Baydemir Dünya Birleşmiş Kentler Teşkilatı Toplantısında Konuştu

Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG-MEWA) Kongresi'nde konuşan teşkilatın Eşbaşkanı Osman Baydemir dünyanın en sıcak bölgesi olan Ortadoğu-Batı Asya'ya özgürlüğün, kardeşliğin, barışın gelmesi için yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Çünkü özgürlük, kardeşlik, huzur ve barış yerelden başlar" dedi

Baydemir Dünya Birleşmiş Kentler Teşkilatı Toplantısında Konuştu
  Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı ( UCLG-MEWA ) Kongresi ' nde konuşan teşkilatın Eşbaşkanı Osman Baydemir dünyanın en sıcak bölgesi olan Ortadoğu-Batı Asya ' ya özgürlüğün , kardeşliğin , barışın gelmesi için yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerektiğini belirterek , " Çünkü özgürlük , kardeşlik , huzur ve barış yerelden başlar " dedi .

İSTANBUL ' DA KENTSEL GELİŞME KÜRESEL FONU HAZIRLIK TOPLANTISI
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir , başkanlığını yaptığı Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı ' nın ( UCLG-MEWA ) İstanbul ' daki kongresine ve Dünya Metropol Kentler Birliği Metropolis ' in " Kentsel Gelişme Küresel Fonu Hazırlık Toplantısı " na katıldı . Ekonomik kalkınma açısından zayıf olan kentlerin projelerini gerçekleştirmeleri için mali ve teknik destekte bulunma amacı taşıyan Kentsel Gelişme Küresel Fonu Hazırlık toplantısı İstanbul Haliç Kongre Merkezi ' nde yapıldı .
Toplantının açılış konuşmasını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş yaptı . Kentlerin 21 . yüzyılda en çok karşı karşıya kaldığı ve kent yönetimlerinin ilgilenmesi gereken konuların yoksulluk , savaş , istihdam gibi sorunlar olduğunu anımsatan Topbaş , UCLG gibi yerel yönetim kuruluşlarının bunlarla mücadele için var olduğunu söyledi . Yerel yönetimlerce yapılması düşünülen her şeyin eldeki finansal kaynaklarla doğru orantılı olduğunu belirten Topbaş , yıllardır üzerinde çalışılan bu fonun hazırlık
toplantısını yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi .
Oturumun moderatörlüğünü yapan UCLG-MEWA Eşbaşkanı Osman Baydemir de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak kuruluşundan itibaren destekte bulundukları UCLG ' ye , küçük de olsa katkılarının bulunduğunu belirterek projeden büyük bir heyecan duyduğunu söyledi .
2005 yılından bu yana UCLG Kent Diplomasisi ve İnsan Hakları Komitesi Başkan yardımcılığı yaptığını belirten Baydemir " Kentler kalkındıkça , mutlu bireyler oluşturulur . Ekonomik ve sosyal refahın sağlanması barışa da katkı sağlayacaktır " diye konuştu .
Kentler arasındaki rekabetin işbirliğine dönüştürülmesi gerektiğini kaydeden Baydemir sadece ekonomik desteğin yeterli olmayacağını ifade ederek , " Yeterli teknik kapasitesi olmayan kentlerin bu konuda da destek alması , kapasite geliştirme çalışmalarının da yapılması gerekmektedir " görüşünü dile getirdi .
Toplantı Metropolis Genel Sekreteri Josep Roig ile proje direktörleri Alain Le Saux , Ghazi Hidouci ve Fernando Gama fonun çalışma sistemi ve yapısı hakkında yaptıkları sunumla devam etti .

" YEREL YÖNETİMLER ARASINDA EN KISA ZAMANDA DAYANIŞMA AĞLARI ÖRMELİYİZ "
25 Haziran tarihinde ise Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı ( UCLG-MEWA ) Kongresi yapıldı . Kongrenin açılış konuşmasını teşkilatın Eşbaşkanı Osman Baydemir yaptı . Baydemir UCLG-MEWA ' nın , UCLG ' nin diğer bütün bileşenleri arasında hatırı sayılır bir seksiyon olduğunu anımsatarak , " Umarım bu toplantı , Ortadoğu ve Batı Asya seksiyonunun rolü , misyonu ve etki gücünün arttırılmasında etkili olur . Toplantıda yapılacak tartışmalar hem UCLG ' ye dünya genelinde yön verecek , hem de kendi içerisinde
UCLG-MEWA ' yı güçlendirecektir " şeklinde konuştu .
Yerel yönetimler olarak her şeyden önce yerel halkın çıkarlarını korumak ve kentsel kalkınmaya hizmet etmek açısından en önemli noktada olduklarını ifade eden Baydemir şöyle devam etti :
" Dünyanın en sıcak bölgesi olan Ortadoğu-Batı Asya ' ya özgürlüğün , kardeşliğin , barışın gelmesi için yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerekmektedir . Çünkü özgürlük , kardeşlik , huzur ve barış yerelden başlar . Gazze ' den Diyarbakır ' a , Bağdat ' tan Ankara ' ya kurulan kardeşli köprülerinin sadece Ortadoğu değil bütün dünyaya barışı getirme konusunda öncülük edecek . Kentler arasında ve yerel yönetimler ile belediye başkanları arasında en kısa zamanda dayanışma ağları örmemiz ve birbirimizi her konuda
desteklememiz gerektiği inancındayım . "
Toplantıya Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak , Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş , Doğubeyazıt Belediye Başkanı Canan Can Korkmaz , Kızıltepe Belediye Başkanvekili Şerife Alp , Tatvan Belediye Başkanı Abdullah Ok , Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün , Bursa Belediye Başkanı Recep Altepe ile Filistin Belediyeler Birliği , Türkiye Belediyeler Birliği , Metropolis , Dakar Belediyesi , Tahran Belediyesi , Halep Belediyesi temsilcileri ve Amman ve Trablusgarp Belediye Başkanları katıldı .