Endonezya İle 7 İş Birliği Anlaşması İmzalandı

TUSKON tarafından organize edilen Türkiye - Endonezya Ticaret ve Yatırım Forumu'nda her iki ülke arasında 7 ikili işbirliği anlaşması imzalandı.

Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından organize edilen Türkiye - Endonezya Ticaret ve Yatırım Forumu'na katıldı. Endonezya Cumhurbaşkanı ile birlikte gelen 120 kişilik heyet ile TUSKON üyesi 800 işadamını buluşturan foruma Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de eşlik etti. Forum neticesinde her iki ülke arasında 7 iş birliği anlaşmazı imzalandı. Bu doğrultuda aralarında TAV, Ulusoy Un Sanayi, Ajanspress, Cengiz Holding ve Ulaş Gıda
isimli Türk firmaları Endonezyalı firmalar ile havacılık, inşaat, gıda, madencilik, jeotermal ve multimedya alanlarında ikili işbirliği anlaşması imzaladılar.
Forumda konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Endonezya'nın Türkiye çok önem verdiğini belirterek, "Türkiye ve Endonezya'nın ilişkileri güçlendirmek gerekiyor. Böyle iki büyük ülkenin buluşmasına şahit oluyoruz. Bu büyük ziyaret 25 yıl sonra ilk kez Cumhurbaşkanları seviyesinde gerçekleştiriliyor. Zaten tarihten gelen bir dostluk vardır. Endonezya büyük bir ülke ve potansiyeli de oldukça yüksek. Bu büyük potansiyeli harekete geçirmek gerekir. Endonezya Türkiye'yi gerçekten kalpten seven bir ülke. Endonezya
ile 8 protokol imzalamış bulunuyoruz" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, her iki ülke arasında yeni bir sayfa açılacağını da sözlerine ekledi.
Endonezya'nın dinamik bir ülke olduğuna da dikkat çeken Abdullah Gül, "Endonezya Asya ve Avustralya kıtasını birleştiriyor, Türkiye ise Asya ve Avrupa kıtaların birleştiriyoruz. Coğrafi açıdan birçok benzerliklerimiz var. Buraya her iki ülke karşılıklı köprü görevi görebilecek bir yapıya sahip" diye konuştu.
Forumda konuşan Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono ise, Türkiye ile Endonezya'nın ilişkilerini geliştirmesi gerektiğini belirterek, "Her iki ülke de yükselmekte olan pazarlardır. Kendi bölgemizde yükseler bir gücüz. Endonezya Türkiye için Güneydoğiu Asya'ya açılan bir köprü görevi görebilir. Stratejik ve ekonomik açıdan yakınlaşmamız gerek. İki ülkenin nüfusu toplam 310 milyon. Bu büyük bir Pazar demektir. Her iki ülkede de ekonomik büyüme yaşadı" dedi.
Türk iş adamlarının Endonezya'daki yatırımlarına da değinen Susilo Bambang Yudhoyono, "Ülkemizde 14 Türk firması toplam 100 milyon dolarlık bir yatırım yapmış bulunmakta. Yaptığımız protokoller ile bu rakamın artacağını düşünüyoruz. Endonezya büyük bir değişim içerisinde. Altyapısını yeniden oluşturan bir ülkeyiz. Bu doğrultuda Türk iş adamlarını ekonomik kalkınmaya yardımcı olmaya davet ediyoruz. Sağlık, tarım, telekomünikasyon, eğitim alanlarında şeffaflığı ve finansmanı sağlamlaştırmayı düşünüyoruz"
dedi.
Susilo Bambang Yudhoyono, ayrıca altyapı çalışmaları olarak deniz yolu, demir yolu ve kara yoluna ihtiyaçları olduğunu ifade ederek, Türk müteahhitleri Endonezya'ya davet etti. Yudhoyono, bu altyapı yatırımlarını 5 yılda gerçekleştirmeyi planladıklarını ifade etti.
Forumda konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, ise Türkiye'nin 700 milyar dolara yakın gayri safi mili hâsılası ile dünyanın 15. büyük ekonomisi olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin küresel krizden en az etkilenen ve en hızlı çıkan ülkelerden biri olduğunu ifade etti.
Açıklanan yüzde 11.7'lik 2010 yılı ilk çeyrek büyüme rakamlarını da değerlendiren TUSKON Başkanı Rızanur Meral, rakamların Türkiye'nin geldiği noktayı gösterdiğini ifade etti.
Birçok ülkenin kredi notları düşerken Türkiye'ninkinin arttığını söyleyen Rızanur Meral, "2008 yılında 145 ülkeye 135 milyar dolarlık mal ihraç eden Türkiye'nin ihracatının yaklaşık yüzde 90'ının sanayi malları oluşturmuştur. Ve bu malların yarısını çok seçici olan Avrupalı tüketiciler almışlardır. Bizler Türkiye ile Endonezyalı işadamlarının her iki ülkedeki fırsatları daha iyi anlamalarını ve bunları ortak menfaatler doğrultusunda ülkenin değerlendirmelerinin gerekli olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Her iki ülke arasında vizelerin kalkmasının önemi bir gelişme olduğunu da kaydeden TUSKON Başkanı Rızanur Meral, "Bu uygulama her iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır" diye konuştu.