Zirve Yayınevi davasında Kafes delilleri bekleniyor

Malatya'da Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu 3 kişinin öldürülmesiyle ilgili davanın 27. duruşmasında, mahkeme, önceki duruşmada talep edilen, anc

Malatya'da Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu 3 kişinin öldürülmesiyle ilgili davanın 27. duruşmasında, mahkeme, önceki duruşmada talep edilen, ancak teknik sorunlar nedeniyle ulaştırılmayan 'Kafes Eylem Planı' dosyasında bulunan delillerin tamamının istenmesine karar verdi.

Malatya'da Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu 3 kişinin öldürülmesiyle ilgili davanın 27. duruşması Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşma nedeniyle adliye çevresinde polis tarafından geniş güvenlik önlemleri alındı. Duruşmaya, sanık yakınları, öldürülen Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske'nin eşi Susanne Geske, Kurtuluş Kiliseleri Başpastörü İhsan Özbek, diğer maktul yakınları, müdahil avukatlar, basın mensupları katıldı.

Duruşmada, Mahkeme Başkanı Eray Gürtekin, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gönderdiği Hrant Dink davası iddianamesinin mahkemeye geldiğini belirtti. Mahkeme Başkanı Gürtekin, sanık ve müdahil avukatlarına herhangi bir talepleri olup olmadığını sordu. Sanık avukatları, mektup göndererek davaya tanık olarak katılmak isteyen tanıkların taleplerinin reddedilmesini istedi. Müdahil avukatları da 'Kafes Operasyonu Eylem Planı' davasının ek klasörlerindeki delillerin bu davaya önemli katkılar sağlayacağını, söylenmek istenenleri açıkça gösterdiğini belirtti.

Sanıklar arasından söz alan Varol Bülent Aral, davaya kendisinin planlanarak dahil edildiğini ifade etti. Kendisine yöneltilen suçlamaların Ergenekon sanığı Veli Küçük ve ekibi tarafından organize bir şekilde hazırlandığını dile getiren Aral, Küçük'ün önceki yıllarda DTP Malatya İl Başkanlığı'na yapmayı planladığı baskını engellediği için kendisine kin beslediğini savundu. İddialarının delillerle desteklenebileceğini anlatan Aral, "Daha önceki celselerde belirttiğim gibi, DTP'nin basılması olayını engellediğim için benimle uğraşıyorlar." dedi.

Davaya verilen kısa aranın ardından ara kararını açıklayan mahkeme, önceki duruşmada da gündeme gelerek istenmesine karşın ulaştırılmayan 'Kafes Eylem Planı'yla ilgili İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosyada bulunan tüm delillerin esasından araştırılmak suretiyle DVD ortamında istenmesine karar verdi. Adliye çıkışında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan müdahil avukatlarından Murat Dinçer, kamuoyunun vicdanında herkesi tatmin edecek bir biçimde kararın çıkmasını beklediklerini belirterek, "Duruşma dosyasındaki eksiklerin tamamlanması görüşülüyor. 'Kafes' diye bilinen davayla bu davanın ilişkisinin kurulup kurulmaması açısından önemli. Tanıklık etmek isteyen sanıklarla ilgili talepler var. Bunlar tamamlanmaya çalışılıyor. Kafes davasıyla bu dosyanın ilgisinin kurulmasını biz de son derece önemli buluyoruz. Biz, kamuoyunun vicdanında herkesi tatmin edecek bir biçimde kararın çıkmasını önemsiyoruz." diye konuştu.

Malatya'da 18 Nisan 2007'de Zirve Yayınevi'nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel bıçakla öldürülmüş, zanlılardan Salih Gürler (20), Cuma Özdemir (20), Hamit Çeker (19) ve Abuzer Yıldırım (19) olay yerinde yakalanmıştı. Tutuklu sanık Emre Günaydın'ın olaydan yaklaşık 2 yıl sonra cezaevinde Cumhuriyet Savcısı'na verdiği ifadenin ardından olayı azmettirdikleri gerekçesiyle Varol Bülent Aral ve Zirve Yayınevi çalışanı olduğu belirtilen Hüseyin Yelki tutuklanmıştı. Bu davada tutuksuz yargılanan Aral, başka bir suçtan cezaevinde tutulurken Yelki, 22 Mayıs'ta tahliye edilmişti. Davanın 28. duruşması 20 Ağustos'ta görülecek.