Babamı piknik alanında vurdular, bu işin peşini bırakmayacağım

Hatay'ın Hassa ilçesinde piknik alanında 'terörist sanılarak' öldürülen köylülerin aileleri, olayın peşini bırakmıyor. Asker kurşunuyla hayatını kaybeden Ali Dalmış'ın oğlu Murat...

 

Hatay ' ın Hassa ilçesinde piknik alanında ' terörist sanılarak ' öldürülen köylülerin aileleri , olayın peşini bırakmıyor . Asker kurşunuyla hayatını kaybeden Ali Dalmış ' ın oğlu Murat Dalmış , " Gediktepe ' de dağın başında çoban sandıkları teröristler 11 askeri şehit etti .

Kekik toplayan babamı da piknik alanında terörist sanıp vurmuşlar . Bunu kimse izah edemez . Bunun altında başka şeyler yatıyor . " dedi . ' Yasak bölge '
iddialarını yalanlayan Dalmış , savcılığa suç duyurusunda bulunacağını söyledi . Aynı olayda can veren Mustafa Fil ' in özel güvenlik görevlisi oğlu Murat Fil , askerlerin 20 metre mesafeden ateş açtığını iddia ederek , olayın takipçisi olacaklarını vurguladı . Yara almadan kurtulan İbrahim Yalçın ise kimsenin kendilerine ' dur ' ikazında bulunduğunu duymadığını belirtti ve sorumlulardan şikâyetçi olacağını ifade etti .
Askerlerin kekik toplayan iki köylüyü ' terörist ' zannederek öldürmesi , bir kişiyi de yaralaması , kamuoyunda büyük tepkiye neden oldu . Gediktepe ' de yaşanan ve 11 şehit verilen olayın ardından Hakkari Tümen Komutanı Gürbüz Kaya ' nın , " Teröristleri çoban sanmıştık . " açıklamasının ardından böyle bir olayın yaşanması dikkat çekti . Aileler , olayın peşini bırakmamaya kararlı . Mustafa Fil ' in İstanbul ' da yaşayan ve özel güvenlik görevlisi olarak çalışan oğlu Murat Fil ( 27 ) , yetkililerin olayla ilgili nasıl bir açıklama yapacaklarını bilmediklerini söyledi . Murat Fil , güvenlik görevlilerinin 20 metre mesafeden ateş açtığını iddia ederek , " Orası zaten piknik alanı . Madem öyle bir şey var , sivillerin oraya çıkmalarına niye izin veriyorlar? Halen insanlar çıkıyor , serbestçe dolaşıyor . Bu olayın takipçisi olacağız , peşini bırakmayacağız . ' ' dedi .
Ali Dalmış ' ın oğlu Murat Dalmış ise suç duyurusunda bulunacaklarını anlattı . Adana Adli Tıp Kurumu önünde konuşan Dalmış , babasının çocukluğunun bile bu bölgede geçtiğini anlattı . Dalmış , " Hangi dağda 65 yaşın üstünde terörist görmüşler? 90 yaşındaki insana sorun , orada terörist gördük diyemez . Ormanlık olabilir ancak ' sivili ayırt edemedik ' diyemezler , bunu söyleyemezler , imkansız . " diye konuştu .
O alan YASAK BÖLGE DEĞİL
Murat Dalmış , bölgenin yıllardır piknik alanı olduğunu anlattı . ' Yasak bölge ' iddialarını yalanladı . Şunları söyledi : " Mademki öyle bir şey var . Neden izin veriliyor? Siviller ne geziyor orada? Hâlâ serbest , insanlar yine çıkıyor . Suç duyurusunda bulunacağım , peşini bırakmayacağız . Gece Gediktepe ' de ' teröristleri köylü zannettik ' deyip vurmamışlar . Ne oldu 11 şehit verdik? Bugün ne oldu , sivili de terörist zannetmiş beyefendiler . Bunu izah edemeyecekler . Bunun bir hata olduğuna inanmıyorum . Bunun altında başka şeyler yatıyor . Ama peşini de bırakmayacağız . Babam kekik toplamaya giderdi . Ben İstanbul ' da yaşıyorum , bana bile gönderdi , daha evde duruyor . "
Açılan ateş sonucu yaralanan Mehmet Sak ' ın oğlu Hasan Sak ( 50 ) da , olayda ölen Ali Dalmış ' ın teyzesinin kocası olduğunu belirterek , cenazelerin getirilmesi için kendilerine araç tahsis edilmemesine tepki gösterdi . Olay yerine giderek inceleme yaptıklarını ve ateş edilen yerle yakınlarının olduğu yer arasında yaklaşık 20 metre mesafe bulunduğunu anlatan Sak , yetkililerin de olay yerinde inceleme yaptığını söyledi . Hasan Sak , şöyle konuştu : ' ' Orası ormanlık bir alan , yol var ama rampa . Genelde o bölgede sis olur . 1 . 500 rakımlı bir yer . Askere de kızmıyoruz , orada canı pahasına görev yapıyor , parmağına diken batsın istemeyiz , ama hatayı da kabul etmiyoruz . Olay yerine yakınlarımız ve babam araçla gidiyorlar . Araçtan indikten sonra 500-600 metre yürüyorlar . Ardından bu olay meydana geliyor . ' '
Hassa ' nın Dedemli köyü Şekerin Deresi mevkiinde konuşlanan güvenlik görevlilerinin terörist zannederek açtıkları ateş sonucu , kekik toplayan vatandaşlardan Mustafa Fil ile Ali Dalmış ölmüş , Mehmet Sak ise yaralanmıştı .
İçişleri Bakanlığı , askerlerin ateş açması sonucunda yanlışlıkla 2 köylünün öldüğü olayla ilgili inceleme başlattı . İçişleri Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre , olayla ilgili 2 mülkiye başmüfettişi görevlendirildi . Mülkiye başmüfettişlerinin olayla ilgili inceleme yapacağı ifade edildi . Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz , olayla ilgili inceleme yapmak üzere aralarında mülkiye başmüfettişi ve jandarma albayın bulunduğu 3 kişilik ekibin kente geleceğini ve gerekli kişilerle konuşarak rapor hazırlayacaklarını belirtti .
' Dur ' ikazı duymadım
Skandal olaydan yara almadan kurtulan İbrahim Yalçın , güvenlik güçleri hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi . Yalçın , olay anını şöyle anlattı : " Daha kekik toplayacağımız alana yeni gelmiştik . Bir anda silah sesleri duydum . Hemen yere yatarak saklandım ve daha sonra kendimi yakında bulunan dere yatağına attım . ' Dur ' ihtarı yapıldığını duymadım . Uzun süre bulunduğum yerden çıkmadım . Silah sesleri bir türlü kesilmedi . Ben de sürüne sürüne ne yapacağımı bilmeden oradan uzaklaştım . Yanımda bulunan arkadaşlarım ne oldu bir türlü arkama bakamadım . Daha sonra Çardak Yaylası ' nda bulunan evime geldim . Ben jandarmayı arayıp haber vermeyi düşünürken ekipler beni aldı . Güvenlik güçlerinin bize ateş ettiğini jandarmada öğrendim . ' '

Zaman