Tarihi Kentler Birliği'nden Burdur'a uygulama ödülü

Burdur Belediyesi, Tarihi Kentler Birliği(TKB)'nin düzenlediği Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamaları Özendirme Yarışması'nda uygulama

Burdur Belediyesi, Tarihi Kentler Birliği(TKB)'nin düzenlediği Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamaları Özendirme Yarışması'nda uygulama ödülüne layık görüldü.

TKB Encümeni'nin incelemeleri sonucunda, üye belediyelerin kültürel miras ile tarihi kent dokularını koruma ve yaşatma amaçlı toplam 49 proje ve uygulamayla aday olduğu yarışmada, Burdur Belediyesi "Hükümet Caddesi Sokak Sağlıklaştırması", "Ulucami Çevresi Sokak Sağlıklaştırması" ve "Piribaşlar Evi Restorasyonu" ile ödüle değer bulundu.

Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, Burdur'un tarihi ticaret merkezinde, kentsel sit alanı dışında etkileme geçiş bölgesi içerisinde bulunan Hükümet caddesinin, özgün dokusuna ulaşması amacıyla yapılan uygulama, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklendiğini belirtti.

Kentin 700 yıllık ticari dokusu içinde yer alan Ulucami çevresindeki sokak dokularında, geleneksel arasta ve ahiliğin izlerine rastlandığını ifade eden Akkaya, "Kentin tarihi ticaret merkezinde yer alan, tarihsel ve kültürel kimliğinden uzaklaşan sokak dokularının yeniden özgün dokusuna kavuşturulması hedeflenmiştir. İl Özel İdaresi desteğiyle gerçekleştirilen uygulama sonrasında geleneksel ürünler pazarı olarak işlevlendirilecektir. Uygulamanın kültür turizmine katkısı olması beklenmektedir." diye konuştu.

Ulucami civarı kentsel sit alanı içerisinde kalan ve Burdur'un önemli sivil mimarlık örneği eserlerinden olan Piribaşlar Evi'nin uygulama öncesi kullanılamaz durumda olduğunu hatırlatan Başkan Akkaya, "Bu yapı ve bitişiğindeki parsellerde yer alan diğer yapılar kamulaştırılarak, bütüncül bir yaklaşımla Tarihi Kentler Birliği'nin de katkılarıyla projelendirilmiştir. İl Özel İdaresi kaynaklarıyla yürütülen uygulama sonucunda yapı Burdur Belediyesi Kültür ve Sanat Evi olarak kullanılacaktır. Burdur Belediyesi tek yapı, sokak ve çarşı ölçeğinde gerçekleştirdiği bu uygulamalarla, kent kimliğini öne çıkaran, Sagalassos antik kentine odaklanan kültür turizmini kent merkezine çeken, böylelikle kenti çevresindeki değerlerle bütünleştirecek olan önemli uygulamaları, sağlam bir teknik kadronun desteği ile kararlılıkla gerçekleştirmiştir." ifadelerini kullandı.

Ödüller, 1–3 Ekim 2010 tarihlerinde Tarihi Kentler Birliği'nin kuruluşunun 10. yıl etkinliklerinin de gerçekleştirileceği TKB Kayseri Buluşması sırasında sahiplerine verilecek.