Rize'de çayın tek rakibi kivi

Rize Tarım İl Müdürü Adem Çekiç, Rize'de ilk olarak 1995 yılında 12 dekarlık alanda başlatılan kivi tarımının 15 yıllık süre içerisinde 3 bin 115 deka

  Rize Tarım İl Müdürü Adem Çekiç , Rize ' de ilk olarak 1995 yılında 12 dekarlık alanda başlatılan kivi tarımının 15 yıllık süre içerisinde 3 bin 115 dekara çıktığını bildirdi .

Çekiç , Cihan Muhabiri ' ne yaptığı açıklamada , kivinin Rize ' de en önemli geçim kaynağı olan Çayın yanında yan ürün olarak değerlendirilebileceğini söyledi . Türkiye ' nin değişik iklim özelliklerine sahip olduğunu ve her bölgenin kendine has ürün çeşidinin yetiştiğini ifade eden Çekiç , " Ülkemizin bu iklim özellikleri ekolojik bir zenginliği oluşturmuştur . Karadeniz Bölgesi de ülkemiz içerisinde iklimsel özellikler bakımından ayrı bir yer tutmaktadır . Bu özelliğinden dolayı çok değişik ürünün bölgemizde yetişmesine imkân sağlamıştır . Bu ürünler içerisinde ülkemize 1980 ' li yıllarda giren kivi meyvesi önemli bir yere sahip olma eğilimindedir . ' ' dedi .

Türkiye ' de kivi üretiminin başta Karadeniz bölgesi olmak üzere Marmara ve Ege bölgelerinde de yapıldığını dile getiren Çekiç , " Kivi kışları ılıman , yazları sıcak bir iklime sahip , yıllık ortalama sıcaklığın 12 ile 16 derece olduğu , geç ilkbahar ve erken sonbahar donları arasında 8-9 ay gibi bir süre don olayının görülmediği , vejetasyon süresi boyunca birikimli sıcaklığın 10 derece ve 2 bin 500 saatin üzeri seyrettiği , 7 derece ' nin altında 400 ile bin 100 saatlik soğuklamaya ihtiyaç duyan , yıllık yağışın 400 ile 700 milimetre olduğu , ayrıca havanın nispi neminin yüzde 50 ve 80 arası olduğu yerlerde rahatlıkla yetiştirilebilir . ' ' diye konuştu .

1995 ' DE 1 TON , 2009 ' DA 5 BİN TON ÜRETİM GERÇEKLEŞTİ

İlde kivi yetiştiriciliğinin genişletilmesi adına üreticilere İl Özel İdaresi ve Doğu Karadeniz Bölgesel Gelişme Planı ( DOKAP ) tarafından destek verildiğini söyleyen Çekiç , şöyle dedi ; " Özel İdare ve DOKAP tarafından 2001 ve 2009 yılları arasında verilen desteklerden 733 üreticimiz faydalandırılmıştır . İlimizde son yıllarda üreticimizi destek amaçlı soğuk hava depoları da kurulmaya başlanmış ve bu amaçla Ardeşen ' de Özel İdare katkılarıyla 250 , Fındıklı ' da Tarımsal Kalkınma Kooperatifi katkılarıyla 200 , Pazar ' da yine Tarımsal Kalkınma Kooperatifi katkılarıyla 100 , Çayeli ' nde Kaymakamlık vasıtasıyla 50 ve il merkezimizde özel bir kuruluş desteğiyle 300 ton kapasiteli depolar kurulmuştur . Türkiye ' de üretilen kivi miktarı ülkenin yüzde 20 ile 25 arası ihtiyacını karşılamaktadır . Müdürlüğümüz önderliğinde her ilçede kivi yetiştiriciliği kursları düzenlenerek üreticilerimize kivi hakkında her konuda bilgi verilmektedir . Özellikle budama işlemi bahçede birebir yaptırılarak gösterilmektedir . İlimizin ana ürünü çay olmakla birlikte bunun yanında ikame ürün olarak kivi yetiştiriciliği 90 ' lı yılların ortalarında Müdürlüğümüz tarafından Pazar ilçemizde bulunan demonstrasyon amaçlı 12 dekarlık alanda başlatılmış ve bu gün itibariyle geçen 15 sene de 3 bin 115 dekarlık alana çıkarılmıştır . Ayrıca ilimizde 1995 yılında 1 ton üretilen kivi , 2009 yılı sonu itibariyle 5 bin 359 tona çıkmıştır . "

Çekiç , ayrıca Rize ' de her geçen yıl kivi üretiminin yaygınlaştığını , İl ' e 2009 yılı sonu itibariyle kivi üretiminden 8 milyon 39 bin 655 TL girdi sağlandığını ve üretime elverişli topraklara sahip kimselerin maddi getirisi yüksek olan bu ürünü yetiştirmeleri gerektiğini sözlerine ekledi .