İstanbul Şirketleri, Kriz Yılını Karla Kapattı

İstanbullu şirketlerin 2009 kazançları üzerinden hesaplanan İTO munzam aidat tahakkuku, bir önceki seneye göre yüzde 11.5 arttı.

  İstanbul Ticaret Odası ' nın ( İTO ) kayıtlarına göre , İstanbul şirketlerinin karlılık oranı , küresel krizin artçı şoklarının hissedildiği ve dünyanın önde gelen ekonomilerinin krizi atlatmakta ciddi zorluklar yaşadığı 2009 yılında bile artış gösterdi .
İstanbullu şirketlerin 2009 ticari kazançları üzerinden 2010 ' da Maliye ' ye verdiği beyanlara göre hesaplanan munzam aidat tahakkuku , 2008 ' e oranla yüzde 11 . 5 artarak , 62 milyon 376 bin 298 TL oldu . İTO kayıtlarına göre , 2008 yılı kazançları üzerinden tahakkuk eden munzam aidatları ise 55 milyon 928 bin 888 TL seviyesinde gerçekleşmişti .
Yine İTO verilerine göre 2009 yılında kar ettiğinden dolayı munzam aidat tahakkuku yapılan üye kategorisine giren firma sayısı 2010 yılında 149 bin 363 oldu .
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş , reel sektörün karlılık oranında 2009 yılında yaşanan artışın çok önemli olduğunu belirterek , " Global krizin etkisini sürdürdüğü 2009 yılında sağlanan bu karlılık , bize göre özel bir anlam taşıyor . 2009 yılı ortalama enflasyon oranının yüzde 8 . 37 olduğu dikkate alındığında , şirketlerin ticari kazançlarına dayalı aidat artışlarının yüzde 11 . 5 olması Türk şirketlerinin direnç kapasitesini ve alınan ekonomik tedbirlerin yerindeliğini gösteriyor . Şirketlerimiz bu durumda
gerçekleşen enflasyonun yüzde 3 . 1 üzerinde kar sağlamışlar demektir " dedi .
Yalçıntaş , esasında İstanbullu tüccarların sadece karlılığına bakarak bir değerlendirme yapmanın yeterli olmayacağını da vurgulayarak , " Günümüzde firmaların kar elde edebilmeleri için ölçeklerini büyütmelerini şart . Çünkü küreselleşme , Türkiye başta olmak üzere tüm ekonomiler için çok zorlu bir dönüşüm sürecini de beraberinde getirdi . Küresel krizin bu zorlu süreci daha da ağırlaştırdığı gözden kaçırılmamalı . Kazanç beyan etmeyen firmaların büyük bir kısmının küçük boy işletme olması , küçük firmaların
günümüz şartlarında rekabetçi olmalarının ne kadar zor olduğunun en iyi göstergesidir " diye konuştu .

KARLILIKTAKİ ARTIŞIN DEVAMI İÇİN KOBİ BİRLEŞMELERİ ŞART
Murat Yalçıntaş , karlılıkta yakalanan artışın devamının da İTO ' nun son yıllarda ana hedefi haline getirdiği KOBİ ' lerin güçlerini birleştirmelerinden geçtiğini vurgulayarak , " Günümüzün ekonomik koşullarında ayakta kalabilmek için birlikte hareket etme ve birleşme kültürünü Türk iş dünyasında daha fazla yaygınlaştırmamız şart " diye konuştu .
Başkan Yalçıntaş , küresel kriz ortamına rağmen karlılıktaki bu yükselişin Türk ekonomisinde gerçekleştirilen reformların ve kararlı tedbir paketlerinin sonucu olduğuna işaret etti . Yalçıntaş , " Artık ekonomimiz belirsizlik ve dalgalanmalara karşı son derece mukavemetli hale gelmiştir . Türkiye ekonomisi küresel ekonomik dalgalara bile karşı koyacak güce ulaşmıştır " dedi .
2009 yılı sonu itibariyle 300 bine yakın faal üye firması olan İstanbul Ticaret Odası ' nın 149 bin 363 üyesine , kar ettiği için munzam aidat tahakkuku yapıldı . 2009 yılında 79 bin 380 İTO üyesi ise kazanç beyan etmedi . Yasaya göre kazanç beyan etmeyen üyelerin dışında İTO üyesi kooperatifler , yeni şirketler , ( ayrı firmalar olarak görünen ) banka şubeleri de munzam aidat ödemiyor .

MUNZAM AİDAT NEDİR?
Odalar tarafından tahsil edilen munzam aidatlar , 5174 Sayılı Kanun ' a göre Kurumlar ve Gelir Vergisi Beyannamelerinde gösterilen ticari bilanço karı üzerinden yüzde 0 . 5 oranında hesaplanıyor . Kazanç beyan etmeyen firmalar , o yıl için munzam aidat ödemiyorlar .