Müdür Fidan, "Nitekim ESKİ Genel Müdürlüğü yapılmış olan yüzme alanının eksikliklerini tespit etmiş ve gerekli düzenlemeleri yapmaya başlamıştır. Sağlık Müdürlüğü''nün görevi halk sağlığını korumaktır. Bu konuda da gereken yapılmış, halk sağlığını tehdit etmesi ihtimali olan bu konunun düzeltilmesi çalışmaları başlatılmıştır. Eğer Sağlık Müdürlüğü''nün önerileri dikkate alınır ise Eskişehir, Avrupa standartlarına uygun bir yüzme alanına kavuşmuş olacaktır." ifadelerini kullandı.

Kentteki yüzme havuzlarının ayda bir, hamam sularının ise 15 günde bir kontrol edildiğini anımsatan Fidan, "Kirlilik tespit edilen bir havuz daha yakın bir takibe alınmaktadır. Bu meyanda Kent Park mevkiinde yüzme alanında 29 Haziran 2009 tarihinde yapılan analizde kirlilik tespit edilmiş, çok sayıda vatandaşın bu alandan faydalanması nedeni ile kontroller sıklaştırılmıştır. Daha sonra yüzme alanında yaptığımız incelemelerde yapısal sorunlar tespit edilmiş ilgililer uyarılmıştır." dedi.