Kantarcıoğlu davadan çekilmelidir

Ergenekon'da yargıyı etkilemekten gözaltına alınan eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'a Anayasa değişikliği paketi için ihsas-ı reyde bulunan Fulya Kantarcıoğlu'na tepki dinmiyor. Anayasa Mahkemesi tarihinde ilk kez vatandaşların reddi hakim talebinde bulunduğu Kantarcıoğlu için hukukçuların ortak görüşü de davadan çekilmesi

Anayasa Mahkemesi'nin kamuoyunda tartışmalara yol açan kararları, vatandaşın yargıya güvenini erozyona uğratıyor.
Vatandaşların zihninde yüce mahkemenin hukuk dışına kaydığı ve siyasallaştığı kanaati hakim. Çok sayıda yasa, CHP'nin başvuruları üzerine Anayasa Mahkemesi'nce iptal ediliyor. Anayasa Mahkemesi'nin daha önce başörtüsü yasağı, parti kapatma davaları ve bazı kanun değişiklikleriyle ilgili verdiği kararlar da tartışma yaratmıştı. Bazı kararların siyasi ve ideolojik yaklaşımlarla alındığı gözlerden kaçmazken, yüksek mahkemenin bu tür kararları tam tersine yasama ve yürütmeye müdahale, hükümetin icraatlarını engelleme şeklinde yorumlanıyor.
Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Adnan Küçük, eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın reform paketinin iptali için Anayasa Mahkemesi üyesi Fulya Kantarcıoğlu'yla yaptığı görüşmeye tepki göstererek, Kantarcıoğlu'nun davadan çekilmesi gerektiğini söyledi.
Küçük, Kantarcıoğlu'nun yaptığı telefon görüşmesi ile dava daha Anayasa Mahkemesi'nde görüşülmeye başlanmadan bu konuda ihsası reyde bulunduğunu belirterek, normal demokrasilerde bu yönde görüş bildiren birinin böyle bir davanın duruşmasına giremeyeceğini söyledi. Normal şartlarda bu konuşmanın ihsası rey anlamına geldiğinin altını çizen Küçük, 'Normal demokrasilerde burada yapılması gereken böyle görüşme yapan birinin davadan çekilmesidir. Ama maalesef bizde böyle bir gelenek yok. Tabir caizse kanımın son damlasına kadar mücadele edeceğim. Böyle bir anlayış yaygın' dedi.
GÖREV MAHKEMEYE DÜŞÜYOR
İhsası reyde bulunan birinin görevden çekilime alışkanlığının Türkiye'de olmadığını hatırlatan Küçük, bu durumda en büyük görevin Anayasa Mahkemesi üyelerine düştüğünü söyledi. Küçük şöyle konuştu, 'Kendisi çekilmiyorsa, reddi hakim talebinde bulunabilir. Zaten bazı vatandaşlar bunu yapmıştır. Şimdi görev bunu karara bağlayacak olan yüksek mahkemeye düşüyor. Eğer Türkiye'de yerleşik bir demokrasi anlayışının yerleşmesi isteniyorsa mahkeme böyle bir karar vermesi gerekir. Bu demokrasi bilinç ve kültürünün yerleşmesine katkıda bulunacaktır' dedi. Mahkemenin ihsası reyi görüşürken çok kritik bir karar vereceğini hatırlatan Küçük, 'Sayın Kantarcıoğlu'nun ihsası reyde bulunduğu bir davaya girmemesi için yüksek mahkeme üyelerinin 6'ya 5 ile karar vermesi yeterlidir' dedi.
BU GÖRÜŞME NORMAL GÖRÜLEMEZ
Küçük, telefon görüşmelerinin çok vahim bir durum olduğunu belirterek, kimsenin bu kadar kritik görevde bulunan bir kişinin bu yönde açıklamalar yapmasını normal göremeyeceğine dikkat çekti. Yargıya olan güvenin hiçbir şekilde sarsılmaması gerektiğini ifade eden Küçük, bu olayın yok sayılıp her şeyin normalmiş gibi devam etmesinin yargıya güveni zedeleyeceğini belirtti.
BU MAHKEMENİN ÜSTÜ YOK
Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararların önemine dikkat çeken Küçük, bu mahkemenin üzerinde başka bir yargı olmadığını ve itiraz hakkı bulunmadığını hatırlattı. Küçük şöyle konuştu ' Yargı güvenirliği için en hassas olması gereken kurum Anayasa Mahkemesi olması lazım. Toplum vicdanının da şüphe ve tereddütlere yer vermemesi gerekir. Mahkemenin bunu dikkate alması gerekir'.

Mahkeme ve millet için çekilmeli
Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Mustafa Kamalak, kamuoyuna yansıyan görüşmelerin ihsası rey olduğunu belirterek Kantarcıoğlu'nun davadan çekilmesi gerektiğini söyledi. Kamalak, ihsası reyin ortaya çıktığı durumlarda hakimin davadan çekilmesiyle ilgili hukukta bir durum olduğunu belirterek, Kantarcıoğlu'nun bunu yaparak Yüce Mahkeme'yi rahatlatması gerektiğini söyledi. Kamalak şöyle konuştu, 'Sayın Kantarcıoğlu istifa değil ancak davadan çekilmesi gerekir. Bunu hem kendisi, hem Anayasa Mahkemesi için hem de millet için yapması gerekir. Bu kadar tartışmadan sonra gidip davada karar veremez. Bu kimseye bir şey kazandırmaz. Ancak Türk yargısına çok şey kaybettirir'.
İhsası rey için vatandaşların başvurusunun olduğunu hatırlatan Kamalak, 'Mahkeme bunu ele alacaktır. Bu başvuruyu mahkeme görmezlikten gelemez. Anayasa Mahkemesi en üst mercidir ve bunun kararlarına itiraz da yoktur' dedi.

Görüşme açıkça ihsası reydir
Hukukçular Birliği Başkanı Sinan Kılıçkaya, Seyfi Oktay ile Fulya Kantarcıoğlu arasındaki görüşmenin açıkça ihsası rey olduğunu söyledi. Kılıçkaya, bu görüşmenin kamuoyuna yansımasından sonra Kantarçıoğlu'nunun hemen davada çekilmesi gerektiğini ifade ederek, bunun kamuoyunun adalete duygusunun zedelenmemesi için şart olduğunu söyledi. Kılıçkaya şöyle konuştu 'İhsası reyde bir konuyla ilgili görüşün tam olarak ispatlanması gerekmez. Bağımsızlığını yitirmesi yeterlidir. Görüşmede Kantarcıoğlu'nun dava önüne gelmeden görüşü bellidir. Görüşü belli ise bu ihsası rey için yeterlidir. Sayın Oktay ile Kantarcıoğlu'nun arasındaki görüşmeye bakıldığında sayın üyenin davaya negatif baktığı açıkça görülüyor. Fikri belli ise önceden değerlendirmesini yapmış ise hakimin çekilmesi gerekiyor. Kılıçkaya, 'Bu mahkemenin verdiği kararlara itiraz yeri yoktur. Eğer Kantarcıoğlu bu davaya katılırsa çıkan karar şaibeli olacaktır' diye konuştu.


Yeni Şafak