'Enerji Verimliliği Ve Tasarrufu' Semineri

Osmaniye'de düzenlenen seminerde, kamu çalışanlarına enerjinin verimli ve tasarruflu kullanılmasının önemi anlatıldı.

'Enerji Verimliliği Ve Tasarrufu' Semineri
  Osmaniye Valiliği tarafından " Enerji Verimliliği ve Tasarrufu " konulu seminer düzenlendi . Seminere konuşmacı olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ' ndan Sanayi ve Ticaret Uzman Yardımcısı Emrullah Emen , Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi ( OKÜ ) Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü ' nden Yrd . Doç . Dr . Önder Kaşka ve Makine Mühendisi Orçun Bıçakçı katıldı .
Sunumunda Kamu ' da Enerji Tasarrufu için önerilerde bulunan Yrd . Doç . Dr . Önder Kaşka , " Isıtıcı bataryalarının ve filtrelerin temiz tutulması , kontrol dışı hava sızıntılarının azaltılması , İklimlendirme sistemlerinde enerji tasarrufu sağlar . Kazanlarda ; Yanma kontrolü ve yanmanın optimizasyonu , Isı transfer yüzeylerinin temiz tutulması , Atık ısıların kullanımı ve buhar kazanlarında kondens geri dönüşünün artırılması , Blöf kayıplarının azaltılması enerji tasarrufu sağlar . Basınçlı Hava Sistemleri ' nde ; Kompresörlerin boşta çalışma sürelerinin asgariye indirilmesi , Kompresöre giren havanın kuru , temiz ve soğuk olmasının sağlanması , Kademeli ara soğutmalı kompresörler yerine tek kademeli kompresörlerin kullanılması enerji tasarrufu sağlar . Ayrıca ; Yeni yapılacak olan veya yenilenen asansör sistemlerinde , verimi en az yüzde 85 olan elektrik motorları veya değişken hız sürücüleri kullanılmalı . İkinci kata kadar mutlaka merdiven kullanın . 4 . kat spor için iyidir . İnerken mümkün oldukça merdivenleri kullanın . Park ve bahçe aydınlatmaları saat 24 . 00 ' den sonra yüzde 50 azaltılmalı . Reklam ve seyir amaçlı aydınlatmalarda tüp floresan lambalar kullanılmalı . Armatürler , sadece aydınlatılması istenen alanı aydınlatacak şekilde ve dış ortam koşullarına uygun tiplerden seçilmeli " dedi .
Diğer yandan OKÜ Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü tarafından Osmaniye Devlet Hastanesi Sıcak Su İhtiyacının Karşılanması için Güneş Enerjisinden Faydalanma Projesi çalışması yaptıklarını ifade eden Kaşka , " Sistem 250 kişi sayısına ve günde kişi başına 40 litre 40 derecelik su tüketimi baz alınarak tasarlanmıştır . 40 kollektörden oluşacak sistem ; 7 ay ( nisan-ekim ayları arası ) fuel-oil kullanmadan sıcak su ihtiyacını güneş enerjisinden temin edebiliyor . Sistemin geri ödeme süresi 13 ay olup , kış aylarında da mevcut ısıtma sistemine sıcak su desteği sağlayacaktır " şeklinde konuştu .
Ahmet Şekip Ersoy Kültür Merkezi ' nde düzenlenen seminere Vali Yardımcısı Yüksel Ünal , kamu kurumları ile okul müdürleri ve öğrenciler katıldı .