İslam alimleri, yardım gemisiyle Gazze'ye gidecek

İstanbul'da bir araya gelen 41 farklı ülkeden 500'ün üzerinde İslam âlimi, Türkiye'den gönderilecek yeni bir filoyla Gazze'ye gitme kararı aldı. Ulusl

  İstanbul ' da bir araya gelen 41 farklı ülkeden 500 ' ün üzerinde İslam âlimi , Türkiye ' den gönderilecek yeni bir filoyla Gazze ' ye gitme kararı aldı . Uluslararası Müslüman Alimler Birliği ( UMAB ) Başkanı Katarlı İslam alimi Yusul El Karadavi , Gazze ' ye gidecek filoya katılmanın yanı sıra âlimlerin Gazze ' ye karadan da gireceklerini söyledi ve Mısır ' dan Refah kapısını açık tutmasını istedi . Karadavi , UMAB tarafından daha önce yapılan çağrıyı da yineleyerek , Müslüman ve Arap dünyasını Amerikan ve Avrupa malları yerine Türk mallarını almaya , Türkiye ' ye yatırım yapmaya çağırdı .

Mısır , İran , Katar , Irak , Endonezya gibi ülkelerin yanısıra İngiltere , Almanya , Hollanda , İspanya , Rusya , Çin ve Kanada gibi ülkelerden gelen İslam âlimleri , İsrail saldırısına uğrayan Mavi Marmara gemisi ve Gazze konusunda Türkiye ' ye destek verdi . Alimler , Türkiye ' nin Gazze konusundaki duyarlılığı ve Mavi Marmara sürecinde ortaya koyduğu tavra destek için ve İsrail ' in Türk mallarına uyguladığı boykota karşı Müslüman ve Arap halkları , Türk ürünlerini satın almaya çağırdı .

UMAB Üçüncü Genel Kurul toplantısı , İstanbul Grand Cevahir Kongre Merkezi ' nde düzenlenen bir açılış programıyla başladı . İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım ' ın da katıldığı programda bir konuşma yapan UMEB Başkanı Yusuf El Karadavi , Gazze ' ye gitmek üzere yeni bir filonun hazırlandığını ve İslam alimleri olarak kendilerinin de bu gemide yer alacağını söyledi . Gazze ' ye karadan da gireceklerini belirten Karadavi , Mısır ' dan Refah kapısını açık tutmasını istedi . Karadavi , alimlerden de Gazze ' ye gemileri emin bir şekilde yanaştırmalarını ve korkmamalarını istedi .

MÜSLÜMAN VE ARAP DÜNYASINI TÜRK MALLARINI ALMAYA ÇAĞIRDI

Konuşmasında Türk mallarının alınmasına yönelik çağrıya da değinen Katarlı âlim , Türkiye ' ye sadece turizm alanında destek verilmesini istemediklerini vurguladı . Müslümanlardan Türk mallarını tercih etmelerini istediklerini ifade eden Karadavi , " Amerikan ve Avrupa mallarına karşı Türk mallarını alın dedik . Yatırımlarda ve projelerde Türkiye ' ye öncelik vermelerini istedik . " diyerek çağrısını yineledi .

Türkiye ' nin Gazze konusundaki duyarlılığı ve Mavi Marmara sürecinde ve sonrasında ortaya koyduğu tavra destek çıkan Yusuf El Karadavi , daha önce yaptığı bir açıklamada da " Arap Yönetimlerin Filistin konusundaki duyarsızlığına karşı Arap ülkerinin de birkaç tane Tayyip Erdoğan ' a ihtiyacı olduğunu " söylemişti .

Karadavi , konuşmasında ayrıca İstanbul ' a aşık birisi olduğunu belirterek , İstanbul ' un Allah ' ın cemil ve cemal isimlerinin tecellilerinin olduğunu ifade etti . " Burası bir zamanlar evrenin başkentiydi . Yeryüzündeki en güçlü ordu karargah olarak burayı seçmişti . " diyen Karadavi , ikinci ve üçüncü UMAB Genel Kurul toplantısı gibi dördüncü toplantının da İstanbul ' da düzenleneceği bilgisini verdi .

Katılımcıların bolca tekbir getirdiği programda konuşan Bülent Yıldırım da Mavi Marmara gezisine düzenlenen saldırıyı anlattı . İslam dünyasının özgürlüğe kavuşmasının vaktinin geldiğini söyleyen İHH Başkanı , " Filistin ' in kutuluşuna çok az kaldı . " dedi .

Açılış programına ayrıca İslam âlimlerinden İranlı Muhammed Ali Tashkiri , Sh . Ahmed El Khalili , Mısırlı Dr . Muhammed Salim Alawwa , Dr . Ali Karah Daghi , Abdullah Ben Bayya , Kuveytli Dr . Abdallah Maatuk ile İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği ' nin ( İDSB ) Genel Sekreteri Dr . Necmi Sadıkoğlu katıldı .

BAŞBAKAN ERDOĞAN VE ÇOK SAYIDA BAKAN MESAJ GÖNDERDİ

Açılış konuşmalarının başında Başbakan Tayyip Erdoğan ' ın toplantıya gönderdiği mesajı da okundu . Mesajında katılımcıları " en kalbi duygular " selamladığını bildiren Erdoğan , toplantıların da birlik beraberlik içinde gerçekleşmesini temenni ettiğini ifade etti . Toplantıya Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç , Devlet Bakanları Egemen Bağış , Fatma Aliye Kavaf , Faruk Çelik , Cevdet Yılmaz , Faruk Özak ; Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir , Tarım Bakanı Mehdi Eker , Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da mesaj gönderdi .

