"ABD'de Rusya adına casusluk yapan en az 50 çift var"

Rusya'nın eski ajanı Oleg Gordievski Amerika'da derin bağlantıları olan en az 40-50 çiftin aktif olarak casusluk yaptığını iddia etti. Eski KGB Başkan

  Rusya ' nın eski ajanı Oleg Gordievski Amerika ' da derin bağlantıları olan en az 40-50 çiftin aktif olarak casusluk yaptığını iddia etti . Eski KGB Başkan Yardımcılığı yapan ve 1985 yılında teşkilattan ayrılarak İngiltere ' ye sığınan Gordievski AP ' ye verdiği demecinde , Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ' in her ülkede kaç casus bulunduğunu bildiğini de söyledi .

ABD ' nin Rusya lehine ajanlık yaptıkları gerekçesi ile 11 kişiyi tutuklaması üzerine iki ülke ilişkilerinde soğuk savaş dönemi tartışmaları yeniden başladı . ABD Başkanı Barack Obama ile Rusya lideri Medvedev ' in başlattığı yumuşama dönemini baltalamak isteyenlerin bu süreci gündeme taşıdığı iddiaları dile getirilirken , operasyonun on yıldır sürdüğü ve son olarak 11 kişilik ajan kadrosunun tespit edilebildiğine dikkat çekiliyor .

Çift taraflı olarak casusluk yapan 71 yaşındaki eski Rus ajanı Gordievski , yasal olmayan casus timleri ile ilgili KGB bünyesinde dokuz yıl çalıştığını ifade etti . Eski Rus ajanına göre Medvedev , hangi ülkede kaç tane casus timinin bulunduğunu biliyor , ancak isimlerini bilmiyor .

Rusya ' nın ABD ' de deklare edilen 400 civarında istihbarat elemanı olduğunu tahmin ettiğini ifade eden Gordievski , 40-50 kişilik bir çiftin de askeri ve diplomatik alanda bilgi toplamak amacı ile yasal olmayan yollarla kullanıldığını savundu . Gizli timlerin yetiştirilmelerinin ve korunmalarının zorluğuna dikkat çeken eski Rus ajan , " Şimdilerde bu sayı benim zamanıma göre artmış olabilir . Ancak 60 çiftten fazla olduğunu düşünmüyorum . " dedi .

Açık olarak çalışan istihbarat elemanlarına göre gizli olanların başarısız olduğunu savunan Gordievski ilginç karşılaşmalarda bulundu : " Onlar Rus istihbaratının öncü grupları gibi takdim ediliyor . Ancak ürettiklerine bakılırsa ; hiçbir şey . İngiltere ' de , Fransa ' da ya da ABD ' de evlerinde oturuyorlar . Bu birimler yılda bir ya da iki kez rapor verir . Bunun dışında hiçbir irtibatı olmadan çalışır . Arkalarında ofis desteği de olmadığı için çok ürkek çalışırlar . "

" YAKALANANLAR RUSYA VATANDAŞI "

Beyaz Saray Rusya adına casusluk yapan çiftlerle ilgili ABD Başkanı Obama ' nın Medvedev ' le görüşmeden önce bilgilendirildiğini kaydederken , Moskova da tutuklu bulunan 11 kişinin Rusya vatandaşı olduğunu kabul etti . Rusya Dışişleri Bakanlığı ' ndan yapılan açıklamada , " Rusya vatandaşları farklı zamanlarda ABD ' ye yerleşmişler . " ifadeleri yer aldı . Bakanlık yakalanan kişilerin ABD aleyhine çalıştıkları ile ilgili iddiaları ise yalanladı . Diğer taraftan Rus Dış istihbarat teşkilatı SVR adına casusluk iddiası ile yakalananların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme , Temmuz sonunda davayı görmeye başlayacak . Beş evli çift ve bir de Kıbrıs da yakalanan Rusya vatandaşının kara par aklama suçundan da yargılanacakları belirtiliyor . Zanlılar hakkında 5-25 yıl arasında hapis cezası isteniyor .

PUTİN : CASUS SKANDALININ RUSYA-ABD İLİŞKİLERİNE ZARAR VERMEMESİNİ ÜMİT EDİYORUM

Rusya Başbakanı Vladimir Putin , eski ABD Başkanı Bill Clinton ' la Moskova ' da yaptığı görüşmede iki ülke ilişkilerinde son dönemde pozitif anlamda önemli mesafeler alındığını , casus skandalının bu ilişkilere zarar vermemesini ümit ettiğini söyledi . Clinton ' ın doğru bir zamanda Rusya ' ya geldiğini ifade eden Putin , alaycı bir dille , " Polisleriniz kontrolden çıktı , milleti hapse atıyor . " ifadesini kullandı . Clinton ' ın kahkahalarla gülmesi üzerine Putin , " Rusya-ABD ilişkilerinin gelişmesine kendisini vakfeden insanların bunları anlayacağını umuyorum . " ifadelerini kullandı .