Türkiye Ulusal Kiraz Vişne Çalışma Grubu Toplantısı

Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürü Masum Burak, Türkiye'nin iki yıl içerisinde, bir kirazın 1 dolar olduğu Japonya ve Uzakdoğu ülkelerine kiraz ihraç etmeye başlayacağını söyledi.

Türkiye Ulusal Kiraz Vişne Çalışma Grubu Toplantısı
Türkiye Ulusal Kiraz Vişne Çalışma Grubu'nun 14'üncü toplantısı Afyonkarahisar Oruçoğlu Termal Otel'de başladı. Üç gün devam edecek toplantının açılışında konuşan Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürü Masum Burak, Türkiye'nin dünyada ülkeleri arasında şu an kirazın hem üretiminde hem de ihracatında bazı yıllar birinci bazı yıllar ikinci konumda olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin bu konumunu devam ettirmek zorunda olduğunu anlatan Burak, Artvin projesinin devreye girmesiyle birlikte Türkiye kiraz üretim ve
ihracatında devamlı birinci olacağını ve kiraz ihracatında Türkiye'yi geçen hiçbir ülke olmayacağını söyledi.
Japonya ve Uzak Doğu ülkelerine şu an sadece ABD'nin kiraz ihracatı yaptığını anlatan Burak, Türkiye'nin de bu ülkelere kiraz ihracatı yapması için sürdürülen projenin sonuna gelindiğini söyledi.
Uzak Doğu'ya ABD'nin dışında dünyanın hiçbir ülkesinin ihracat yapamadığını belirten Burak, şöyle konuştu: "Bu ülkelerin çok sert katı karantina kuralları var. İthal edecekleri ürünler hakkında önce araştırma, sonra uygulama yapıyorlar. Bu karantina kurallarını yerine getirmeyenlerden ürün almıyorlar. Biz, o kuralları aşmak üzere 2005 yılından beri Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz. Özellikle burada İhracatçılar Birliği ve Dış Ticaret Müsteşarlığımızın destekleri var. Hemen hemen bu projenin sonuna gelmiş
bulunuyoruz. Arkadaşlarımız Japonya'ya gidip geldiler. İnşallah 1 ya da 2 sene içerisinde bu prosedürleri tamamlarsak Japonya ve Uzak Doğu ülkelerine kiraz ihracatına başlama şansımız olacak. Orada 1 kiraz 1 dolar. Buraya ihracata başlamamızın ülke ekonomisine çok büyük katkısı olacaktır."
AFYONKARAHİSAR'DA 40 BİN TON KİRAZ 45 BİN TON VİŞNE ÜRETİMİ YAPILIYOR
Son yıllarda özellikle kiraz yetiştiriciliği ve ihracatında büyük hamle olduğunu söyleyen Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürü Burak, 1997 yılında 17 bin ton ve 28 bin dolar olan ihracat değerinin 2009 yılında kiraz üretiminin 60 bin ton, ihracat gelirinin de 135 milyon dolara çıktığını ifade etti.
Afyonkarahisar Tarım İl Müdürü Recep Öztorun da Afyonkarahisar'ın Sultandağı ve Çay ilçelerinde 40 bin ton kiraz, 45 bin ton vişne üretimi yapıldığını, kiraz üretiminin yüzde 90'ının ihraç edildiğini, geri kalan kısmının da iç tüketimde kullandığından bahsetti.
(SA-HO-Y)