Beyşehir'de Tarihi Kale Kapısı Restore Edilecek

Konya'nın Beyşehir ilçesi İçerişehir Mahallesi yerleşim sınırları içerisinde yer alan ve yıkılmaya yüz tutan tarihi kale kapısının restore edilerek koruma altına alınacağı bildirildi.

Beyşehir'de Tarihi Kale Kapısı Restore Edilecek
Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı, yaptıkları girişim üzerine tarihi kale kapısının restorasyonu için çalışmaların başladığını söyledi. Konya İl Kültür ve Turizm ile Müzeler Müdürlüğü'nün konuyla ilgili çalışmalar yürüttüğünü vurgulayan Belediye Başkanı Taşcı, "Restorasyon çalışması ile ilgili olarak yetkililerimize belediye olarak gerek hafriyat, gerekse yapım aşamasında her türlü desteği vereceğimizin taahhüdünde bulunduk. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na kale kapısının restoresi ile ilgili teklifin gönderildiğini öğrendik. Bakanlıktan bu konuda olur bekleniyor. Olur geldiği zaman restorasyon çalışmalarına en kısa sürede başlanacağına inanıyorum" dedi.

KALE KAPISI SELÇUKLULAR'IN İZLERİNİ TAŞIYOR
İçerişehir Mahallesi'ndeki tarihi kale kapısı ile ilgili olarak verilen tarihsel bilgiler ise şöyle: "Türkiye Selçuklu Devleti Sultanı II. Mesud döneminde Beyşehir'e hakim durumdaki Eşrefoğlu Seyfeddin Süleyman Halil Bey tarafından yaptırılmış ve içinde kalan şehre "Süleymanşehir" adı verilmiştir. Bugün sadece kuzey kapısı ayakta kalan kalenin surları tamamen yıkılmış ve temelleri büyük ölçüde toprak altında kalmıştır. Memduh Yavuz surların geçtiği yerleri şöyle tanımlıyor: Çemçem çeşmesinin karşısında kereste dairesi arkasında, gölün kıyısından, balıkhanenin 30 metre kadar şarkından geçerek şimale karşı kırılır ve şimal kapısında biter. Burada tarifi yapılan bölge günümüzde İçerişehir Mahallesi olarak bilinmektedir. Kaleden bize kalan en belirgin bölüm olan kale kapısının eni 2.80 metredir. Kemeri beyaz ve kara 11 taştan yapılmıştır. Kapının iki tarafında dışarıya taşan ve kapıyı koruyan burçlara ait kalıntılar vardır. Kapının yerden yüksekliği 7 metredir.