TİM, yurt dışına açılacak markalar için yol haritası hazırlıyor

Türk alışveriş merkezlerini, perakende sektörünü ve markalarını yurt dışına açarak burada yeni pazarlar yaratmayı hedefleyen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) öncülüğünde ku...



Türk alışveriş merkezlerini, perakende sektörünü ve markalarını yurt dışına açarak burada yeni pazarlar yaratmayı hedefleyen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) öncülüğünde kurulan 'Yurt dışı Perakende Yatırım Koordinasyon Kurulu' ilk çalıştayını yaptı. TİM'le birlikte kurul temsilcileri arasında yer alan Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Dernekleri (AMPD), Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) ve Alışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği (AYD) yurt dışı yatırımları için yol haritasını oluşturmaya başladı.

Çalıştayda konuşan TİM Başkanvekili Ahmet Akbalık, ihracatın katma değerini ve karlılığını artırmayı amaçladıklarını bildirdi. "Türkiye'de yakaladığımız enerjiyi ve bereketi yurt dışına da taşımak istiyoruz." dedi.
Akbalık, 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde işbirlikleri ve stratejilerin önemine değindi ve bugün itibarıyla Türkiye'nin ihracatının business to business ağırlıklı olduğunu vurguladı. Kendilerine yeni nesil tedarikçilik ve perakendeci ihracatçı olmak üzere iki segment belirlediklerinin altını çizen Başkanvekili Akbalık, şunları ifade etti:
"Esas itibarıyla üretim ve üretici odaklı bir zihniyet dünyasına sahibiz. Buradaki vizyonumuz yeni nesil tedarikçiliktir. Fasonculuğun dışında yeni bir yaklaşımdır. Yeni nesil tedarikçiler müşterilerinin rekabet güçlerini analiz ederek onlara zayıf oldukları alanlarda değerler sunmaya çalışırlar. Bu nedenle fiyat odaklı değil, değer odaklı olarak hareket ederler. İkinci segmentimiz olan perakendeci ihracatçılarımızda çok başarılıyız. Türkiye perakendecileri, krizlere, öz kaynak sıkıntılarına rağmen harikalar yarattılar. Yurt dışında büyük başarılara imza attılar. İşte bu iki segmentten yola çıkarak Türkiye'nin başarılı perakendecileri gibi mağazalarını da yurt dışına açmayı amaçlıyoruz."
Ahmet Akbalık, 'Yurt dışı Perakende Yatırım Koordinasyon Kurulu'nun öncülüğünde Türk markalarının her ülkede onlarca mağaza açmasına fırsat vermek ve alışveriş merkezleri açmak istediklerini aktardı.
TİM olarak küresel seviyede lobi ve tanıtım faaliyetlerine odaklanacaklarını, Türk markalarının tanıtımını artıracaklarını açıklayan TİM Başkanvekili, "Bu hedefleri realize etmek için gerekli olan mekanizmaları oluşturacağız. Kaynak yaratmada hangi alanlar kritik, hangi alanlarda desteğe ihtiyacımız var bunların yol haritasını çıkartacağız. Türk alışveriş merkezleri ve markalarımızla yurt dışına açılarak küreselleşeceğiz." değerlendirmesini yaptı.
ÇAĞLAYAN: ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ, TÜRK AKINCILARI GİBİ BAŞARILARINI TÜM BÖLGELERE TAŞIMALIDIR"
Çalıştaya katılan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da 5 yıldızlı lükse sahip showroom haline gelen alışveriş merkezlerinin başarısını yurt dışına Türk akıncıları gibi tüm bölgelere taşınması gerektiğini savundu. Eskiden birbirlerini rakip gören alışveriş merkezleri, perakendeci ve markaların birlikte hareket etme kültürü oluşturduklarına dikkat çeken Çağlayan, yeni Türkiye'nin oyunu oynayan değil, masa başında oyunu kuran ülke konumuna geldiğini anlattı. Bu birlikteliğin yurt dışına taşınmasıyla sınırsız ticaretin yakalanacağını dile getirdi.
Zafer Çağlayan, 2050 yılında Türkiye'nin dünyanın ilk 5 büyük ülkesinden biri haline geleceğine inandığına işaret ederken, "Bu dilemekle olmaz. Bunun kuralları var. Öncelikle 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat için çalışacağız. Etrafımızdaki ülkelerin gelecekteki nüfuslarını, ithalat ihracat figürlerini, tüketim alışkanlıklarını ortaya koyabilmek için Dış Ticaret Müsteşarlığı beyin gibi çalışıyor. Bunları sağlayarak hedeflerimize ulaşacağız." dedi.
NANE: ÇILGIN TÜRKLER KİTABINI YENİDEN YAZMANIN ZAMANI GELDİ
'TİM Yurtdışı Perakende Yatırım Koordinasyon Kurulu'nun diğer temsilcilerinden AMPD Başkanı Mehmet Nane de alış veriş merkezlerinin tüm ülkelerden övgüler aldığını, bunun için büyük oynamak gerektiğini kaydetti. "Şimdi zaman tek tek değil omuz omuza yelken açma zamanıdır. Şimdi zaman çılgın Türkler kitabını yeniden yazma zamanıdır." diyen Nane, yurt dışı yatırımlarına aldıkları davete binaen Fas'tan başlayabileceklerini bildirdi.
AYD Başkanı Hakan Kodal ise bugün Türk AVM'lerinin örnek alınır hale geldiğini altını çizerek, "Türk markalarının ve alışveriş merkezlerinin sadece Ortadoğu ve Asya değil tüm dünyada başarı sağlaması için çalışacağız." açıklamasını yaptı. Kurulun diğer temsilcisi BMD'nin Başkan Yardımcısı Hüseyin Doğan da dernek olarak şu an yurt dışında 2 bin mağazaya sahip olduklarını, bunu gelecekte 10 bine çıkarmak için çalıştıklarını söyledi.

(CİHAN)

Zaman