Yargıtay 4. Ceza Dairesi, 'yargısal işlemler yorumlanamaz' dedi, eminağaoğlu'nu beraat ettirdi
Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, 'yargı görevi yapanı etkileme' suçundan yargılandığı Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nde beraat etti.
Hukukun
Hukukun ve adaletin inandırıcılığının , tarafsızlığına bağlı olduğunu dile getiren 4 . Ceza Dairesi Başkanı Osman Yaşar , siyasal otoritenin , davanın taraflarının ve herkesin , hüküm kesinleşinceye kadar yargısal işlemleri yorumlamak , eleştirmek ve etkilemekten kaçınması gerektiğini söyledi .
Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Eminağaoğlu ' nun , Yargıtay 4 . Ceza Dairesi ' nde yargılanmasına devam edildi . Duruşmaya ; Eminağaoğlu ve avukatı Ahmet Akgül ile Sincan 1 . Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz , YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan ile bazı yargı mensupları katıldı .
Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Erdoğan Güneş , Eminağaoğlu ' na beraat talebini tekrarladı . Sözlerinin arkasında durduğunu vurgulayan Eminağaoğlu ise sözlerinin hukuk devletinde suça konu olmayacak nitelikteki sözler olduğunu savundu . Bu sözleri aynen tekrar ettiğini dile getiren Eminağaoğlu , beraatını istedi . Kısa bir aranın ardından Yargıtay 4 . Ceza Dairesi Başkanı Osman Yaşar , eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ' nun üzerine atılı suçlardan beraat ettiğini açıkladı .
Hukukun ve adaletin inandırıcılığının tarafsızlığına bağlı olduğunu dile getiren Yaşar , siyasal otoritenin , davanın taraflarının ve herkesin , hüküm kesinleşinceye kadar yargısal işlemleri yorumlamak , eleştirmek ve etkilemekten kaçınması gerektiğini savundu . Vicdani kanaatin , ancak her türlü etkiden arınmış ortamda gerçekleşebileceğini ifade eden Yaşar , hükmün ise yalnızca yargı erki tarafından verildiğini belirtti .
Basının , televizyonların ya da kamuoyunun hüküm vermesinin söz konusu olamayacağını vurgulayan Yaşar , hüküm kesinleştikten sonra görüş bildirilmesi , yorum ve eleştiri yapılmasının olanaklı olduğunu kaydetti . Anayasanın 138/2 . maddesinde ' Hiçbir organ , makam , merci ve kişi , yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez , genelge gönderemez , tavsiye ve telkinde bulunamaz ' hükmünü hatırlatan Yaşar , Eminağaoğlu ' nun eylemlerinin emir verme , baskı , nüfuz icrası , iltimas ya da herhangi bir surette hukuka aykırı olarak etkilemeye teşebbüs biçiminde doğrudan doğruya yargı görevini yapanlara yönelik eylemler olmadığını iddia etti .
Eminağaoğlu ' nun , bir muhabir ile yaptığı telefon konuşmasında , Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz ' ün terfi ettirilmemesi konusunu görüştüğünü dile getiren Yaşar , Ergenekon soruşturmasında gözaltına alınan Engin Aydın ' ın avukatına telefonda yol gösterir şekilde konuşmasının , İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın ile yaptığı telefon konuşması sırasında eski 1 . Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan ' ın avukatına , cumhuriyet savcıları aleyhine açacakları tazminat davalarıyla ilgili yol göstermesi ve gazeteci Mustafa Balbay ' ın gözaltına alınmasını eleştirir mahiyetteki eylemlerinin , adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçunu oluşturmadığını savundu .
Yargıtay 4 . Ceza Dairesi , dava dosyasında yer alan ve Eminağaoğlu ' nun yasa dışı yollarla edinildiğini öne sürdüğü telefon dinlemelerine ilişkin kayıtları imha etmeyen İstanbul Cumhuriyet savcılarının suç işlediklerine yönelik iddiaların değerlendirilmesi için ise kararın bir örneğinin Adalet Bakanlığı ' na gönderilmesine de karar verdi .
Kararın ardından bir açıklama yapan Eminağaoğlu ' nun Avukatı Ahmet Akgül ise Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan Adalet Eski Bakanı Seyfi Oktay hakkında verilen gözaltı kararının kaldırıldığını öğrendiklerini ifade etti . Eminağaoğlu ' nun tüm suçlardan beraat etmesinin haksızlığı önlediğini ileri süren Akgül , kararın olumlu olduğunu belirtti .
Her türlü siyasi baskı ile yürütülen soruşturma sonucunda hukukun tecelli ettiğini savunan Eminağaoğlu da kara mizah suçlamalarıyla karşı karşıya kaldığını iddia etti .
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aleyhine karar veren birçok yargıcın , yargı önüne çıkarıldığını ve yargılandığını iddia eden Eminağaoğlu , kendisinin , Başbakan ' ın , İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde yürüttüğü soruşturmalar ve YARSAV başkanı olarak hukuku savunduğu için yargılandığını ileri sürdü .