Anayasa Mahkemesi, değişiklik paketini esastan görüşemez

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Anayasa Mahkemesi'nin gündeminde olan anayasa değişikliği paketiyle ilgili olarak, 'Esastan görüşmeyi kabul etmek teknik olarak...



Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Anayasa Mahkemesi'nin gündeminde olan anayasa değişikliği paketiyle ilgili olarak, "Esastan görüşmeyi kabul etmek teknik olarak yanlış, bildiğim kadarıyla." yorumunu yaptı.

NTV'nin canlı yayınında Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün sorularını cevaplayan Arınç, Anayasa Mahkemesi'nin kanunlar, kanun hükmünde kararnameler ve içtüzük açısından hem şekil hem esas bakımından inceleme yapabildiğini ama anayasa değişikliğiyle ilgili müracaatlara sadece şekil açısından bakabildiğini belirtti. Bunun hem Anayasa hem de Mahkeme'nin kendi kuruluş kanununda açıkça belirtildiğini söyledi. Cumhurbaşkanı'nın onayladığı pakette ise şekil açısından herhangi bir eksiklik bulunmadığını savundu.
Bülent Arınç'a Hrant Dink'in avukatı Hakan Akdoğan'ın ölümü de soruldu. Başbakan Yardımcısı, "Fevkalade üzücü bir olay tabii ki. Bir başka şekilde de vefat etmiş olabilir. Ama Hrant Dink ile bağlantılı olunca tabii hepimiz 'acaba' diyoruz. Dün zaten İskenderun'da bir İtalyan rahibe karşı da şoförü tarafından işlendiği iddia edilen bir olay da yaşanmıştı. Yani bazı olaylar bazı önemli konular, Türkiye'de gündemdeyken özellikle de yapılabiliyor. Yani belki bir referandum öncesinde bu tür olayların daha çok gündeme gelmesi ve teröre ilişkin endişelerin artması amaçlanmış da olabilir. Her açıdan meseleye bakmamız lazım.'' şeklinde ilginç bir cevap verdi.
İsrail'le ikili anlaşmaların akıbetinin sorulması üzerine de, 'kamuoyunun hissiyatını dikkate alacaklarını ama bazı sorumsuz kişilerin istediği gibi 'silelim, atalım' şeklinde davranmayacaklarını belirtti. Arınç, şunları söyledi: ''Biz bir devlet olarak varlığını kabul etiğimiz bir devlete karşı her şeyi bir anda yok farz edemeyiz. Yani hissiyata kapılarak, 'ben seni saymıyorum, ben seni tanımıyorum, ben seni bitirdim, ben seni defterden sildim'... Bu devlet geleneklerimizde olacak bir şey değil. Yapabileceklerimizi yapacağız ve bunları bütün dünya kamuoyuna da izah edeceğiz. Kendi kamuoyumuzun da hissiyatını dikkate alacağız. Ama sorumsuz bazı kişilerin, 'atalım, satalım, yıkalım' şeklindeki davranışlarına da ne Sayın Başbakan ne de hiçbir hükümet üyesi razı değil.''
ANKARA AA

Zaman