Başbakan Erdoğan: İstanbul, Fatih Sultan Mehmet ve şehitlerimizin emaneti

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'ndeki 'Efsane İstanbul Bir Başkentin 8000 yılı' isimli sergisinin açılışını ya

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'ndeki 'Efsane İstanbul Bir Başkentin 8000 yılı' isimli sergisinin açılışını yaptı. Açılışta sergiye katkılarından dolayı Sabancı ailesine teşekkür eden Başbakan Erdoğan, "İstanbul bize tarihin emaneti. En önemlisi Fatih Sultan Mehmet'in, şehitlerimizin emanitidir. Bu emanetlere gözümüz gibi baktık ve bakacacağız." dedi. Roma dönemi öncesinden Bizans ve Osmanlı dönemine kadar çok nadide eserlerin sergileneceği müze, 5 Haziran-4 Eylül tarihleri arasında açık olacak.

Sakıp Sabancı Müzesi'ndeki 'Efsane İstanbul Bir Başkentin 8000 yılı' isimli serginin açılışına Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Albayrak, Devlet Bakanı ve 2010 Avrupa Kültür Başkenti Koordinasyon Kurulu Başkanı Hayati Yazıcı, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş ve çok sayıda seçkin misafir katıldı.

Müze girişinde Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı tarafından karşılanan Başbakan Recep Tayip Erdoğan, sergiyi gezmeden önce sergi ile ilgili bir konuşma yaptı. Kalabalık bir davetli gruba hitap eden Erdoğan, sergiyi düzenledikleri için Sabancı ailesine, Sabancı Üniversitesine ve bu sergiye emek veren akademisyenlere teşekkür etti.

2003 yılında Floransa Sarayları'nda 'Osmanlı görkemi sergisini' gezerken merhum işadamı Sakıp Sabancı ile aralarında geçen bir diyaloğu da aktaran Başbakan Erdoğan, "Sakıp Bey bana 'bir tek ceketimi aldım ve çıktım.' demişti. Peki ne oldu diye sordum. Dedi ki işi profesyonellere bıraktım. Sakıp Bey'in arkasında bıraktığı bu eserleri görünce kendisini ve iş anlayışını bir kez daha takdir ettim. Bugün kendisini bir kez daha rahmetle yad ediyorum." dedi.

SADECE TOPRAĞIN ALTINDA DEĞİL ALTINDA DA HAZİNELER VAR

Şu anda tarihi bir sahneye şahitlik yaptığını belirten Erdoğan, "İstanbul'un 8000 yılının yurt dışından ve yurt içinden 59 müzede bulunan eserlerin bir araya gelmesiyle ilk kez bu kadar kapsamlı şekilde bu müzede sergileniyor. İstanbul zaten başlı başına bir açık hava müzesi. Tabi bu açık hava müzesine bazı darbeler İstanbullular olarak veya Türk insanı olarak vurmuşuz. Bu gerçeği de görmemiz lazım. Bunu belediye başkanlığımda da yaşadım. Başbakan olarak da yaşıyorum. Aynı sokak içerisinde de 8000 yıl öncesini ve bugünü temaşa etmek mümkün. Sadece toprağın üstünün değil toprağın altının da hazinelerle dolu olduğunu bizzat şu Marmaray kazılarında gördük. Denizin altından çıkan eserlerden bunu çok iyi anlıyoruz." diye konuştu

İSTANBUL, FATİH SULTAN MEHMET VE ŞEHİTLERİN EMANETİ

Sergide İstanbul'da göremeyeceğimiz, İstanbul'dan kaçırılmış, tarihin değişik dönemlerinde yağmalanmış yada yurt dışında bulunan 500'ü aşkın eseri bir arada görülebileceğini vurgulayan Erdoğan, İstanbul'daki hazineleri ortaya çıkarmanın gayreti içerisinde olduklarının altını çizdi. Sabancı ailesine sanata yapmış oldukları katkıdan dolayı teşekkür eden Erdoğan, "İstanbul bize tarihin emaneti. İnsanlığın emanati. En önemlisi Fatih Sultan Mehmet'in, şehitlerimizin emanitidir. Bu emanetlere gözümüz gibi baktık ve bakacacağız." ifadelerini kullandı.

5 Haziran-4 Eylül 2010 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak sergi, İstanbul'un, Marmaray Projesi kapsamındaki, Yenikapı kazılarıyla daha da geriye giden 8000 yıllık eşsiz tarihini, 500'ü aşkın eserle gözler önüne serecek. Sergi, Bizantion'dan Roma'ya, Constantinopolis'ten İstanbul'a; Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarına başkentlik yapmış kentin görkemli tarihine ışık tutarken; ticaret, hediye ve 4. Haçlı Seferi'nde olduğu gibi yağma yoluyla çeşitli ülkelere dağılmış hazineleri de bir araya getirecek.

İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Vatikan, Macaristan, Yunanistan, Avusturya, Belçika, Hollanda, İrlanda, Katar, Portekiz ve Rusya'daki önde gelen kurumlardan seçilen eserlere ev sahipliği yapacak olan müzede, Türkiye'deki devlet müzeleri ile özel müze ve koleksiyonlardan seçilen eserler de yer alacak. Müzede, yurt dışından 40, Türkiye'den 19 olmak üzere toplam 59 müzeden seçilen eserler ilk kez sanatseverlerin beğenisine sunulacak.