Tim, Türk Markalarının Yurtdışı Açılımında Yol Haritası Çıkartıyor

Türk alışveriş merkezlerini, perakende sektörünü ve markalarını yurtdışına açarak burada yeni pazarlar yaratmayı hedefleyen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) öncülüğünde kurulan 'TİM Yurtdışı Perakende Yatırım Koordinasyon Kurulu' ilk çalıştayını gerçekleştirdi

Tim, Türk Markalarının Yurtdışı Açılımında Yol Haritası Çıkartıyor
Türk alışveriş merkezlerini, perakende sektörünü ve markalarını yurtdışına açarak burada yeni pazarlar yaratmayı hedefleyen Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) öncülüğünde kurulan 'TİM Yurtdışı Perakende Yatırım Koordinasyon Kurulu' ilk çalıştayını gerçekleştirdi.
TİM, Türkiye'de ortak hareket etme geleneğini geliştiren perakende ve alış veriş merkezlerini yurt dışında da ortak hareket etmelerini sağlamak amacıyla oluşturduğu 'TİM Yurtdışı Perakende Yatırım Koordinasyon Kurulu' ilk çalıştayını gerçekleştirdi. TİM Başkanvekili Ahmet Akbalık, ihracatın katma değerini ve karlılığını artırmayı hedeflediklerini kaydederek, Türkiye'de yakaladıkları dinamizmi, enerjiyi ve bereketi yurtdışında da geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da
perakende sektörü ve markaların birlikte hareket etme kültürü oluşturduğunu anımsatarak, bu birlikteliği yurtdışına taşınmasıyla sınırsız ticaretin yakalanacağını vurguladı.
Çalıştayda konuşan Akbalık, 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde doğru işbirlikleri ve stratejilerin önemine değinerek, bugün itibarıyla Türkiye'nin ihracatının business to business ağırlıklı olduğunu vurguladı. Buna göre iki segment ortaya koyduklarının altını çizen Akbalık, bunları şöyle dile getirdi:
"Esas itibarıyla üretim ve üretici odaklı bir zihniyet dünyasına sahibiz. Buradaki vizyonumuz yeni nesil tedarikçiliktir. Fasonculuğun dışında yeni bir yaklaşımdır. Yeni nesil tedarikçiler müşterilerinin rekabet güçlerini analiz ederek onlara zayıf oldukları alanlarda değerler sunmaya çalışırlar. Bu nedenle fiyat odaklı değil, değer odaklı olarak hareket ederler.
İkinci segmentimiz ise perakendeci ihracatçılarımızdır. Bu segmentte çok başarılıyız. Türkiye perakendecileri, krizlere, öz kaynak sıkıntılarına rağmen harikalar yarattılar. Yurt dışında büyük başarılara imza attılar."
Bu segmentlerden yola çıkarak Türkiye'nin başarılı perakendecileri gibi mağazalarını da yurt dışına açmak istediklerini aktaran Akbalık, ihracatın sürdürülebilir olmasına büyük katkı sağlayacak 'TİM Yurtdışı Perakende Yatırım Koordinasyon Kurulu'nun öncülüğünde Türk markalarının her ülkede onlarca mağaza açmasına fırsat vermek ve AVM açmak istediklerini belirtti.
Sağlayacakları koordinasyonla TİM olarak küresel seviyede lobi ve tanıtım faaliyetlerine odaklanacaklarını, bunun yanı sıra Türk mallarının imajını yükselteceklerini ve tanıtımı artıracaklarını ifade eden Akbalık, "Bu hedefleri realize etmek için gerekli olan mekanizmaları oluşturacağız. Kaynak yaratmada hangi alanlar kritik, hangi alanlarda desteğe ihtiyacımız var bunların yol haritasını çıkartacağız. Türk AVM ve markalarımızla yurtdışına açılarak küreselleşeceğiz" dedi.

"TÜRKİYE OYUN KURAN ÜLKE"
Devlet Bakanı Çağlayan da artık eskiden kendilerini rakip gören AVM, perakendeci ve markaların birlikte hareket etme kültürü oluşturduklarını vurgulayarak, yeni Türkiye'nin oyunu oynayan değil, masa başında oyunu kuran ülke konumuna geldiğini aktardı.
AVM'lerin 5 yıldızlı lükse sahip showroom haline geldiğini, bu başarının yurtdışında da 'Türk Akıncıları' gibi tüm bölgelere gidilerek gerçekleştirilmesinin önemine değinen Çağlayan, Türkiye'nin çıtayı böyle yükselteceğini söyledi.
Çağlayan, 2050 yılında Türkiye'nin dünyanın ilk 5 büyük ülkesinden biri haline geleceğine inandığının altını çizerek, "Bu dilemekle olmaz. Bunun kuralları var. Öncelikle 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat için çalışacağız. Etrafımızdaki ülkelerin gelecekteki nüfuslarını, ithalat ihracat figürlerini, tüketim alışkanlıklarını ortaya koyabilmek için DTM beyin gibi çalışıyor. Bunları sağlayarak hedeflerimize ulaşacağız" şeklinde konuştu.
'TİM Yurtdışı Perakende Yatırım Koordinasyon Kurulu'nun diğer temsilcilerinden Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet T. Nane de alış veriş merkezlerinin tüm ülkelerden övgüler aldığını, bunun için büyük oynamak gerektiğini belirtti. "Şimdi zaman tek tek değil omuz omuza yelken açma zamanıdır. Şimdi zaman çılgın Türkler kitabını yeniden yazma zamanıdır" diyen Nane, yurtdışı yatırımlarına Fas'tan aldıkları davet üzerine buradan başlayabileceklerini ifade etti.
Alışveriş Merkezler Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal da bugün Türk AVM'lerinin örnek alınır hale geldiğini vurgulayarak, "Türk markalarının ve AVM'lerin sadece Ortadoğu ve Asya değil tüm dünyada başarı sağlaması için çalışacağız" dedi. Kurulun diğer temsilcisi Birleşmiş Markalar Derneği Başkan (BMD)Yardımcısı Hüseyin Doğan da dernek olarak şu an yurt dışında 2 bin mağazaya sahip olduklarını, bunu gelecekte 10 bine çıkarmak için çalıştıklarını söyledi.