Angela Merkel şokta: Kendi cumhurbaşkanı adayını kendi delegelerine seçtiremedi

Almanya Başbakanı Angela Merkel tarafından iktidarı oluşturan Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Hür Demokrat Parti'nin (FDP) ortak cumhurbaşkan

  Almanya Başbakanı Angela Merkel tarafından iktidarı oluşturan Hıristiyan Birlik Partileri ( CDU/CSU ) ve Hür Demokrat Parti ' nin ( FDP ) ortak cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilen Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Christian Wulff ' un ( CDU ) dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin iki turunda da hükümet kanadının oy çoğunluğuna rağmen seçilememesi Berlin siyasetinde bomba etkisi oluşturdu .

Başbakan Merkel ' in yaşadığı şoku üzerinden atamadığı gözlemlenirken , hükümet kanadına mensup toplam 44 delegenin Wulff ' u desteklememesi dikkat çekti . Hükümetin adayı Wulff ilk turda sadece 600 oy alabildi . 644 delegeye sahip siyah/sarı koalisyonun adayının seçilebilmesi için mutlak çoğunluk olan 623 oy alması gerekiyordu . Sosyal Demokrat Parti ( SPD ) ve Yeşiller Partisi ' nin adayı Joachim Gauck ise 499 oy alarak hesapları altüst etti . SPD/Yeşiller ittifakı toplam 462 oya sahipti . Sol Parti ' nin adayı Lukrezia Jochimsen ise 126 oy alırken , aşırı sağcı Almanya ' nın Milliyetçi Demokrat Partisi ' nin ( NPD ) adayı Frank Rennicke de 3 oy aldı . İkinci turda aldığı 615 oyla yine seçilemeyen Christian Wulff , hükümet kanadını bir kez daha hayal kırıklığına uğrattı . Joachim Gauck ise 490 oy almayı başardı . Joachimsen ' e verilen destek ise 123 ' de kaldı . Aşırı sağcı aday Rennicke ise yine 3 oy aldı . İlk turda 13 delege çekimser yönde oy kullanırken , ikinci turda ise çekimser kalanların sayısı 7 ' ye geriledi . Seçim 3 ' üncü tura kalırken , bu turda en fazla oyu alacak aday cumhurbaşkanı seçilecek .

Almanya ' da , Cumhurbaşkanı Horst Köhler ' in bir ay önce beklenmedik şekilde görevinden istifa etmesi üzerine , ülkenin 10 ' uncu cumhurbaşkanını belirlemek üzere 14 . kez cumhurbaşkanı seçimi yapıldı . Yeni cumhurbaşkanı , Federal Meclisin ( Bundestag ) 622 milletvekili ile , Federal Eyalet Temsilciler Meclisi ( Bundesrat ) tarafından belirlenen 622 delegenin bir araya gelerek oluşturduğu 1244 üyeli " Bundesversammlung " adı verilen seçici kurul tarafından seçilmek üzere bir araya geldi . Mevcut kurul SPD ' ye mensup olduğu belirlenen 2 eksik delege ile toplandı . Partilerin delege sayısı ise şu şekilde sıralandı : CDU/CSU : 496 , SPD : 333 , FDP : 148 , Yeşiller Partisi : 129 , Sol Parti : 124 ve diğer partiler : 14 . Federal Mecliste bulunan 5 Türk kökenli milletvekilinin yanı sıra Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir , Aşağı Saksonya Eyaleti Sosyal İşler , Kadın , Aile , Sağlık ve Uyum Bakanı Aygül Özkan ile 7 Türk kökenli delege de oy kullandı .