"Türkiye'nin bölgesel güç olma yolunda ilerlemesi sürpriz değil."

İngiltere'de yayınlanan Financial Times gazetesi, Türkiye ile ilgili geniş bir analize yer verdi. FT, bölgesel bir güç olma yolunda olan Türkiye'nin,

  İngiltere ' de yayınlanan Financial Times gazetesi , Türkiye ile ilgili geniş bir analize yer verdi . FT , bölgesel bir güç olma yolunda olan Türkiye ' nin , kendisinin aynı zamanda Batı için de bir değer olduğu mesajını vermek istediği yorumunu yaptı .

Haberde Türkiye ' nin aslında Ortadoğu politikasındaki ağırlığının bir sürpriz olmadığı , soğuk savaş sonrası NATO üyesi olan Türkiye ' nin zaten kendisine daha büyük bir rol biçeceğinin beklenildiğine dikkat çekiliyor . Bir zamanlar ilişkilerinin gerildiği Irak ' ta şu an çok sayıda Türk firmasının bulunduğunu yazan FT , " Türkiye , Irak ile yakın zaman önce 48 anlaşma imzaladı . Türkiye , benzersiz bir şekilde hem NATO üyesi hem de İslam Konferansı Örgütü ' ne başkanlık ediyor . " ifadelerine yer verdi .

FT , Türkiye ' nin sadece İslam ülkeleriyle değil , komşuları olan Ermenistan , Rusya ve Yunanistan ile de ilişkilerini geliştirdiğini , İsrail ile ilişkilerinin bozulmasına rağmen bu ülkenin OECD üyeliğine onay verdiğini , bunun da ülkenin uzun vadede bölgesel güç olma niyetinin bir işareti olduğunu yazdı .

Türkiye , İsrail ve İran ' ın bölgesel güç olmak için üç ayrı kulvarda yarıştıklarına dikkat çeken haberde , " Araplar son yüzyılda olduğunu gibi daha çok izleyici konumundalar . Mısır çok yorgun görünüyor . Suudi Arabistan ' da para ve petrol var ama daha çok iç politikalarında kilitlenmiş durumdalar . Suriye ise önemli bir ülke olmasına rağmen olaylara yön verecek durumda değil . " denildi .

Financial Times , İslam dünyasının içinde bulunduğu bu duruma karşılık , karizması olan Erdoğan tarafından yönetilen Türkiye ' nin ise şu ana kadar İslam ve demokrasinin içi içe olabileceği konusunda başarılı olduğunu kaydetti . Son olarak gazetenin haberinde , İsrail ' in İran ' a askeri bir saldırıda bulunmasının , Afganistan ' dan Körfez ülkelerine , oradan Irak ve İsrail ' i etkileyecek bir bölgede misliyle karşılık bulabileceği belirtildi .