Açılış konuşmasını yapmak üzere ilk olarak kürsüye UMAB Fıkhi Meseleler Bakanı Ali Karah Daghi geldi . Daghi , konuşmasının başında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ' e , Başbakan Erdoğan ' a teşekkür ederek selamlarını iletti ve özellikle İsrail saldırısı sonrasındaki " onurlu duruşlarından " dolayı teşekkür etti . Bir gün bütün dünya Müslümanlarının bir araya geleceğini söyleyen UMAB Bakanı , saldırıya uğrayan Gazze filosuna da selam gönderdi . Daghi , katılan alimlere ve medyaya da teşekkür etti . Ali Karah Daghi ayrıca dünyanın bir takım krizler içerisinde olduğunu , bunun sebepleri arasında Gazze ' deki ablukanın , Irak ve Afganistan ' daki işgalin yanı sıra faiz gibi haramların çok işlenmesinden kaynaklanan sorunlar olduğunu kaydetti .

İDSB Genel Sekreteri Necmi Sadıkoğlu ise buradaki konuşmasında böyle bir toplantıya ev sahipliği yapıyor olmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi . Kur ' ân-ı Kerim ve Peygamber Efendimiz ' in âlimlere saygıyı ve âlimlerin yolundan gidilmesini emrettiğini hatırlatan Sadıkoğlu , alimlere saygı gösterilmesine ilişkin şu hadisleri örnek verdi : " Âlimler , yeryüzünün kandilleri , Peygamberlerin halifeleri , benim ve diğer Peygamberlerin vârisleridir " , " Kıyamette şefaat edecek olanların ilki , Peygamberler , sonra âlimler , sonra da şehitlerdir " ve " Âlimlere tabi olun! Çünkü onlar , dünya ve ahiretin ışıklarıdır . "

İstanbul ' da en önemli İslam alimlerini ağırladıklarını söyleyen Sadıkoğlu , " Onlara problemlerimizi , sıkıntılarımızı , isteklerimizi arzedeceğiz . Onlardan İslam dünyasının önünü açacak fikirler geliştirmelerini , tavsiyeler ve nasihatler vermelerini isteyeceğiz . Gayet iyi biliyoruz ki ümmetin kandilleri ayağa kalkmazsa ümmet ayağa kalkamaz . Ümmetin âlimleri ittifak etmezse ümmet birleşemez . " dedi . İDSB Genel Sekreteri , bu yüzden de bu toplantıyı tarihi bir toplantı olarak addettiklerini vurguladı .

Günümüzde her coğrafyada İslam medeniyetinin doğuş sancıları yaşanmakta olduğunu kaydeden Dr . Necmi Sadıkoğlu , " Kutlu bir doğumun gerçekleşmesi , ancak bizim ittifakla , basiretle ve ferasetle hareket etmemize bağlıdır . Afganistan , Irak , Filistin , Keşmir , Doğu Türkistan bizim tam bir dayanışma ile bir araya gelmemizi beklemektedir . " diye konuştu .

Konuşmasında 2010 yılının , Kur ' ân ' ın nazil olmaya başlamasının mladi olarak 1400 . yılı olduğunu ve bu münasebetle İslam Konferansı Teşkilatı ' nın 2010 ve 2011 ' i tüm İslam ülkelerinde Kur ' ân yılı olarak değerlendirilmesini kabul ettiğini anımsatan Dr . Sadıkoğlu , İslam alimlerinden bu konuda kendilerine yol göstermelerini , Allah ' ın kelâmının doğru anlaşılması için çalışmalar yapmalarını istirham ettiklerini aktardı .

İDSB GENEL SEKRETERİ SADIKOĞLU : KÜRT MESELESİ TERÖRLE BAĞLANTILI OLSA DA TEMELDE FARKLIDIR

Konuşmasında son zamanlarda artan terör olaylarına da değinen Dr . Sadıkoğlu , Türkiye ' de terörün tırmandırılmasının sadece Trükiye ' nin değil bölgenin de refah ve istikrarına vurulan bir darbe olduğunu kaydetti . " Terör bizleri birbirimize daha çok kenetlemeli . " diyen Dr . Sadıkoğlu , teröre prim verilmemesi gerektiğini ; aksi takdirde amacına ulaşmış olacağını ifade etti . Necmi Sadıkoğlu , Türkiye ' in son yıllarda istikrar ve kalkınmasının , bölgesinde önemli bir aktör haline gelmiş olmasının içte ve dışta Türkiye ' nin önünü kesmek isteyenleri harekete geçirdiğini vurguladı . Ancak terörün silahla önlemeyeceğinin de açık olduğunu dile getiren İDSB Genel Sekreteri , halklar arasında kardeşliğin artırılması gerektiğini kaydetti . " Kürt meselesi terörle bağlantılı olsa da temelde farklıdır . " diyen Dr . Necmi Sadıkoğlu , bunun ayrıca bölgenin kalkınması için bir engel olduğunu sözlerine ekledi .

İDSB ' nin ev sahipliğinde " Meydan Okumalara Karşı İslam Ümmeti " başlığı altında gerçekleştirilecek toplantılar 1 Temmuz ' a kadar sürecek . Dünyanın çeşitli yerlerinden 500 ' ün üzerinde seçkin âlimi bir araya getirecek olan toplantılarda ilmi konuların yanısıra islam dünyasını ilgilendiren güncel meselelerin de ele alınması bekleniyor .

Ele alınacak konular arasında İsrail ' in Gazze ' ye uyguladığı abluka , bu ablukayı delmeye yönelik hazırlanan yardım filosuna düzenlenen saldırı da görüşülecek . Toplantılarda UMAB ' ın daha önce Türkiye ' ye yönelik yaptığı ekonomik yardım çağrısının da yinelenmesi bekleniyor .