Türkiye Ve Erdoğan Orta Doğu'nun Gözdesi Washıngton

-TÜRKİYE VE ERDOĞAN ORTA DOĞU'NUN GÖZDESİ WASHINGTON (A.A) - 08.06.2010 - ABD'DEKİ DÜŞÜNCE KURULUŞU UZMANLARI, TÜRKİYE VE BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞ

 

-TÜRKİYE VE ERDOĞAN ORTA DOĞU ' NUN GÖZDESİ

WASHINGTON ( A . A ) - 08 . 06 . 2010 - ABD ' deki düşünce kuruluşu uzmanları , Türkiye ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın Orta Doğu ' daki popülerliğine işaret ederek , insanların Türkiye ' yi gerçeklerin üzerine giden bir ülke olarak gördüğü yorumunda bulundu .

ABD ' deki Carnegie Endowment adlı düşünce kuruluşu tarafından düzenlenen " Orta Doğu Barış Süreci Kurtarılabilir mi " başlıklı konferansta konuşan , kuruluşun uzmanlarından Tagrid El Hodary , İsrail ' in Gazze ' ye yardım götüren gemilere saldırmasının Hamas ' a yaradığını söyledi .

Gazze ' deki ablukanın Filistinlerin hayatını olumsuz etkilediğine ve gençlerin umutlarını kırdığına dikkati çeken El Hodary , ablukanın " tünel ekonomisi " yarattığını anımsattı .

Hamas ' ı İsrail ' in politikalarının yarattığını ifade eden El Hodary , ablukanın sürmesinin en fazla bölgedeki gençleri etkilediğini ve onları radikal gruplara yönlendirdiğini bildirdi .

El Hodary , bir soru üzerine , bölgede adil bir arabulucu eksikliği olduğuna ve Türkiye ' nin bölge halkı arasındaki popülerliğine işaret ederek , ABD ' nin bu gerçeği kabul etmesi gerektiğini kaydetti . El Hodary , ' Bölgede insanlar , Türkiye ' yi gerçeklerin üzerine giden bir ülke görüyor ' dedi .

- " ZAMANLAMASI ÖNEMLİ " -

Kuruluşun uzmanlarından Michele Dunne da ABD ' nin son 20 yıl boyuncaki Filistin politikasını eleştirerek , Washington ' ın Filistin ' deki kurumların inşası ihtiyacını görmezden geldiğini ve Filistin iç siyasetini manipüle etmeye çalışan bir tavır izlediğini belirtti . Dunne , ABD ' nin Filistinli gruplar arasındaki uzlaşı sürecine yönelik daha açık bir tavır sergilemesi gerektiğini söyledi .

Kuruluşun bir diğer uzmanı Henri Barkey da Türkiye-İsrail ilişkilerinin , İsrail ' in Gazze ' ye yardım götüren gemilere saldırısından sonra " iki düşman arasındaki ilişkilere döndüğü " görüşünü öne sürdü . Türkiye ' nin son yıllardaki İsrail ' e yönelik eleştirilerinin ardından bu son olayın da Türkiye ' de dış politikayı ilk kez bu derecede iç politika haline dönüştürdüğünü savunan Barkey , Türkiye ' de hükümet değişse bile İsrail ' le ilişkilerin tekrar normale dönmesinin uzun zaman alabileceği , ancak hiçbir zaman eski haline gelmeyeceği görüşünü dile getirdi .

- " ERDOĞAN , ARAP DÜNYASINDA POPÜLER " -

İsrail ' in yardım gemilerine saldırısı ve bunun olası etkileri Siyaset , Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı ' nın Washington şubesince ( SETA DC ) düzenlenen konferansta da masaya yatırıldı .

Konferansta söz alan Dış İlişkiler Konseyi adlı düşünce kuruluşunun uzmanı Steven Cook , İsrail ' in gemilere saldırısının ardından , Türkiye-İsrail ilişkilerinin " çöktüğünü " ve artık 1990 ' lı yıllardaki olumlu havanın söz konusu olmadığını söyledi .

Orta Doğu politikasına dair Türkiye ve ABD ' nin farklı bakış açılarına sahip olduğu görüşünü dile getiren Cook , bir soru üzerine , Türkiye ' nin İsrail politikasının hükümetlere göre değişmeyeceğini , bunun yapısal bir nitelik barındırdığını belirtti .

Maryland Üniversitesi öğretim üyesi ve Brookings Enstitüsü uzmanı Shibley Telhami de Erdoğan ' ın bu yılki anketlerde Arap dünyasının en popüler lideri olarak çıkabileceğini söyledi . Arap halklarının Türkiye ' nin İsrail ' e yönelik çıkışlarından memnun olduğunu , ancak Arap liderlerde " içten içe " bir hoşnutsuzluğun bulunduğunu savunan Telhami , buna neden olarak , çıkar çatışmasını gösterdi .

Telhami , Başbakan Erdoğan ' ı kast ederek , ilk kez hem bölge halkı tarafından benimsenen hem de Batıyla bağlantısı olan bir liderin ortaya çıktığını ifade ederek , bunun ABD tarafından değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti .

08 . 06 . 2010 09 : 39 : 17