Prof. Işıkara: Konut ilanlarında deprem güvenliği ibaresine dikkat

Türk Kızılayı Genel Başkan Danışmanı ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, gazetelere verilen

  Türk Kızılayı Genel Başkan Danışmanı ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Danışmanı Prof . Dr . Ahmet Mete Işıkara , gazetelere verilen boy boy konut ilanlarının hiç birinde ' deprem güvenliği ' ibaresi olmadığına dikkat çekti .

Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi kapsamında , Türk Kızılayı ' nda görevli bir heyetle Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık ' ı makamında ziyaret eden Prof . Dr . Ahmet Mete Işıkara , düzenlediği basın toplantısında , sunum eşliğinde Vali Atalık ' a proje hakkında bilgi verdi .

Prof . Işıkara , projede amacın , toplum liderleri aracılığıyla afetlere karşı hazırlıklı olunması için sosyal sorumluluk bilincini oluşturmak ve yerelde kurumlar arası işbirliğinin geliştirilmesini sağlamak olduğunu söyledi . Marmara ' da potansiyel bir deprem tehlikesinin halen var olduğuna dikkat çeken Işıkara , şöyle dedi :

' ' Konutların ucuz oluşu bende kuşku yaratıyor ve rahatsız ediyor . Beni 1984 ve 1999 sürecine götürüyor . Unutmayalım o günleri . Toplu konut dedik , ucuz konuta çevirdik . Bedelini 17 Ağustos ' ta çok ağır ödedik . Bu tehlike Çanakkale ' yi de etkileyecektir . Nasıl 17 Ağustos bütün Marmara ' yı etkilediyse , adaların güney batısında olmasını beklediğimiz depremde yine tüm Marmara ve Çanakkale de etkilenecek . ' '

Marmara ' da sadece adaların güney batısında değil Geyve , Mekece , İznik Gölü ' nün Kuzeyi ve Gemlik Körfezi ' nden giren bir başka fay hattının varlığını anımsatan Işıkara , bu koldaki enerjinin yaklaşık 300 yıldır sessiz olduğunu ve orada bir risk söz konusu olduğunu , dolayısıyla Marmara ' da potansiyel iki tehlikenin varlığından söz etti . Işıkara , Çanakkale ' nin kendileri için çok önemli ve tarihi değeri olduğunu , bu nedenle Çanakkale ' yi , afet zararlarının azaltılması konusunda programa aldıklarını hatırlattı . Basında çıkan konut reklamlarına atıfta bulunan Işıkara , konuşmasına şöyle devam etti :

' ' İnşaat sektörü , bazen iki tam sayfa ilan veriyor , bazen yarım , bazen de bir tam sayfa . Açın bakın birinde deprem güvenliği ibaresi var mı? Bu , beni çok rahatsız ediyor . Ben rakam konuşmak istemiyorum . Neden bu kadar ucuza mal ediyorlar ? Bunu hepimizin düşünmesi lazım . Buradan topluma benim mesajım şu , oradan ev alacaklarsa alsınlar ama bir belge istesinler . Bunlar depreme karşı güvenli midir ? Bu belgeyi istesinler , bu önemli . Toplu Konut Projesi , rahmetli Turgut Özal ' ın çok güzel bir projesiydi . Fakat o projeyi biz kendimize uydurduk . Ucuz konut projesi haline getirdik . Yalova ve Gölcük ' te bir sürü siteler oluştu . Sonra 17 Ağustos ' ta hepsi aşağı indi . Yalnızca orada 9 bin kişiyi kaybettik . Dolayısıyla , yadırgadığım da şu ; 17 Ağustos ' tan sonraki ilanlara bakın , hepsinde deprem güvenliği ibaresi var . Ama o yavaş yavaş ortadan kalktı . Buradan söylüyorum , benim topluma olan vicdani borcumdur , oradan ev alabilirsiniz ama alırken lütfen depreme dayanıklı olduğuna dair belge isteyin . ' ' Toplantı sonrası Vali Atalık ve Prof . Işıkara birbirlerine çeşitli hediyeler sundu .