Ukrayna Parlamentosu NATO üyeliğini rafa kaldırdı

Ukrayna Parlamentosu , ülkenin NATO üyeliği konusundaki talebini rafa kaldırdı. Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç tarafından Parlamento'ya sunulan ülke

  Ukrayna Parlamentosu , ülkenin NATO üyeliği konusundaki talebini rafa kaldırdı . Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç tarafından Parlamento ' ya sunulan ülkenin dış politikası ile ilgili yassa kabul edildi .

Verhovna Rada ' da yapılan oylamada ; Avrupa Birliği ( AB ) ile entegrasyon , Rusya , Bağımsız Devlet Topluluğu ( BDT ) ülkelerinin yanı sıra bütün dünya devletleri ile iyi komşuluk ve stratejik işbirliği politikasının muhafaza edilmesine karar verildi .

450 sandalyeli Verhovna Rada ' da kayıtlı 430 milletvekillinden 256 milletvekilinin oyu ile kabul edilen yasa tasarısı ile birlikte NATO üyeliği de resmen devlet politikası olmaktan çıktı . Verhovna Rada ' da bir yasanın geçmesi için yeter sayısı ise 226 .

Kabul edilen yasa tasarısı ile birlikte Ukrayna ' nın dış politikasında ; askeri ve politik birliklere üye olunması ilkesi de kaldırılırken , ülke Avrupa Birliği ile güvenliğin geliştirmesi ve etkinleşmesinde ortak faaliyet gösterebilecek . Ukrayna , askeri-politik bloklara üyelik haricindeki karşılıklı ve yapıcı işbirliğinin sürdürülmeye de devam edecek .

Cumhurbaşkanı Yanukoviç ' in sunduğu yasa tasarısı iç politikadaki milli güvenlik konusunu da belli esaslar üzerine oturtuyor . Ülkenin savunma gücünün sağlamlaştırmasına yönelik alt yapı çalışmalarına hız verilecek , silahlı güçler reforma tabii tutulacak , ordu personeli yavaş yavaş sözleşmeli olacak ve ordu mensuplarının sosyal güvenlik hakları iyileştirilecek .

Öte yandan Ukrayna ' nın NATO ile entegrasyonu resmen askıya alması Batı yanlısı muhalefet partileri öfkelendirdi . Bizim Ukrayna ve Halkın Nefsi Müdafaa Partisi Siyasi Birliği Milletvekili Taras Stetskiv , parlamentonun onayladığı yasa tasarısının kabul edilemez olarak değerlendirdi . Taras Stetskiv , Cumhurbaşkanı Yanukoviç ' i Rusya ' nın uşağı olmakla suçladı .