İstanbul şirketleri, 2009'u kârla kapattı

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) kayıtlarına göre, İstanbul şirketlerinin karlılık oranı, 2009 yılında artış gösterdi. İTO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, İstanbullu...

 

İstanbul Ticaret Odası ' nın ( İTO ) kayıtlarına göre , İstanbul şirketlerinin karlılık oranı , 2009 yılında artış gösterdi .

İTO ' dan yapılan yazılı açıklamaya göre , İstanbullu şirketlerin 2009 ticari kazançları üzerinden 2010 ' da Maliye Bakanlığı ' na verdiği beyanlara göre hesaplanan munzam aidat tahakkuku , 2008 ' e oranla yüzde 11 , 5 artarak , 62 milyon 376 bin 298 lira oldu .
Şirketlerin 2008 yılı kazançları üzerinden tahakkuk eden munzam aidatları , 55 milyon 928 bin 888 lira seviyesinde gerçekleşirken , 2009 yılında kar ettiğinden dolayı munzam aidat tahakkuku yapılan üye kategorisine giren firma sayısı , 2010 yılında 149 bin 363 oldu .
2009 yılı sonu itibariyle 300 bine yakın faal üye firması olan İTO ' nun 149 bin 363 üyesine , kar ettiği için munzam aidat tahakkuku yapıldı . 2009 yılında 79 bin 380 İTO üyesi kazanç beyan etmedi . Yasaya göre kazanç beyan etmeyen üyelerin dışında İTO üyesi kooperatifler , yeni şirketler , ( ayrı firmalar olarak görünen ) banka şubeleri de munzam aidat ödemiyor .
Odalar tarafından tahsil edilen munzam aidatlar , 5174 Sayılı Kanuna göre Kurumlar ve Gelir Vergisi Beyannamelerinde gösterilen ticari bilanço karı üzerinden yüzde 0 , 5 oranında hesaplanıyor . Kazanç beyan etmeyen firmalar , o yıl için munzam aidat ödemiyorlar .
- ' ' 2009 ' DA KARLILIKTAKİ ARTIŞ ÖNEMLİ ' ' -
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş , konuya ilişkin değerlendirmesinde , reel sektörün karlılık oranında 2009 yılında yaşanan artışın önemli olduğunu belirterek , ' ' 2009 yılı ortalama enflasyon oranının yüzde 8 , 37 olduğu dikkate alındığında , şirketlerin ticari kazançlarına dayalı aidat artışlarının yüzde 11 , 5 olması Türk şirketlerinin direnç kapasitesini ve alınan ekonomik tedbirlerin yerinde olduğunu gösteriyor . Şirketlerimiz bu durumda gerçekleşen enflasyonun yüzde 3 , 1 üzerinde kar sağlamışlar ' ' dedi .
Sadece İstanbullu tüccarların karlılığına bakarak değerlendirme yapmanın yeterli olmayacağının altını çizen Yalçıntaş , açıklamasında şu görüşlere yer verdi :
' ' Günümüzde firmaların kar elde edebilmeleri için ölçeklerini büyütmelerini şart . Çünkü küreselleşme , Türkiye başta olmak üzere tüm ekonomiler için çok zorlu bir dönüşüm sürecini de beraberinde getirdi . Küresel krizin bu zorlu süreci daha da ağırlaştırdığı gözden kaçırılmamalı . Kazanç beyan etmeyen firmaların büyük bir kısmının küçük boy işletme olması , küçük firmaların günümüz şartlarında rekabetçi olmalarının ne kadar zor olduğunun en iyi göstergesidir ' '
Yalçıntaş , kriz ortamına rağmen karlılıktaki yükselişin Türk ekonomisinde gerçekleştirilen reformların ve kararlı tedbir paketlerinin sonucu olduğunu dile getirerek , Türkiye ekonomisinin , küresel ekonomik dalgalara karşı koyacak güce ulaştığını ifade etti .

Zaman